logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z tranzystorem p3n90 w TELESTAR 9155 ( pt11)

davidm 04 Kwi 2008 09:24 4648 11
REKLAMA
  • #1 4991539
    davidm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam !
    Spalił mi się taki w telestarku (900V N-Channel MOSFET), nie mogłem dostać takiego ,więc kupiłem 2sk1460 (900 V N-Channel). Czy ktoś może doradzić co powinienem zmienić,żeby zadziałał.
    Za wszelkie porady z góry serdecznie dziękuję :-)

Proszę w tytule tematu podać model, typ naprawianego urządzenia. Reg. pkt. 11. Popraw. [_OBCY_]
  • REKLAMA
  • #2 4991669
    jkrosko
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeśli miałeś uszkodzony tylko tranzystor to musi zadziałać
    A jeśli nie działa i nie przepaliło tranzystora to uszkodzone masz coś jeszcze, sparawdź zasilanie, sterowanie, bezpiecznik to chyba sprawdziłeś
  • #3 4992640
    Orłowski
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Wymień bez sprawdzania elektrolity w pierwotnej stronie przetwornicy, podstaw też nowy TDA 4605. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 4995092
    davidm
    Poziom 11  
    Elektrolity wymienione,zarówno po pierwotnej jak i wtórnej stronie, TDA sterujące podstaione i milczy. Mierzyłem po pierwotnej zasilacza i jest na poszczególnych pinach ok 330 V naspięcia stałego (czy zasilacz jest ok? )
    Zastanawia mnie natomiasttranzystor od wysokiego BU2508df - pomiędzy dwoma jedo nóżkami napięcie przewodzenia wynosi ok 40 (mierzone w obie strony)
  • #5 4995691
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Zastanawia mnie natomiasttranzystor od wysokiego BU2508df - pomiędzy dwoma jedo nóżkami napięcie przewodzenia wynosi ok 40 (mierzone w obie strony)
    a dlatego tak jest bo BU2508DF posiada w swojej struktórze rezystor (B-E) , a międz C-E jest dioda .Pozdr
  • #6 4997147
    Orłowski
    Poziom 15  
    W pierwotnej stronie przetwornicy są rezystory startowe, od 100 k ohm do 500 k ohm. Sprawdz je wylutowując z płyty głównej, czasem są połączone szeregowo.
  • #7 4998251
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Jeśli po wymianie tranzystora i tda4605 nie chodzi i nie było usterki multimedialnej (huk i błysk) sprawdź to co jest na rysunku na czerwono, to są dość istotne elementy przetwornicy. Sprawdź jeszcze czy po wtórnej stronie nie ma zwarcia i przetwornica nie jest zbyt obciążona i dlatego nie startuje.
    problem z tranzystorem p3n90 w TELESTAR 9155 ( pt11)
  • REKLAMA
  • #9 5035464
    davidm
    Poziom 11  
    Witam ponownie,
    przejrzałem cały zasilacz i znalazłem dwa spalone rezystory 270k i 68k.
    Wymieniłem ,ale telewizorek dalej milczał. Długo, długo szukałem no i się okazało ,że to moja głupota - wlutowałem jeden kondensatorów źle biegunując. Telewizor wystartował,wchodzi wysokie ,ale:
    ekran jakby przy starcie się rozbłyskuje,ale dalej jest ciemny, słychać piszczenie dosyć głośne.Nie potrafię stwierdzić czy pochodzi z trafopowielacza czy z transformatora zasilacza.Czy ma ktoś jakies wskazówki. Skoro wystartował, więć po stronie pierwotnej jest już ok, co do wtórnej to przejrzałem elektrolity ,diody i większe rezystory.
    pozdrawiam
  • #10 5035643
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Przeniosłem z TV.
  • REKLAMA
  • #11 5043160
    Orłowski
    Poziom 15  
    Sprawdż napięcie B+ zobacz czy jest żarzenie kineskopu, podkręć napięcie US2 w trafopowielaczu, i odpisz. Pozdrawiam.
  • #12 5054524
    davidm
    Poziom 11  
    Witam,
    napięcie +B =112 V, jak podkręcam US2 to kineskop sie rozjasnia(widać białe linie w odstępach ok. 1cm - ale to chyba normalne), świerszczenie ustępuje. Wydaje mi się ,że trzebabybyło jeszcze wymienić kondensatory wysokonapięciowe koło trafopowielacza ?

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze TELESTAR 9155 (PT11) uszkodził się tranzystor P3N90 (900V N-Channel MOSFET). W zastępstwie zastosowano tranzystor 2SK1460 o podobnych parametrach (900V N-Channel), jednak urządzenie nie uruchamiało się. Zalecano sprawdzenie i wymianę elektrolitów po obu stronach przetwornicy oraz wymianę układu sterującego TDA4605. Po wymianie tych elementów i wymianie uszkodzonych rezystorów (270k i 68k) telewizor zaczął się uruchamiać, lecz ekran pozostawał ciemny, a słychać było piszczenie, prawdopodobnie z trafopowielacza lub transformatora zasilacza. Sugerowano sprawdzenie napięć na transformatorze, rezystorów startowych w pierwotnej stronie przetwornicy oraz ewentualną wymianę kondensatorów wysokiego napięcia przy trafopowielaczu. Podkręcenie napięcia US2 w trafopowielaczu powodowało rozjaśnienie kineskopu i ustępowanie piszczenia. Pomiar napięcia +B wyniósł 112 V, co wskazuje na częściowe działanie zasilacza. Wskazano również, że tranzystor BU2508DF posiada w strukturze rezystor i diodę, co tłumaczy pomiary napięć między jego nóżkami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA