logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Onwa Turbo - samoczynna zmiana kanałów, co sprawdzić?

Heroses 12 Sty 2004 22:34 1963 3
  • #1 473010
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    Mam onwę turbo coś jej odbiło i ciągle zmieniają się kanały (rosną w górę)
    nawet po odpięciu mikrofonu. Początkowo myślałem że to przełącznik kanałów ale po wylutowaniu było to samo.

Mam pytanko w związq z tym co może być przyczyną takiego zachowania lub gdzie mogę szukać usterki??
  • #2 474663
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1041
    Cześć!
    Stawiasz trudne pytanie, no może nie pytanie ale trudno jest odpowiedzieć
    na tak zadane pytanie. To już bardziej do wróżki należałoby się zwrócić, bo z tych wyjściowych informacji niewiele wynika. Absolutnie nie mam o to pretensji do Ciebie, no bo skąd tak naprawdę masz znać jakieś inne dane dotyczące tego radia? Do tego potrzebna jest wiedza elektroniczna i przyrządy pomiarowe /przydatny byłby także schemat/. Tak na pierwszy rzut oka, przyszło mi do głowy, że może radio "chwyciło" wilgoć i to powoduje wewnątrz zwarcie ścieżek? Nie znam genezy zaistnienia tej usterki, jeśli po zastanowieniu się dojdziez do wniosku, że Twoje radio mogło gdzieś zamoknąć, to spróbuj je wysuszyć zdejmując obudowę i używając do tego "łagodnego" nawiewu suchego powietrza. Nie stawiaj go bespośrednio na kaloryferze tylko trochę nad nim aby nie uszkodzić termicznie półprzewodników. Po kilkunastu godzinach takiego suszenia i uzyskaniu przez radio temperatury pokojowej, skręćobudowę i spróbuj go uruchomić. Istnieje jakaś mała nadzieja, że usteka może się nie powtórzyć. Można także spróbować, wcześniej przed suszeniem, przemyć ścieżki obwodów drukowanych pędzelkiem umoczonym w 95% akoholu /denaturat nie jest zalecany/. Jeśli to nie pomoże, zalecam oddanie go do specjalistycznego zakładu, chyba że ktoś z kolegów wymyśli coś lepszego.
    Pozdrawiam!
  • #3 474916
    chincza
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Onwa ma także mikrołączniki zmiany kanałów na panelu sterującym. Może jeden z nich zwarł.

Pozarawiam i miej zabawy
  • #4 475575
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    Wykapałem ją częściowo w nitro i pomogło :)) Kanały juź sie nie zmieniaja i wsio jest ok :)
REKLAMA