logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z fizycznie uszkodzonego pendrive'a?

Pani_ZZ 05 Kwi 2008 19:02 12978 7
REKLAMA
  • #1 4996917
    Pani_ZZ
    Poziom 10  
    Mam pendrive, który jak wszystko na to wskazuje, zepsuł się fizycznie.
    Nie jest bowiem rozpoznawany na kilku komputerach pod Windows XP.
    Również Knoppix go nie rozpoznaje. Równocześnie inny sprzęt USB działa poprawnie po podłączeniu do tych samych portów (na kilku komputerach) i pod tym samym software'm.
    Problem zaczął się po wyjęciu z portu, w którym tkwił on jakby luźno,
    chociaż może to być zbieg okoliczności, bowiem wcześniej był on już używany na tym porcie i wszystko potem było w porządku.
    Krótko mówiąc coś się stało fizycznie. Zależy mi przede wszystkim na odzyskaniu zapisanych na nim danych.
    Co można zrobić? Proszę o rady.

Pozdrawiam
    ZZ
  • REKLAMA
  • #2 4996920
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4996964
    Pani_ZZ
    Poziom 10  
    Rada jest tyleż słuszna, co ogólna. Nie wiem jednak po co jest złośliwa.
    Nie znam się na elektronice i nie wiem na co zwrócić uwagę. Jakie cechy wewnątrz mogą świadczyć o bezpowrotnej utracie danych?
    Ten pendrive (firmy Intenso) ma bardzo mocną obudowe, nigdy mi nie spadł, zawsze zakładałam zatyczkę by nie dopuścić do zabrudzenia.
    Ta część, którą wkłada się do portu USB, wygląda OK, to znaczy "na oko" nic tam nie jest wykrzywione lub tp.

Pozdrawiam
    ZZ
  • #4 4996981
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4998531
    Pani_ZZ
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Samej udało mi się tylko odkręcić tę "masywną" obudowę. W środku
    wygląda to jak "zwykły" pendrive i żeby dostać się do środka trzeba by
    go rozkleić wzdłuż bocznych brzegów na 2 połowki - tak mi się wydaje.
    Nie wiem jednak czy przy tej czynności nie można czegoś zepsuć.
    Zresztą i tak nie miałabym czym zrobić zdjęć - moja komórka nie jest
    wyposażona w aparat fotograficzny. Zaczekam do jutra, może znajdę
    jakiegoś elektronika, który mi to rozłoży, przy okazji niczego nie psując.
    Potem zobaczę.
    Dane są dla mnie cenne, ale nie wiem ile kosztowałoby odtworzenie ich przez fachową firmę. Pendrive ma pojemność 2 GB i w większości był zapisany.

Pozdrawiam
    ZZ
  • #6 4998665
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4998673
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4998781
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Pendrive o pojemności 2 GB firmy Intenso przestał być rozpoznawany przez systemy Windows XP oraz Knoppix, co wskazuje na uszkodzenie fizyczne, prawdopodobnie spowodowane luźnym połączeniem w porcie USB. Wewnątrz urządzenia znajdują się standardowe komponenty: kość pamięci flash, rezonator kwarcowy, kontroler pamięci oraz złącze USB. Możliwe uszkodzenia to spalone rezystory lub inne elementy elektroniczne, które mogą uniemożliwiać wykrycie pendrive'a przez system. Odzyskanie danych wymaga otwarcia obudowy i diagnozy uszkodzeń, najlepiej przez specjalistę z zakresu elektroniki. W przypadku sprawnej kości pamięci możliwa jest wymiana uszkodzonych elementów lub przelutowanie kości na inną elektronikę. Koszty profesjonalnego odzyskiwania danych zależą od firmy, dlatego zaleca się samodzielne poszukiwanie ofert i konsultacje z fachowcami. Forum nie rekomenduje konkretnych firm data recovery, skupiając się na pomocy technicznej bez reklam.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA