logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczne ustalanie stanów portów LPT i ich odczyt.

befunky 14 Kwi 2008 19:17 1383 4
REKLAMA
  • #1 5030269
    befunky
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam pytanie, co prawda w programowaniu delikatnie się orientuję to nie mam pojęcia jak rozwiązać mój problem w kwestii elektronicznej.

Chcę zrealizować projekt, w którym matrycą 8x6 przełączników on/off, albo matrycą 8x6 połączenia microswitch-y z diodą sygnalizującą stan wejściowy sterowana będzie aplikacja potrafiąca odczytać każdy stan logiczny z matrycy.

Najbardziej pragnąłbym, aby w projekcie nie był wykorzystany żaden mikroprocesor.

Prosiłbym o jakieś sugestie, bo w wyszukiwarce nie można się dokopać do żadnych informacji przez te wszystkie "diody pod lpt".

Pozdrawiam Kamil
  • REKLAMA
  • #2 5030325
    Albert486
    Poziom 14  
    Witam. Do ustawiania stanów na LPT możesz użyc np. kompilator Turbo Pascal całkiem prosty język programowania.
  • REKLAMA
  • #3 5030372
    befunky
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie zrozumiałeś, wartości portów chcę ustawiać zewnętrznie, czyli bez użycia komputera tyko matrycy podłączonej pod LPT, a stany logiczne odczytywać w aplikacji :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5030469
    Albert486
    Poziom 14  
    Odczytywac stany za pomocą LPT i Pascala też możesz ale
    port LPT ma tylko 4 piny wejśc.
  • Pomocny post
    #5 5030638
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Jeżeli się nie mylę, w LPT jest tylko 5 pinów wejściowych (nie 4). Niestety to i tak za mało na sterowanie matrycowe.
    Możesz zastosować stary trik i odwrócić matrycę 8x6 na 6x8. Na wejścia LPT zamontować układ w stylu '244, który będzie multipleksował 4 z 8 kolumn. Sześć pinów wyjściowych użyć do wyboru wiersza a siódmy i ósmy do wyboru górnej lub dolnej połowy wejść.
    Niestety mam też złą wiadomość. Wciśnięcie więcej niż jednego przycisku na tej klawiaturze może doprowadzić do zwarcia w matrycy i przepływu sporego prądu z portu równoległego.
    Inna sprawa nieustalone stany logiczne na wyjściach portu po włączaniu komputera a przed włączeniem programu.

Inna metoda to np. 4017 do wyboru kolumny i rejestr przesuwny do odczytu wejść. Tu wystarczy 4 piny wyjściowe i 1 pin wejściowy. W razie wciśnięcia dwóch lub więcej przycisków CD4017 się nic nie stanie, a tymbardziej nie uszkodzisz portu równoległego.
REKLAMA