Proszę wszystkich elektroników o pomoc.
Muszę skonstruować jako moją pracę przejściową komparatory.
Pierwszy z nich musi być komparatorem 8-bitowym złożonym z
dwóch układów 7485.
Drugi zaś komparatorem 2-bitowym, ale tym razem złożonym z bramek
and i nand.
Ja kompletnie się na tym nie znam i nie wiem jak to zrobić, a musze mieć schematy żeby móc wytrawić płytkę i wszystko przylutować.
Oba te komparatory muszą uwzględniać przeniesienie z poprzedniej pozycji.
W pierwszym układzie muszę połączyć te dwa układy 7485 ze sobą i wtedy będzie wszystko jasne natomiast problem jest z drugim komparatorem.
Żebym mógł wyprowadzić schemat muszę wyznaczyć z tabeli dwie tabele Karnaugha dla Wi i dla Ri i wtedy podobno będę wiedział jak zrobić schemat.
Pod spodem zamieszczam zdjęcie tej tabeli
Bardzo was proszę o pomoc
Z góry dziękuję.
[Sposób wstawienia zdjęcia poprawiłem. Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY,...". Mariusz Ch.]
Muszę skonstruować jako moją pracę przejściową komparatory.
Pierwszy z nich musi być komparatorem 8-bitowym złożonym z
dwóch układów 7485.
Drugi zaś komparatorem 2-bitowym, ale tym razem złożonym z bramek
and i nand.
Ja kompletnie się na tym nie znam i nie wiem jak to zrobić, a musze mieć schematy żeby móc wytrawić płytkę i wszystko przylutować.
Oba te komparatory muszą uwzględniać przeniesienie z poprzedniej pozycji.
W pierwszym układzie muszę połączyć te dwa układy 7485 ze sobą i wtedy będzie wszystko jasne natomiast problem jest z drugim komparatorem.
Żebym mógł wyprowadzić schemat muszę wyznaczyć z tabeli dwie tabele Karnaugha dla Wi i dla Ri i wtedy podobno będę wiedział jak zrobić schemat.
Pod spodem zamieszczam zdjęcie tej tabeli
Bardzo was proszę o pomoc
Z góry dziękuję.
[Sposób wstawienia zdjęcia poprawiłem. Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY,...". Mariusz Ch.]