logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwomechanizm - złe sterowanie czy to własność serwa?

marenc 02 Kwi 2008 19:12 2448 7
REKLAMA
  • #1 4985887
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Witam, zakupiłem do celów wyłącznie testowych serwo E-Sky. Niestety nic więcej o nim nie wiem ... no może jeszcze pisze na nim 8g, ale to chyba waga :D

Zrobiłem sterownik serwa 0-180 stopni i u znajomego serwo(podobno) ruszyło od 0 do 180(tak napisałem test serwa w sterowniku).

Na moim serwie serwo wykonuje ruch w zakresie jakieś 0-80 stopni przy czym gdy steruję 90 stopni, to serwo wskazuje właściwą pozycję(wnioskuję tak, ponieważ na wyłączonym sprawdziłem zakres pracy i ustawia się dokładnie w środku).

Jak mogę zmienić dane zjawisko?

Steruję w następujący sposób: ramka co 20ms; na początku ramki stan H i odpowiednio co 8us stopień zmieniam na L(dla odpowiedniego).

//Sprostuję jedną rzecz ... u znajomego serwo jednak nie przesunęło się o 180 stopni tylko około 120 stopni ... u mnie na oko jest podobny wynik.

Złe sterowanie?
  • REKLAMA
  • #2 4986579
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    ramka 20ms - ok
    stan wysoki od 0,5 do 2,5ms (max)
    standard to od 1 do 2ms
  • REKLAMA
  • #3 4986677
    marenc
    Poziom 24  
    Dla 0,5-2,5 zakres obrotu to: 0-120stopni(kątomierz)
    Dla 1-2 zakres obrotu to: 0-100 stopni(kątomierz)

Te czasy wliczam w ramkę - to dobrze? Czy 20ms to ma być odległość pomiędzy impulsami?(tak na jakieś stronie znalazłem)
  • REKLAMA
  • #5 4986934
    marenc
    Poziom 24  
    Witam, wykonałem program zgodnie z timingami na stronie, ale nic nie pomogło. Jedno co mogę stwierdzić to to, że przy czasie 1,5ms serwo ustawia się na kąt 90 stopni całego zakresu jaki może pokonywać(dokładnie w połowie). Zwiększenie lub zmniejszenie timingów eksperymentalnie nie pomaga.

Może moje serwo posiada sterownik tylko w zakresie 0-120 stopni roboczych? Istnieją takie?
  • Pomocny post
    #6 4989838
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    tak, 80% serw działa na 120stopniach
    tylko lepsze serwa wyciągają więcej.
    Ale to zwykle kwestia układu w środku i producenta.
    Serwa E-sky pracują zwykle do 120stopni więc tak je programują.
  • REKLAMA
  • #7 4989898
    marenc
    Poziom 24  
    Nareszcie konkretna informacja :D Wielkie dzienx "unitral" ;)
  • #8 4990383
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    ja kupiłem ostatnio kilka serw od różnych producentów - tylko jedno obraca się o 180stopni, reszta przy normalnych impulsach ma do 120, a 2 z nich przy rozszerzonych zaczyna "szaleć" lub "cykać"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ograniczonego zakresu ruchu serwomechanizmu E-Sky, który w praktyce realizuje około 80-120 stopni zamiast oczekiwanych 180 stopni. Standardowy sygnał sterujący serwem to ramka o okresie około 20 ms z impulsem o szerokości od 1 do 2 ms, co odpowiada pełnemu zakresowi ruchu serwa. W przypadku serw E-Sky typowy zakres roboczy wynosi około 120 stopni, co jest cechą konstrukcyjną i wynika z zastosowanego układu sterującego wewnątrz serwa. Próby zmiany szerokości impulsu poza standardowe wartości nie zwiększają zakresu ruchu, a niektóre serwa innych producentów również wykazują podobne ograniczenia lub niestabilność przy rozszerzonych sygnałach sterujących. Wnioskiem jest, że ograniczenie zakresu ruchu jest właściwością serwomechanizmu, a nie błędem w sterowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA