Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chcę zacząć pisać w C++

Michal19881 14 Apr 2008 21:12 4453 8
    Michal19881
    User under supervision
    Witam.
    Chciałbym zacząć programować w języku C++ pod Windowsa.
    Pisałem kiedyś trochę w Turbo Pascalu.
    Od czego zacząć?
    Jaki polecacie kompilator i środowisko na początek?
    Jakie kursy i książki?
    Chcę zacząć pisać programy okienkowe w celu dydaktycznym bo słyszałem, że na polibudzie na informatyce jest niezły "odsiew" z C++
    krzychoocpp
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Proszę zacząć od przeszukania forum, to jedno z najczęściej zadawanych pytań...
  • Helpful post
    fordmen
    Level 11  
    Jak pisałeś w pascalu to już podstawowe pojęcia znasz. Najpierw trzeba nauczyć się dobrze programować w środowisku konsolowym (:Symfonia C++"wydanie 3- tomowe) , po czym zaczynasz nauke WinApi (całe winapi, czyli budowa okien w windows, funkcje itp. jest w książce C. Petzolda), środowisko to oczywiście DevC++, bądź jak iść na łatwizne Borland C++, ale tam już za bardzo nie przejmujesz się winapi (przynajmniej przy prostych programach) kursów jest strasznie dużo w necie pan www.google.pl zawsze pomoże.
    A i oczywiście polecam bardzo znane forum programistyczne http://www.coderscity.net
  • Helpful post
    mckmi
    Level 13  
    Jeśli chcesz nauczyć się tego żeby potem zarabiać pisząc programy to powinieneś na początku poczytać Symfonie C++ programy możesz pisać np. w DevC++ (darmowy) potem po przerobieniu tego materiału przydałoby się jeszcze poznać kilka rzeczy ktorych nie ma w symfoni jak STL. Oczywiście algorytmy też przydało by się przerobić w międzyczasie (stos,kolejka, grafy, sortowania, itd.). Potem aby zacząć pisać w WinApi proponuję odrazu uczyć się pisania w platformie .NET, praktycznie na tym można najwieksze pieniądze zarobić.
  • Helpful post
    lord_dagoth
    Level 25  
    No zależy jakiego typu mają być to aplikacje. Pieniądze można zarobić na pisaniu gier, aplikacji internetowych, albo interfejsów do obsługi baz danych w hipermarketach. Również możesz pisać programy obsługujące mikrokontrolery w mp3 plejerach.