logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharan 1.9 TDI - migająca kontrolka świec, możliwa blokada immo po dorobieniu klucza

adam7009 13 Kwi 2008 19:08 8311 8
REKLAMA
  • #1 5026884
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1635
    Przestał zapalac z dnia na dzień ,z tego co wiem to dzień wcześniej pojawił się już problem ale zapalił .Problem zaczął się parę dni po dorobieniu drugiego kluczyka jak twierdzi właściciel auta,z tego co wiem to miga kontrolka świec żarowych po włączeniu zapłonu,czyżby immo zablokowało? i pytanie czy można jakoś ewentualnie zsynchronizowac za pomocą polskiego vaga i jak, bez kodów,bo nie wiem czy ma jakieś kody.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #2 5027048
    tomasz1122
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    witam jeżeli to wina imobilajzera to najlepsze wyjście wyjąć sterownik silnika i wykasować immobilajzer wtedy musi odpalić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5028899
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    Witam. Jeżeli immo blokuje to samochód odpala i zaraz gaśnie, jeżeli tak nie jest musisz szukać innej przyczyny. Jeżeli masz Vaga to wejdż w błędy sterownika silnika i tam będzie informacja "Start silnika uniemożliwiony przez immobilajzer". Może będą również inne błędy które cię naprowadzą na usterkę.
  • REKLAMA
  • #5 5031876
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    jak immo to dioda w drzwiach niegaśnie,owszem zapala i gaśnie,bez waga niezaprogramujesz kluczy, immo jak najbarzdiej w ostateczności usune.Jak masz programator odczytaj pin z komputera 24c..jak nie dasz rady wyślij wsad.Komputer jest koło kolumny przeje..... go wyciągnąć
  • #6 5032173
    adam7009

Poziom 41  
    Dzisiaj mam dostac ten samochód ,to zobaczymy co się da zrobic,podłącze pod vaga zobacze co pokazuje,wiem tylko z rozmowy z właścicielem ,że już kilku ludzi było z kompami i nic,są trzy błędy ''czujnik wody,czujnik stopu i coś tam związane z prądem nie ma związku z osprzętem" tyle wyjaśnił właściciel telefonicznie.Mnie zastanwia ta migająca kontrolka świec po włączeniu zapłonu ,co to oznacza ,wiem ,że w oplu jak miga to immo na bank ,ale czy w VW to samo ,bo ponoc nawet na chwilę nie odpala.Może ma ktoś jakieś sugestie co do migającej kontrolki?lub tego błedu ''nie związane z osprzętem'',a może coś tam nagrzebali?
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5032199
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Sharan to grupa VW wiec moze jest tak jak w Volkswagenie czyli migająca kontrolka świec zarowych jest cześto sygnalizacją uszkodzonego włącznika świateł STOPU. W vagu powinien być wowczas widoczny błąd.
  • Pomocny post
    #8 5032222
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    Kolego Adam 7009 ta migająca kontrolka świec żarowych to na 99% uszkodzony lub odpięty czyjnik stopu, ale to nie jest przyczyną, że nie pali.
    To "coś tam związane z prądem nie związane z osprzętem" to jest to jak chcesz to zadzwoń powiem ci co to jest. 606276065
  • #9 5034993
    adam7009

Poziom 41  
    Auto pali ,dodatkowy alarm i odcięcie zapłonu uszkodzone i do tego jeszcze kostka w stacyjce.Dziękuje za podpowiedzi które pomogły w szybkim rozwiązaniu problemu.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagen Sharan 1.9 TDI pojawił się problem z migającą kontrolką świec żarowych po włączeniu zapłonu, który wystąpił kilka dni po dorobieniu drugiego kluczyka. Objaw ten mógł sugerować blokadę immobilizera (immo). Diagnostyka za pomocą interfejsu VAG wskazała błędy dotyczące czujnika wody, czujnika stopu oraz problemów z prądem niezwiązanych z osprzętem. Migająca kontrolka świec żarowych w Sharanie najczęściej sygnalizuje uszkodzony lub odpięty czujnik stopu, co jednak nie jest przyczyną braku zapłonu. W przypadku podejrzenia immobilizera zalecane jest odczytanie błędów sterownika silnika, gdzie może pojawić się komunikat o uniemożliwieniu startu przez immo. Programowanie kluczy wymaga użycia odpowiedniego sprzętu diagnostycznego (np. polskiego VAG-a) oraz odczytu PIN-u z pamięci 24C w komputerze silnika. Ostatecznie problem okazał się związany z uszkodzonym dodatkowym alarmem, odcięciem zapłonu oraz uszkodzoną kostką w stacyjce, co po naprawie przywróciło prawidłowe działanie pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA