logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawy sieci: IP, DNS, maska podsieci, brama, MAC - gdzie szukać wiedzy?

miszkoo 07 Kwi 2008 20:02 1983 5
REKLAMA
  • #1 5004706
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Bardzo bym was sprosił o podanie linka do strony o podstawowych zagadnieniach na temat sieci.

Interesu sie troszkę sieciami ale moja wiedza jest dość powierzchowna.

Chciał bym sie dowiedzieć do czego dłuży IP, DNS, maska podsieci, IP wewnętrzne i zewnętrzne, brama podsieci, MAC porty itd itp w jaki sposób dane trafiają z serwerów do komputerów i jak są wywoływane jak łączą sie ze sobą wszystkie komputery podłączone do sieci LAN i przez nią do sieci Internet i jak te wszystkie info praktycznie wykorzystywać w konfiguracji i rozwiązywaniu problemów z siecią.

Z góry dziękuję na info

Wiem że pojawią się głosy że jestem leń że są google ale ja chcę abyście mi podali jakieś sprawdzone strony z których sami sie uczyliście i nauczyliście bo napisanie strony edukacyjnej nie jest łatwe i w gruncie rzeczy mało jest stron na których informacje podane są łopatologicznie ale dogłębnie. Prosił bym abyście podali wskazówkę od której strony zacząć.
    Nie wiem czy to takich celów edukacyjnych zainstalować sobie linuxa i w jakiej wersji. Jednak większość komputerów ma wina i pod tym kątem chciał bym zacząć edukację.
    Nie chce od razu być fachowcem chce po prostu coś umieć w tej dziedzinie.
  • REKLAMA
  • #2 5004877
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    miszkoo napisał:
    Chciał bym sie dowiedzieć do czego dłuży IP, DNS, maska podsieci, IP wewnętrzne i zewnętrzne, brama podsieci, MAC porty itd itp .

to co wymieniłeś to są podstawy kup jakąś książeczke w księgaarni o podstawach budowy sieci np. Helion przeczytaj.
    a jesli czegoś nie będziesz wiedział to pytaj .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5005093
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Ehe a coś w formie darmowej ?
  • REKLAMA
REKLAMA