logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora

Capo Di Tutti Capi 11 Kwi 2008 21:35 7752 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak zrobić prosty układ z mikroprzełącznikiem, który jednym naciśnięciem włącza, a kolejnym wyłącza żarówkę 6V/5W z akumulatora?

Najlepiej zrobić to jako przerzutnik bistabilny na CD4017 (wcześniej próbowano też CD4049), a do sterowania żarówką dołożyć tranzystor N-MOSFET, bo sam BC547 jest za słaby do obciążenia 5W [#5033230][#5031105][#5032841] Układ warto najpierw uruchomić z diodą LED, a dopiero potem podłączyć żarówkę, bo przy takim rozwiązaniu mogą wymagać doboru rezystory i eliminacja drgań styków mikroprzełącznika [#5029212][#5033230][#5074174] W opisie pojawia się też zalecenie, żeby wszystkie nieużywane piny układu scalonego podłączyć do masy, a reset zostawić na nóżce 15 [#5033230][#5074479] Jako tranzystory do mocy padły przykłady BUZ10, IRF520 i IRF840; przy słabszym otwieraniu MOSFET-a można zmniejszyć rezystor bramkowy nawet do 470 Ω [#5031105][#5074548] Dla zasilania 6 V zmieniono też wartość rezystora z 4,7 kΩ na 1 kΩ, a autor wątku dostał gotowy schemat montażowy i finalnie mógł zacząć składać układ [#5029212][#5074174]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 5020046
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam zaczne od tego że posiadam lampke do rowera zasilaną z akumulatora 6V, w lampce jest układ scalony oparty na mikroprocesorze i tranzystorze oraz miktroprzełączniku itd, jednak całośc się spaliła, nie bede ukrywał ze nie pomogłem mu w przysmażeniu się :\ Sprawa wygląda tak że chciałby zrobić sterowanie za pomocą mikroprzełącznika ale bez zbednych bajerów typu "na ile wystarczy zasilania" tylko prosty układ oparty na tranzystorze i mikroprzełączniku poprostu tak zeby bylo tlyko zalacz wylacz, sterowanie musi byc za pomocą mikroprzełącznika bo jest to zamkniete w hermetycznej obudowie. pozdrawiam i czekam na pomysły bo ja niestety nie wiem jak sie do tego zagbrac. pozdrawiam iz góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5020064
    vertim
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Ja nie kumam skoro masz 6V i na wyjściu masz mieć 6 V , to po co tranzystor podepnij normalnie a obwów przerwij na przełączniku
  • REKLAMA
  • #3 5020110
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    tak ale chodzi o to ze nie moge zastosowac przelacznika on off tylko mikroprzelacznik ktorego nacisniecie spowoduje zalaczenie zarowki a ponownie nacisniecie wylączenie, w tej lampce jest tyle miejsca co wcale a musi byc hermetyczna, i musi niestety byc taki przelacznik jak w klawiaturach w telefonie i to wlasnie tranzystor mial by byc elementem zalaczajacym uklad
  • #5 5020256
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Najmniej miejsca zajmie mały mikroprocesor i do tego mosfet. Całość w smd to wymiary jakies 20x20mm, chyba się zmieści?
  • #6 5020503
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    Mysle ze tak tluyko bardzo bym prosil o takie dosc szczegolowe wytlumaczenie badz tez jakis schemat prosty, chodzi o prostote ukladu.
  • #7 5020593
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Układ będzie najprostszy z możliwych :)
    Do jednego pinu podłączasz switch, jego do masy. Z drugiego pinu sterujesz bramke mosfeta N, jego źródło do masy a dren do masy obciążenia.
    Do zaprogramowania wystarczy wtyczka LPT z sześcioma kablami i 3 rezystorami :)
    A program w bascomie to już banał :)
  • #8 5020744
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    A jak by to wygladalo z samym wykorzystaniem tranzystora ? albo ewentualnie tych układów logicznych jak kolega wcześniej wspomniał ? Chodzi takze o niezawodność układu i wytrzymalosc nie moze sie zbyt mocno grzac.
  • REKLAMA
  • #10 5025933
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    A czy ktos bylby mily i połączył to tak jak powinno byc z tym układem 4049 ? albo jakims innym byle by dzialalo bede bardzo wdzieczny.
  • #11 5028852
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Czy chodzi Tobie o ten układ, który był pokazany w przedstawionym przeze mnie wcześniej artykule?

Układ jest bardzo prosty i dla przekonania się o jego poprawności działania, można na próbę zmontować go jako tzw. pajączek.
    On póki co nie może zasilać żarówki 5W, trzeba by dołożyć odpowiedni tranzystor.
    Ale dla próby zrobił bym z diodom LED, tak jak jest na rysunku.
    Jeżeli by to miało o to chodzić, to narysuje Ci schemat montażowy, i możesz próbować to montować.
    Załączniki:
    • Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora 4049.jpg (15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5029048
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    bardzo bym prosil o ten schemat montazowy bylbym bardzo wdzieczny jelsi oczywiscie byłbyś tak miły :) tlyko jeśli mógłbyś dodat ten tranzystor o ktorym mówiłeś tak zeby dzialalo pod zarowke 5W
  • #13 5029212
    elkard
    Poziom 36  
    To jest ten układ w wersji montażowej..
    Połączenie a lub b będzie wykorzystane do późniejszego podłączenia tranzystora, tylko najpierw warto sprawdzić działanie tego układu z diodą LED, (tak jak jest na schemacie).
    Dla ułatwienia sobie pracy, należało by sobie przenieść numerację elementów i wyprowadzeń układu scalonego, ze schematu montażowego na ideowy.
    W miejsce rezystora 4.7 k dałem 1 k, stosownie do napięcie zasilania jakie podałeś, 6V.

Dodam jeszcze jeden link. Jest tam przedstawione to rozwiązanie co w tym temacie, jak i jeszcze kilka innych:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179573-0.html
    Załączniki:
    • Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora mont.4049 (1).jpg (25.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 5030034
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    No ok wiec jutro bede tworzyl :P a mam pytanie jaki uklad kupic zeby wymiary mniejsze byly SMD czy normalny CMOS CD4049 ? no i jaki tranzystor (kupie na zapas zeby 2 razy nie jezdzic) bo jkaby dzialalo na led`ach to moze bysmy sprobowali polaczyc to z ta zarówką 5 W no i jak go wpiąć zeby to mialo "rece i nogi"
  • #15 5031105
    elkard
    Poziom 36  
    Cytat:
    mam pytanie jaki uklad kupic zeby wymiary mniejsze byly SMD czy normalny

Jeżeli układ ma być jak najmniejszy to oczywiści że SMD. Z drugiej strony, jeżeli nie mamy pewności że układ będzie działał prawidłowo, (może będzie trzeba coś po eksperymentować, to łatwiej było by na zwykłym).

Jeżeli chodzi o tranzystor, to jakiś tranzystor typu N-MOS, np BUZ10, IRF520, IRF840. (Wydają się one swoimi parametrami aż na wyrost. Z pewnością można by zastosować jakiś mniejszy, ale wspominałeś że zależy Tobie aby układ nie grzał się, przy zbyt małym tranzystorze mógłby wystąpić ten problem. Ale można popróbować zawsze to będzie jakieś doświadczenie)
  • REKLAMA
  • #16 5032746
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    zakupilem tranzystor BC547A , odnosnie ujkladu to jest problem gdyz dioda nie gasnie caly czas sie swieci i nie reaguje na przelacznik, zrobilem tak jak na schemacie.
  • #17 5032841
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Przepraszam że się wtrącam,ale nie słuchasz porad.
    Dałeś Bc547,a on ma za mały prąd dopuszczalny i pewno już się spalił.
  • #18 5033093
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    nie, ja poprostu tylko zakupilem na zapas nie podlaczalem go wogole i narazie staram sie pracowac z diodą jak mi polecono, gdy bedzie ok z dioda to wtedy dolaczamy tranzystor i bede dalej kombinowac, narazie bez tranzystora dioda caly czas swieci wg tego schematu. pozdrawiam
  • #19 5033230
    elkard
    Poziom 36  
    OK. Z tym tranzystorem, to rzeczywiście ten BC547 będzie za słaby. Na razie tranzystora w ogóle nie podłączaj, niech to najpierw zadziała z LED.

Ponieważ ja takiego układu nie robiłem, celowo podałem Tobie jako lekturę, link artykułu o takiej samej tematyce.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179573-30.html

Cytat:
    Układ służy do załączania i wyłączania urządzeń poprzez przekaźnik. Przełączanie jest bardzo "łagodne" nie występują tu (jak w zwykłych przełącznikach mechanicznych) drgania zestyków. Pierwsze wciśnięcie przełącznika S1 powoduje załączenie, a drugie - wyłączenie. Wszystkie nie używane piny układu IC1 należy podłączyć do masy. Zamiast przekaźnika 9-woltowego, można użyć np. 5-woltowego wstawiając w szereg z nim niewielki rezystor.

Z cytatu tego wynikało by że jest to takie rozwiązanie jak Ciebie interesuje.
    Jednak widać w tamtym rozwiązaniu pewną różnicę, mianowicie została zmieniona wartość rezystora R1, z 100k na 10k.
    Spróbuj dokonać takiej zmiany.
  • #20 5033687
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    A jakby zastosowac ten uklad ? z tym ze juz przygotowany pod 6V 5W ? jest dosc prosty i nie wiem czy sie nadaje.Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora[/img]
  • #21 5033808
    elkard
    Poziom 36  
    Można ten też spróbować. Jeszcze jeden układ był tam też godny uwagi, bodajże z przerzutnikiem typu D.
    Ale ja bym coś popróbował jeszcze z tym układem.
    I spróbuj zrobić coś takiego, połącz nóżkę 9 naszego układu, do plusa zasilania - dioda powinna zgasnąć, a następnie podłącz do minusa - dioda powinna zaświecić,
    ( na przemiennie plus, minus)
    W tym czasie nasz przycisk ma być rozwarty.

I jeszcze raz umieszczam ten schemat z naniesioną już numeracją elementów i nóżek układu scalonego, zgodnie z naszym układem montażowym.
    Załączniki:
    • Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora 4049 (b).jpg (16.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 5034277
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    a ten powyzszy uklad nie wydaje ci sie prostszy w budowie ? ale sprobuje tak jak ty powiedziales poprzekladac i zobaczyc czy gasnie i zapala sie dioda.
  • #23 5034824
    elkard
    Poziom 36  
    Cytat:
    sprobuje tak jak ty powiedziales poprzekladac

żebyśmy się dobrze zrozumieli...., nic nie musisz przekładać.
    Masz tylko tak na próbę, w tym naszym układzie, złączyć nóżkę 9 z plusem zasilania i stwierdzić czy dioda zgasła,
    po czym to rozłączyć, i zaobserwować czy dioda nadal jest zgaszona,
    następnie złączyć 9 nóżkę z minusem zasilanie, i zaobserwować czy dioda zaświeciła się.
    teraz przerwać to połączenie i zaobserwować czy dioda nadal świeci.
    Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora

Jeżeli z tamtego układu, już nic nie dasz radę zrobić, to możesz spróbować ten na CD4017, jest to dobra koncepcja.
    Problemem jaki może występować przy tym podobnych rozwiązaniach, to wyeliminowanie drgań styków przełącznika, by każde naciśnięcie przycisku, powodowało bezbłędne przełączenie tego przerzutnika.
    Jak trzeba będzie to też narysuję ci wersję montażową tego układu.
    A jak ty to w ogóle montujesz, tak w powietrzu, czy używasz jakiejś płytki montażowej, takiej do prób?
  • #24 5034940
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    narazie w powietrzu gdyz nie chce na stale tego montowac.Ale zasady dobrego lutowania mam opanowane :D wiec tu problemu nie ma.
  • #25 5034986
    elkard
    Poziom 36  
    Czy jeszcze się zmierzysz z tym układem 4049, bo ciekaw jestem co wykażą te próby co Ci opisałem. Jeżeli będzie tak jak w moim opisie, to jeszcze można dobierać wartości rezystorów, i może coś się uda.
    Z tym 4017 też można spróbować, ale skoro masz kupiony 4049 to warto go wykorzystać.
  • #26 5069097
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    witam :) niestety uklad 4049 nie dziala poprawnie prosilbym o schemat montazowy 4017 . Pozdrawiam z tym ze prosilbym o dopasowanie do odbiornika.
  • #27 5071085
    elkard
    Poziom 36  
    Witam.
    Próbujemy ten na 4017. Zaczynamy od schematu ideowego.
    Załączniki:
    • Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora 4017.jpg (38.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 5071556
    Capo Di Tutti Capi
    Poziom 11  
    Nie wiem czemu ale Circuit Maker odrzuca ten projekt i po ulozeniu go w programie wywala błędy.
  • #29 5074174
    elkard
    Poziom 36  
    Próbowałem wykonać ten układ, tym programem CircuitMaker. Nie do końca mi to wyszło, ale pierwszy raz miałem z nim do czynienia.
    Wydaje się że jest wszystko dobrze, ew. może się okazać konieczność doboru rezystorów R3 i R4.
    Wstawiam nowy schemat, już jak mi się wydaje, taki ostateczny. Dałem w nim i LED i żarówkę. Możesz zaczynać montować.
    Załączniki:
    • Sterowanie tranzystorowe żarówką 6V 5W z akumulatora 4017 (b).jpg (40.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego sterowania żarówką 6V 5W z akumulatora za pomocą mikroprzełącznika typu "push-button" w hermetycznej obudowie, bez zaawansowanych układów pomiaru stanu zasilania. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie tranzystora MOSFET jako elementu przełączającego oraz układów logicznych lub przerzutników (np. CD4049, CD4017) do realizacji funkcji bistabilnej (włącz/wyłącz) sterowanej pojedynczym przyciskiem. Wskazano na konieczność eliminacji drgań styków mikroprzełącznika oraz dobrania odpowiednich wartości rezystorów. Zalecane jest rozpoczęcie testów od prostych układów z diodą LED, a następnie dołączenie tranzystora mocy do sterowania żarówką. Wskazano, że tranzystory bipolarny BC547A jest niewystarczający ze względu na ograniczony prąd, lepsze będą tranzystory N-MOSFET typu BUZ10, IRF520 lub IRF840, które zapewnią niskie straty mocy i minimalne nagrzewanie. Układy scalone w wersji SMD są preferowane ze względu na małe wymiary, jednak do eksperymentów łatwiej stosować wersje standardowe. Udostępniono linki do schematów i artykułów opisujących przerzutniki i układy bistabilne, a także schematy montażowe i płytki drukowane. Użytkownik planuje montaż układu w wersji testowej "na pajączka" i zgłasza chęć dalszych konsultacji po testach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA