logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz DIY 10V – mp3 wyłącza się, stopiony lut na kolektorze T5, głośnik 4Ω

TimooNeK 09 Kwi 2008 22:50 3234 6
REKLAMA
  • #1 5013307
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam. Zabrałem się za złożenie o to tego wzmacniacza. Zasilanie ok. 10V, s. wejściowy z mp3, a obciążeniem był głośnik 4Ω i 5W. Z początku dźwięk było delikatnie słychać lecz w miare zgłaśniania mp3 się wyłączało i tak kilka krotnie. W pewnym momencie cisza i zauważyłem, że na kolektorze T5 lut się stopił i rozwarł się z masą. Założenia mam dwa:
    - elektrolity są źle spolaryzowane, ale to chyba by wogóle mi nie ruszył układ (patrząc na schemat to wszystkie kondensatory maja plus po lewej stronie)
    - albo sugerując się obiążeniem na schemacie (8Ω), a moim (4Ω) popłynął za duży prąd ale to chyba nie powinno mieć wielkiego znaczenia.

Wszystkie zastrzeżenia mile widziane...

Pozdr.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz DIY 10V – mp3 wyłącza się, stopiony lut na kolektorze T5, głośnik 4Ω 123.JPG (35.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5013361
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    A jakie tranzystory zastosowałeś?
    I ten układ bardziej nadaje się jako wzmacniacz słuchawkowy
  • REKLAMA
  • #3 5013376
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Takie jakie miałem dać:
    T1=T2=BC548B,
    T3=T4=BD139
    T5=BD140

A i na T5 na złączu B-E nie było napięcia... Jutro mogę sprawdzić na innym czy się nie spalił. Ale problem w tym dlaczego?
  • REKLAMA
  • #5 5013457
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Dzięki jony. Więc C1 i C2 mam odwrotnie. Jutro jak to nie pomoże sprawdzę napięcia.
  • REKLAMA
  • #6 5013613
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 5016371
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Ok problem rozwiązany. Były poprostu błędy w montażu;] Dzięki wszystkim za pomoc
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas składania wzmacniacza DIY zasilanego napięciem około 10V, z wejściem sygnału z odtwarzacza mp3 i obciążeniem w postaci głośnika 4Ω/5W, pojawił się problem z wyłączaniem się układu przy zwiększaniu głośności oraz stopieniem lutu na kolektorze tranzystora T5 (BD140). Wstępne podejrzenia dotyczyły błędnej polaryzacji kondensatorów elektrolitycznych oraz różnicy w impedancji obciążenia (schemat przewidywał 8Ω, a zastosowano 4Ω). Zastosowane tranzystory to BC548B (T1, T2), BD139 (T3, T4) oraz BD140 (T5). Sprawdzenie schematu wykazało odwrotną polaryzację kondensatorów C1 i C2, jednak nie była to główna przyczyna awarii. Zalecane było dokładne sprawdzenie tranzystorów omomierzem, poprawność ścieżek na płytce, zastosowanie zasilania przez rezystor ograniczający prąd (22-33Ω/2W), pomiary napięć i prądów spoczynkowych oraz dodanie kondensatorów filtrujących (1000µF/16V i 100nF) do zasilania. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez korektę błędów montażowych, co przywróciło prawidłową pracę wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA