logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć cewkę 150uH na rdzeniu T50-6? Wybór drutu 0,1 mm czy 0,25 mm?

jeff__ 02 Kwi 2008 21:40 1252 2
REKLAMA
  • #1 4986713
    jeff__
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam probuje zrobic prosty filtr pasmowy LC. Z programu do projektowania filtrow dowiedzialem sie ze bedzie mi potrzebna indukcyjnosc rzedu 150uH.
    Postanowilem ze dobrze by bylo znalezc kalkulator toroidow ktory przeliczy mi ile zwojow trzeba nawinac np na rdzen T50-6. Problem jest jednak jeden, podana zostala jedynie liczba zwojow ale komletnie nie mam pojecia jakim drutem nawinac 0,1 mm a moze 0,25. Jak wiec nawinac cewke o takiej indukcyjnosci ?

pozdrawiam

jeff__
  • REKLAMA
  • #2 4986762
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    jeff__ napisał:
    Witam probuje zrobic prosty filtr pasmowy LC. Z programu do projektowania filtrow dowiedzialem sie ze bedzie mi potrzebna indukcyjnosc rzedu 150uH.
    Postanowilem ze dobrze by bylo znalezc kalkulator toroidow ktory przeliczy mi ile zwojow trzeba nawinac np na rdzen T50-6. Problem jest jednak jeden, podana zostala jedynie liczba zwojow ale komletnie nie mam pojecia jakim drutem nawinac 0,1 mm a moze 0,25. Jak wiec nawinac cewke o takiej indukcyjnosci ?

pozdrawiam

jeff__

Drut taki, aby zwoje się zmieściły i średnica była odpowiednia do prądów.
  • #3 4986906
    jeff__
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Wiec nie robi to zadnej roznicy ? Przy powietrznej cewce grubosc drutu ma znaczenie. ;) Chcialbym sie jeszcze upewnic.

pozdrawiam

jeff__

sq9mle
REKLAMA