logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Malakser Predom-Zelmer 175.5 - wartość spalonego kondensatora?

carter 13 Kwi 2008 11:30 6301 7
REKLAMA
  • #1 5025111
    carter
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam problem z dosc starym malakserem predom-zelmer typ 175.5.
    Chodzi o to ze pewnym razem przy wlaczeniu wysadzilo korki i widac bylo w srodku "grzmot". Rozkreciłem, okazało sie ze rozsadziło kondensator. Byl on bardzo duży chyba jakies 5-6cm. Nie moge odczytac jego wartości bo jest caly spalony. Dodam tylko ze wchodzi do niego 3 przewody(w tym pe) i wychodzi 2 albo odwrotnie :)
    Bylbym bardzo wdzięczny jeśli ktos mialby schemat, rozkrecał juz swoj albo mial rozkrecony i mogł mi podac wartosc tego kondensatora.
    Z góry THX.
    pozdro for all
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5025240
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Typ KSppz-4, dalej Google (przez które zresztą znalazłem ;)).
  • REKLAMA
  • #3 5025345
    carter
    Poziom 12  
    Dzieki, mam nadzieje ze to ten. Ciekaw jestem czy bedzie łatwo dostepny i czy to tylko kondensator....
  • #4 5025353
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Możliwe że tylko on. Jest dostępny i kosztuje parę złotych.
  • REKLAMA
  • #5 5025366
    carter
    Poziom 12  
    dziwne ja jednej stronie pisze ze ma 0,1mF a na innej że 0,1µF. To który kupic? jak bedzie wiekszy to chyba nie zaszkodzi....: )

Dodano po 2 [minuty]:

w sumie to mam takiego sąsiada że nawet wolałbym żeby mu to przeszkadzało....:d
  • Pomocny post
    #7 5031174
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1170
    Kondensator przeciwzakłócenieowy jaki zamontujesz nie ma większego znaczenia, możesz go nawet pominąć. Silnik pracuje z napięciem 230V i ma bodajże 400W. Podejdzie nawet kondensator od starego odkurzacza alfa :D Co do parametrów to silnik pobiera 2A, ale jak dasz więcej to nic się nie stanie. Chyba że mniej to będzie bum ... Nowy to jakieś 2-3 cm, filtr będzie mniejszy.
    pzdr

Dodano po 14 [minuty]:

Zanlazłem w internecie filtr KSPPZ 5, do którego nie przychodzi żaden przewód a wychodzą dwa. W takim przypadku należy włączyć go w obwód malaksera równolegle. Jego dane znamionowe są identyczne jak wyżej.

Dodano po 32 [sekundy]:

Malakser Predom-Zelmer 175.5 - wartość spalonego kondensatora?
  • REKLAMA
  • #8 5038377
    carter
    Poziom 12  
    na weekendzie sprawdze czy to jakos bedzie chodzic..... Jeszcze raz dzieki wszystkim

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W malakserze Predom-Zelmer typ 175.5 doszło do uszkodzenia kondensatora przeciwzakłóceniowego, który podczas włączenia urządzenia spowodował przepalenie korków i eksplozję kondensatora. Kondensator był duży (ok. 5-6 cm), jednak jego wartość nie była czytelna z powodu spalenia. Wskazano, że typ kondensatora to KSppz-4 o pojemności 0,1 µF (mikrofarada), co potwierdza producent. Kondensator ten jest dostępny i tani. Silnik malaksera pracuje na 230 V, ma moc około 400 W i pobór prądu około 2 A. Kondensator przeciwzakłóceniowy może być zastąpiony podobnym, nawet z innego urządzenia (np. starego odkurzacza Alfa). W przypadku filtra KSPPZ 5, który ma dwa wyjścia i brak wejścia przewodu, należy go podłączyć równolegle w obwodzie malaksera. Wymiana kondensatora powinna przywrócić prawidłową pracę urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA