logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć dekoder ProLogic II w LG HT362ST podczas oglądania filmów DivX?

chu7dy 14 Kwi 2008 12:09 7178 6
REKLAMA
  • #1 5028973
    chu7dy
    Poziom 11  
    Kupiłem wczoraj kino domowe LG HT362ST. Mam z nim mały problem. Z tego co jest podane w jego specyfikacji technicznej wynika, że ma wbudowany dekoder ProLogic II. Fakt, podczas oglądania TV, mogę włączyć ProLogic i prócz tego szereg innych opcji (m.in. equalizer), podobnie dzieje się podczas słuchania muzyki. Niestety, gdy odpale jakiś film na divx, opcje związane z dźwiękiem zanikają.(gdy naciskam przycisk odpowiedzialny za opcję głosu, w rogu ekranu pokazuje mi się ręka - stop). Dźwięk z filmu leci na wszystkich głośnikach, ale nie jest to efekt surround, bo wszystkie grają tak samo. Zależy mi na włączeniu dekodera ProLogic, który ze zwykłego stereo potrafi zrobić dźwięk 5.1.
    Wiecie może jak włączyć dekoder ProLogicII podczas oglądania filmów? Głowie się nad tym już kilka godzin i nie moge znaleźć rozwiązania.

Z góry dziękuje za pomoc.

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX do działu Początkujący Serwisanci

• REKLAMA
  • #2 5029456
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 428
    Czy masz odpowiednio skonfigurowane głośniki wg instrukcji na stronie 12 i czy test przebiega poprawnie? Czy pod wejściem AUX jest dostępny format Dolby ProLogicII ? Wyłącz XTS do trybu NORMAL i zobacz. Spróbuj wpierw wybrać żadany format i dopiero później załadować płytę. Czy w ogóle możesz zmienić format dźwieku podczas oglądania jakiegokolwiek Divx-a? Zobacz jak będzie z Divx nagranym w AC-3.
  • REKLAMA
  • #3 5029709
    chu7dy
    Poziom 11  
    Głośniki są dobrze podłączone, test też przebiega bez zastrzeżeń. Pod wejście AUX mam podłączoną konsole PlayStation 2 (2 cinche, biały-czerwony pod aux, a żółty pod tv). Pod tym wejściem moge zmieniać ustawienia dźwięku. Wyłączyłem XTS i dalej nie moge zmieniać żadnych ustawień, podczas oglądania jakiegokolwiek Divxa. Kino mam połączone z telewizorem za pomocą kabla SCART. Nie wiem czy mam jakis film w AC3, zaraz poszukam.
    Ciekawostką jest fakt, że gdy odpaliłem film na VCD (jakiś z gazety), to wszystkie te opcje zaczęły działać, włącznie z ProLogic ! Czyżby ProLogic nie działał na divixach? W takim razie po co by go dawali ?!

EDIT: W filmie w AC3 też nie moge nic zmienić, fakt mam 5.1, ale dlatego, że ten film jest zakodowany w 5.1, a nie że działa ProLogic.

Może jakaś zmiana firmware by pomogła? Tylko, że za cholerę nie moge znaleźć oprogramowania do tego kina.
  • REKLAMA
  • #4 5030082
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    W takim razie jaki masz wyświetlany na wyświetlaczu kina domowego format dźwięku podczas odtwarzania tych Divx-ów? Próbowałeś najpierw wybrać w ustawieniach audio Dolby ProLogicII i dopiero po tym załadować do urządzenia płytkę z filmem w Divx? Jeżeli nic nie pomaga, to spytaj sprzedawcę jak to jest.
  • REKLAMA
  • #5 5030186
    chu7dy
    Poziom 11  
    Wyświetla mi się ByPASS. Jak wcześniej ustawie podczas oglądania TV, ProLogic, to po odpaleniu divx i tak włącza się ByPASS. Dzwoniłem do serwisu LG no i zbytnio sie nie dogadałem. Koleś mówił, że jak film nie jest w 5.1 to nic nie da się zrobić. Po co więc do cholery jest ten ProLogic ?
  • #6 5030235
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Bypass to znaczy z pominięciem wszystkich dekoderów i procesorów surround, to powinieneś mieć wtedy dźwięk stereo tylko w przednich kanałach, a nie we wszystkich. Napisałeś, ze masz wtedy we wszystkich kanałach dźwięk, nie rozumiem. Trzeba by wyłączyć ten bypass. W najgorszym przypadku producent po prostu nie przewidział efektów surround dla płyt z Didx-em. :D
  • #7 5030264
    chu7dy
    Poziom 11  
    No dokładnie przez ByPASS jest stereo i żeby grało na wszystkich musze odpalić jeszcze XTS. Jak wyłącze te wszystkie bajery to i tak nic zmienic nie moge, ani włączyć ProLogic, ani ustawić equalizer. Poprostu te funkcje wydają się być zablokowane.

Dobrze by było gdybym znalazł kogoś kto ma taki zestaw. Może jest jednak jakis sposób.

Podsumowanie tematu

✨ Kino domowe LG HT362ST posiada wbudowany dekoder Dolby ProLogic II, który działa poprawnie podczas oglądania telewizji i słuchania muzyki, umożliwiając włączenie efektu surround oraz innych ustawień dźwięku, takich jak equalizer. Problem pojawia się podczas odtwarzania filmów w formacie DivX – opcje dźwiękowe, w tym ProLogic II, są niedostępne, a wyświetlany format dźwięku to ByPASS, co oznacza pominięcie dekoderów i brak efektu surround. Dźwięk z DivX jest odtwarzany na wszystkich głośnikach jednak bez przestrzennego efektu, a funkcje dźwiękowe pozostają zablokowane. Próby zmiany ustawień podczas odtwarzania DivX, wyłączenia XTS czy użycia plików z dźwiękiem AC3 nie przynoszą efektu. Odtwarzanie filmów VCD pozwala na aktywację ProLogic II, co sugeruje, że dekoder nie działa z DivX. Serwis LG potwierdził, że jeśli film nie jest zakodowany w 5.1, nie można wymusić efektu surround przez ProLogic II. Użytkownik łączy kino z telewizorem kablem SCART, a pod wejściem AUX jest podłączona konsola PlayStation 2. Problem może wynikać z ograniczeń firmware lub braku wsparcia dla efektów surround przy odtwarzaniu DivX w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA