logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić prędkość Neostrady 1 Mb na komputerach w sieci?

uomo 09 Kwi 2008 09:40 2436 10
REKLAMA
  • #1 5010325
    uomo
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam
    Mam neostrade 1 mb jeden komputer podłączony jest kablem do routera , dwa pozostałe bezprzewodowo. Chciałbym podzielic internet w taki sposób zeby komputer podłaczony bezprzewodowo miał mozliwosc korzystania z połowy prędkości.Czy jest możliwy taki podzial prędkości?
  • REKLAMA
  • #2 5010345
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Jako tako można jeśli router ma QoS
  • #3 5010408
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Bez problemu router to router i bedzie działać do rozdzielenia użyj Switcha
    Czyli połaczenie z modemu do routera z routera do switcha i z niego juz na poszczególne komputery. Pamiętaj aby w routerze włączyć DHCP i przeprowadzić konfigurację sieci w komputerach. Robi to automat ograniczasz się jedynie do kilku kliknieć. Konfigurator znajdziesz w Panelu sterowania. Kreator konfiguracji sieci.
  • REKLAMA
  • #4 5010415
    uomo
    Poziom 16  
    Moj router to Edimax AR-708 4gA nie wiem czy ma QoS.Znam sie troche na komputerach ale z konfiguracja sieci za wiele nie miałem wspólnego.Mógłybyś troszke przybliżyc temat.
  • #5 5010416
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Ale użytkownikowi uomo nie chodzi o rozdzielenie internetu, ale o o przypisanie transferu w oparciu o priorytety czyli router wymaga QoS.
  • REKLAMA
  • #6 5010435
    uomo
    Poziom 16  
    Tak siec chodzi bez problemu chciałbym jedynie uniknąc tego co zauważyłem ze jeśli komputery podłaczone bezprzewodowo pracują jednocześnie i sciągaja spada znacznie trnsfer na kompuerze podłaczynym kablem.
  • #7 5010442
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Czyli potrzebujesz w routerze QoS.

Masz może dokumentację do tego routera?
    Nigdzie w internecie jej nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #9 5010464
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Wygląda na to że nie ma QoS.
  • #10 5012994
    uomo
    Poziom 16  
    To znaczy że taki i jakikolwiek podział (jesli chodzi o prędkość )jest niemożliwy ? Proszę o podpowiedz.
  • #11 5013113
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Krzysztof1969 napisał:
    Bez problemu router to router i bedzie działać do rozdzielenia użyj Switcha
    - przepraszam za dosadność stwierdzenia - nie trafiona uwaga (a jednak się powstrzymałem przed dosadnością).
    MarekSLU napisał:
    Ale użytkownikowi uomo nie chodzi o rozdzielenie internetu, ale o o przypisanie transferu w oparciu o priorytety czyli router wymaga QoS.

Router nawet z QoS nie ma podziału pasma - to dopiero realizuje Menager Pasma, a to już wyższa półka cenowa. QoS jedynie potrafi (jeśli jest zaimplementowane) przydzielić priorytety obsługi konkretnie wymienionych protokołów (portów), bądź ustawienie priorytetu na konkretny port routera (gniazdo switch'a). Za to można za routerem postawić prosty komputer nawet na jakiejś starej płycie z celeronem 300 i zainstalować linuksa (odpalanego choćby z CD albo z dyskietki jeśli nie ma jakiegoś małego dysku) - na tym kompie zainstalować shaperda i odpowiednio go skonfigurować i już mamy menager pasma za 80zł (bo tyle kosztuje sprawny komp z demobilu).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze Neostrada 1 Mb/s z jednym komputerem podłączonym kablem do routera Edimax AR-708 4gA oraz dwoma komputerami korzystającymi z połączenia bezprzewodowego. Chce podzielić prędkość internetu tak, aby komputer bezprzewodowy miał dostęp do połowy pasma, unikając spadku transferu na komputerze kablowym podczas jednoczesnego korzystania. Rozwiązanie wymaga routera z funkcją QoS (Quality of Service), która pozwala na priorytetyzację ruchu sieciowego i częściowe zarządzanie pasmem. Jednak model Edimax AR-708 4gA nie posiada QoS, co uniemożliwia bezpośredni podział prędkości na poziomie routera. Alternatywą jest zastosowanie zewnętrznego menedżera pasma, np. komputera z systemem Linux i oprogramowaniem typu shaper, który może kontrolować i ograniczać transfer na poszczególnych urządzeniach w sieci. Standardowe metody podłączenia obejmują użycie switcha i włączenie DHCP w routerze, ale nie zapewniają kontroli nad podziałem pasma. QoS w routerach zazwyczaj ustawia priorytety dla protokołów lub portów, a nie gwarantuje stałego podziału prędkości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA