logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał TV kablówki na kilku telewizorach?

spajki70 02 Kwi 2008 18:11 5364 7
REKLAMA
  • #1 4985590
    spajki70
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam mam pytanie jak poprawić sygnał tv z kablówki. Sygnał nie jest aż tak zły na pierwszym telewizorze bezpośrednio z kabla sygnał jest w miarę bo niestety nie potrafią narazie poprawić sygnału żeby naprawdę był w miarę poruwnywalny do obrazu cyfrowego ale już na następnych telewizorach sygnał jest gorszy. Podłączałem przez trójniki, filtry i nic sygnał traci na wartości, nie wiem może jakiś wzmacniacz zastosować. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4985618
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Stanowczo wzmacniacz, bez problemu kupisz taki na kabel (wzmacniacz + zasilacz). Zainstaluj go jak najbliżej gniazda i dopiero za nim rozdziel sygnał na telewizory. Wzmacniacz 10/12dB powinien być wystarczający.
  • REKLAMA
  • #3 4990029
    musicbas1
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam. 1).Za pomocą miernika poziomu sygnału, sprawdż jego wielkość (powinien mieć standardowo ok 72db/uV). 2).Każde przesłanie sygnału do kolejnych gniazd, czy to za pomocą odgałężników , gniazd przelotowych lub rozgałężników,spowoduje jego osłabienie. 3). Minimalna wartość sygnału powinna wynosić ok 56db/uV. Jeżeli na wejściu do mieszkania jest ,jak wnioskuję z opisu ok 60 db,zastosuj wzmacniacz pracujący w zakresie do 860Mhz, ze wzmocnieniem ok. 25db i regulacją nachylenia charakterystyki ok 15db. taki układ pozwoli na zasilenie w prawidłowy sygnał nawet do 10 gniazd pracujących w układzie odgałężnym. Nie mniej przed opisanymi pracami poproś technika od kablówki ,aby dokonał pomiaru poziomu sygnału. Resztę już będziesz wiedział. Powodzenia.
  • #4 4990336
    spajki70
    Poziom 11  
    Ostatnio był gosć z kablówki i wyregulował mi sygnał na około 72db/uV bo miałem przesterowany na powyżej 84db/uV ale sygnał który niby jest juz prawidłowy przy kolejnych odbiornikach słabnie i to znacznie. Dzięki za podpowiedź i pomoc spróbuje tak zrobić jak napisałeś i dam znać jak sie dalej to przedstawia mam nadzieje że będzie ok. Pozdrawiam Robert.
  • REKLAMA
  • #5 4990449
    musicbas1
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam ponownie. Proszę o podanie typu i nazw gniazd zastosowanych w instalacji, a powiem dalej co należy zrobić. Pozdrawiam.
  • #6 4993411
    spajki70
    Poziom 11  
    Witam jako takiego gniazda nie mam, bezpośrednio ze skrzynki leci kabel i jest podłączony do telewizora a sygnał roździelam tzw. rozgałęźnikami Radio Splitter 5-1000 MHz. Próbowałem też rodzielić sygnał zwykłym trójnikiem z i bez rezystora i zadużej różnicy nie ma.
  • REKLAMA
  • #7 4993896
    Romanek100
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    wywal to dziadowstwo "rozgałęźnikami Radio Splitter 5-1000 MHz" i połacz to wtyczkami "F" i tego samego typu rozgałęziaczami a wszystko będzie ok.
  • #8 16360048
    spajki70
    Poziom 11  
    Wtyczki F pomogły

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy osłabienia sygnału telewizji kablowej przy podłączeniu do kilku telewizorów. Sygnał bezpośrednio z kabla do pierwszego odbiornika jest na poziomie około 72 dB/µV, jednak przy rozdzielaniu na kolejne telewizory za pomocą trójników i rozgałęźników sygnał znacznie słabnie. Zalecane jest zastosowanie wzmacniacza sygnału (np. o wzmocnieniu 10-25 dB) zasilanego i instalowanego jak najbliżej wejścia kabla do mieszkania, co pozwoli na utrzymanie odpowiedniego poziomu sygnału nawet przy kilku gniazdach. Przed instalacją wzmacniacza warto zmierzyć poziom sygnału miernikiem. Ponadto, zamiast używania niskiej jakości rozgałęźników typu "Radio Splitter 5-1000 MHz" i trójników, należy stosować wysokiej jakości rozgałęziacze i wtyczki typu "F", co poprawi jakość połączeń i zmniejszy straty sygnału. Po zastosowaniu wtyczek "F" zauważono poprawę sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA