logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX PR711FL - Samoistne rozszerzanie i ciemnienie obrazu, wpływ temperatury

lupo7 12 Sty 2004 00:08 1907 8
REKLAMA
  • #1 471787
    lupo7
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam monitor CTX PR711FL. Monitor jest jeszcze na gwarancji tzn juz raz byl w naprawie ale panowie swierdzili ze wszystko ok -nawet nie otworzyli obudowy.
    A teraz opisze usterki:
    -obraz sam sie rozszerza w czasie pracy sa to b. wolne zmiany ale w koncu na regulatorze mam 0 a on sie rozszerza dalej, zmiana wymiarow raczej nastepuje w poziomie mniej w pionie.
    -obraz ciemny - sprawdzalem ale nie zalezy od czestotliwosci odswiezania czy rozdzielczosci- po wlaczeniu jest jasny z uplywem czasu ciemnieje
    -zauwazylem ze zmiany wymiarow obrazu zaleza od temperatury -jak otworze okna :) to obraz sie troche zweza :)
    Co moze byc przyczyna tych usterek - na razie nie bede w nim grzebal -gwarancja -ale chcialbym wiedziec.
  • REKLAMA
  • #2 496881
    Lokiec
    Poziom 12  
    Witam!
    Może być tak,że procesor się nagrzewa.
    Wówczas monitor zaczyna wariować.
    Może to również zależeć od kondensatorów w bloku odchylania.
  • REKLAMA
  • #3 497016
    raffalek
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ja myślę że to są zimne luty, a czy w czasie rozszeżania brakuje również reg. "beczki"? jeżeli tak to na 100% zimne luty.
  • REKLAMA
  • #4 497502
    Po2jacz U
    Poziom 12  
    Skoro jeździ w poziomie i pionie , ana dodatek jest to CTX , to stawiam
    na trafopowielacz.
    Do serwisu z nim skoro jest gwarancja,nawet jeśli się mylę :!:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 498013
    deltri
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Teoretycznie każdy monitor (wysokiej klasy, a ten kiedys byl do niej zaliczany) ma 0,5 godziny od wlaczenia na ustalenie parametrow. Jesli zmiany jasnosci i rozmiaru sa niewielkie (np. <0,5cm oraz 10-15 %) to te monitory (kierowane na polski rynek) tak niestety maja. Mam taki monitor od 3 lat. Poczatkowo tez irytowala mnie zmiana szerekosci (ok. 5 mm) do pol godziny. Z czasem zaczala sie tez zmiana (obnizenie) jasnosci. Przyczyna zmiany geometrii sa gorsze (bardziej wrazliwe na temperature) elementy uzyte do jego budowy (to nie byla produkcja na niemiecki rynek)- tego nie zmienisz. Przyczyna zmniejszania jasnosci to zabrudzenia (kurz) na plytce (mazna wydmuchac lub pozamiatac pedzelkiem, zjawisko sie zmniejszy).

Tak jest u mnie... Monitor swego czasu kosztowal bardzo duzo... bylem zdziwiony marna jakoscia... wytlumaczono mi, ze CTX na rynku europejskim to co innego niz CTX na rynku polskim (ponoc to nie jest dla producenta rynek europejski). Usterki jednak nie przekraczaly norm krancowych przyjetych dla tego monitora... (normy te sa dosc dalekie od idealu, nie bylo powodu do wymiany). Troche to denerwujace jak czyta sie opinie o produktcie, ktora jest tworzona poprzez pomiar parametrow idealnego monitora a potem kupuje sie wersje oszczedna (oczywiscie w cenie wersji lux) przeznaczona na "dziki" (tzn. bez silnych organizacji konsumenckich) rynek...
  • #6 499258
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Ja poszukałbym usterki w zasilaczu. Na początek do wymiany elki 100uF/100V i 100uF/250V. Bardzo często wylewaja jeśli są produkcji TEAPO. Radzę zrobić to szybko bo awaria kondensatora w gałęzi +B powoduje b duży wzrost niższych napięć z zasilacza i często prowadzi do uszkodzenia procesora.
  • #7 503748
    Michu1972
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    ja mam inny problem z podobnym monitorem
    CTX PR711T.
    Opis usterki:
    po włączeniu zasilania słychać przez 2 sek "wchodzące" WN, widać lekkie błyski w narożniku, zapala się zielona kontrolka i już potem ciemność :cry:
  • #8 504295
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    deltri napisał:
    Teoretycznie każdy monitor (wysokiej klasy, a ten kiedys byl do niej zaliczany) ma 0,5 godziny od wlaczenia na ustalenie parametrow. Jesli zmiany jasnosci i rozmiaru sa niewielkie (np. <0,5cm oraz 10-15 %) ...

Mam ten monitor... kiedyś wysokiej klasy... kosztował trochę... chodzi już ponad 2 lata... i od tego czasu obraz nie rozciągnął się nawet o 1/2 mm... 8) :lol:
  • #9 507362
    deltri
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    bonanza: cóż mogę powiedzieć, pewnie za szybko zrezygnowałem z dochodzenia swoich roszczeń (poćwiczyć asertywność ?:-)... Pamiętam, że serwis zasłaniał się "wewnętrznymi normami", w których dopuszczało się 0,5 godziny na zagrzania monitora i te 5 mm zmiany wielkości "wyświetlanego pola"... Szkoda, że nie trafił mi się Twój egzemplarz :-)

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX PR711FL wykazuje problemy z samoczynnym rozszerzaniem obrazu, które następuje głównie w poziomie, oraz z ciemnieniem obrazu podczas pracy. Zmiany te są powiązane z temperaturą urządzenia – otwarcie okna powoduje zwężenie obrazu. Możliwe przyczyny to przegrzewanie się procesora, uszkodzone kondensatory elektrolityczne w bloku odchylania lub zasilaczu (szczególnie kondensatory 100uF/100V i 100uF/250V, np. produkcji TEAPO), a także zimne luty. Wskazuje się również na potencjalną usterkę trafopowielacza. Monitor ma tendencję do stabilizacji parametrów obrazu po około 30 minutach od włączenia, a niewielkie zmiany geometrii i jasności są typowe dla wersji przeznaczonych na rynek polski, gdzie zastosowano elementy bardziej wrażliwe na temperaturę. Zabrudzenia na płytce mogą dodatkowo wpływać na spadek jasności. W przypadku gwarancji zaleca się kontakt z serwisem bez samodzielnej ingerencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA