logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv Siemens FS-977 k2 problem z "buczeniem"

marvin_1986 15 Kwi 2008 13:06 2003 15
REKLAMA
  • #1 5032655
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    W moim tv wymieniłem ostatnio powielacz i tranzystor BU508A, tv nie właczał się, teraz jest ok. Bazuje na Philips cuc4620. Wie ktoś jak zlikwidować charakterystyczne buczenie, które jest lekko słyszalne? Dźwięk podobny do tego, gdy nie dostroimy dobrze kanału. Próbowałem z inną anteną, dostrajałem kanały, jednak wciąż je słychać. Poza tym chciałbym na stałe ustawić tv na dźwięk stereo, który włączą się tylko przy przejściu na a\v.
  • REKLAMA
  • #2 5067999
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Tv znowu nawaliło, usterka chyba podobna do wcześniejszej, objawia się tym że tv raz pracuje, potem wygasza się kineskop, zanika głos i charczy, po jakimś czasie znowu się włącza, ale na krótko i tak w kółko. Teraz się znowu nie włącza. Ma ktoś pomysł czym to może być spowodowane? Nie mam czasu teraz przy nim pogrzebać, podejrzewam tda8140 i bu508a (który ostatnio wymieniłem), rezystory sprawdzałem i były ok, okoliczne elektrolity powymieniałem.
  • REKLAMA
  • #4 5075036
    marvin_1986
    Poziom 14  
    kondensatory elektrolityczne powymieniałem na nowe, tych kanciastych (chyba polipropylenowych nie mogłem we wrocławiu dostać) nie wymieniałem. napięcia z zasilacza są takie jak podane na schemacie...tda 8140 jest na podstawce, a nie wlutowany więc ktoś kiedyś przy nim grzebał. sam ten układ kosztuje we wrocku od 30 do ponad 100zł, zamiennik to podobno tda8143, trzeba tylko podpiąć nóżkę 2 zamiast 1, a 1 dać do masy. na razie wstrzymuję się z wymiana tej kości póki nie sprawdzę czy to rzeczywiście ona padła. napięcie na nóżce 2 ma 8v, czyli w normie (min 7V, maks 18V, datasheet tego układu). niestety nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić przebiegi na poszczególnych nogach układu:-|
  • #5 5101963
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Posprawdzałem wszystkie kondensatory miernikiem i są ok. Przezornie wymieniłem kondensatory w okolicy tda8140. Znalazłem jeden zimny lut na płycie głównej, poprawiłem i sprawdziłem resztę. Telewizor wystartował, jednak po jakiejś chwili przestaje działać. Objawy to nadmierne nagrzewanie bu508a oraz tda8140, są bardzo gorące. Fabrycznie na tda8140 nie było radiatora, więc nie powinien się aż tak mocno nagrzewać. Nie wiem co jest grane, nie mam pomysłu.
  • REKLAMA
  • #7 5107927
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Tak, obraz jest prawidłowy. Ostatnio bu508a poszedł z dymem po kilku minutach pracy. Określenie "pali się hot" dotyczy napięcia z trafa, rzędu 1,5kV?
  • REKLAMA
  • #8 5108036
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Przy takim napięciu na kolektorze to HOT odparuje. Zbyt wysokie napięcie może być spowodowane uszkodzonym kondensatorem w kolektorze oraz/lub diod modulatora czy diody gasikowej w zależności jaki układ jest zastosowany ale będzie sie to objawiać nieprawidłowymi gabarytami obrazu więc jest to istotne aby sobie ułatwić analizę problemu. Problem w niedosterowaniu HOTa objawiać będzie się przegrzewaniem HOTa i również jego spaleniem. Należałoby sprawdzić diody i kondensatory i jeśli to nie pomoże to pomiar impulsów na bazie HOTa. Przy dalszych kłopotach proponuję przeczytać ogłoszenie "testowanie trafopowielaczy"
    Pozdrawiam
  • #9 5117727
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Zmierzyłem wczoraj ( co powinienem zrobić już dawno, ale nie mam czasu często przy nim grzebać) napięcie na bu508a, i wyszło że napięcie baza-kolektor to 184V (przy Vbe 0V), kolektor-emiter tyle samo. datasheet podaje że max napięcie baza-kolektor to 1500V, napięcie emiter-baza max10V, przy Ic=0, a max prąd przepływający to 8A. Ja mam 184V, więc nic złego nie powinno się z nim dziać, a jednak grzeje się.
  • #11 5121765
    marvin_1986
    Poziom 14  
    to spróbować pomierzyć napięcia na kolektorze i emiterze na wlutowanym nowym tranzystorze? niestety mam miernik tylko do 1kV, jeżeli będzie więcej to mi padnie chyba. jeżeli napięcie na nim jest za duże, to co może to powodować? w najbliższym czasie wylutuje i sprawdzę resztę diod, bo tylko te duże sprawdziłem, były ok. wydaje mi się że tda8140 nie ma na to wpływu, tylko włącza i wyłącza ten tranzystor...
  • #12 5122048
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    To się mierzy oscyloskopem z odpowiednią sondą inaczej nie zmierzysz. Sprawdź kondki w kolektorze HOTa, diody w modulatorze, i okolicach linii w szczególności te kostki i nie tylko. Obraz jest na 100% idealnie prawidłowy? Na pewno nie jest za szeroki albo za wąski z poduszka ?. HOTa wstawiłeś dobrego? Może ten sie nie nadaje? Jaki był (ma być) oryginał ? To jest 100Hz?
    Pozdrawiam
  • #13 5122234
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Czyli napięcia nie zmierzę. Wcześniej jak wstawiłem nowego hota (BU508A), telewizor śmigał, obraz i głos był normalny [tylko trochę buczał, ale bardzo cicho), nie za szeroki ani za wąski] ale tylko chwilę, potem się wygaszał kineskop, po chwili znów się włączał itd. A ostatnio poszedł z dymem. Jak wcześniej napisałem, przedtem profilaktycznie wymieniłem powielacz ( kosztował niewiele bo 30zł to kupiłem) no i ten nieszczęsny BU508A bo był uszkodzony. Aha, to jest tv starszej generacji, ma 50Hz, 28'' lub 29''.
  • #15 5146320
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Trafo kupiłem we Wrocławiu, w sklepie firmy Poltronic. Oryginał ma takie oznaczenia: HRT 906 2087-642-1006, a zamiennik (bez loga jakiejkolwiek firmy) takie: BG 906 2087-642-1006. Więc to chyba to samo, a jakościowo nie jest zły, za 30zł nie spodziewałem się super jakości. Z tego co zauważyłem na płycie głównej, to że R546 (4Ω7) jest jakby lekko nadpalony, ale ma swoją rezystancję. Druga rzecz to wypalona ścieżka pomiędzy D546 (BY228) a C511 ( 9nF, 1kV), ktoś zastąpił ją drutem i połączył C511 z D546. Nie znam historii tego tv i kto przy nim majstrował, ale coś musiało być na rzeczy skoro wypaliło ścieżkę i małą dziurkę wokoło nóżki C511. Sprawdziłem wszystkie kondensatory i diody, wydaja się ok. Spalonych rezystorów nie znalazłem. Jedyne czego nie sprawdziłem to cewka L542, L541. Myślicie że warto wymienić TDA 8140 na nowy?
  • #16 5190038
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Witam ponownie. Wymieniłem TDA 8140, wstawiłem nowy BU508A, tv wystartował, obraz jest normalny. Zastanawia mnie tylko buczenie, które płynie z głośników. Po włączeniu słychać także jakby syczenie z okolic szyjki kineskopu. Do tego trochę sie grzeje wspomniany TDA 8140, ale bu już nie, dlatego nie włączałem go na długo, żeby nie spalił mi się znowu sam układ jak i tranzystor. Znajomy podpowiedział, żeby wymienić wszystkie kondensatory na zasilaczu, bo być może daje za wysokie napięcie. Sam nie wiem, sprawdziłem każdy kondensator i były ok. Myślicie ze to coś da?

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Siemens FS-977 K2, opartym na układzie Philips CUC4620, po wymianie powielacza i tranzystora BU508A pojawił się problem z charakterystycznym buczeniem w głośnikach oraz syczeniem w okolicy szyjki kineskopu. Pomimo wymiany elektrolitycznych kondensatorów i sprawdzenia rezystorów, problem z buczeniem i przegrzewaniem się tranzystora BU508A oraz układu TDA8140 utrzymuje się. Telewizor działał poprawnie tylko przez krótki czas, po czym kineskop wygaszał się, a urządzenie cyklicznie się wyłączało i włączało. Wymiana TDA8140 i ponowna instalacja BU508A pozwoliły na uruchomienie telewizora, jednak nadal występuje buczenie i przegrzewanie TDA8140. Wskazano na możliwe uszkodzenia elementów w obwodzie kolektora HOT (BU508A), w tym kondensatorów, diod modulatora i gasikowych, a także na potencjalne problemy z jakością zamiennika powielacza (oznaczenia BG 906 2087-642-1006) w porównaniu do oryginału (HRT 906 2087-642-1006). Zauważono również nadpalony rezystor R546 (4,7 Ω) i wypaloną ścieżkę między diodą BY228 a kondensatorem 9nF/1kV, co może wpływać na stabilność pracy. Pomiar napięć na tranzystorze BU508A wykazał wartości mieszczące się w normie, jednak bez oscyloskopu trudno ocenić przebiegi impulsowe. Sugerowano dalsze testy kondensatorów, diod i cewek L541, L542 oraz ewentualną wymianę TDA8140 na nowy egzemplarz. Problem z buczeniem może być związany z zasilaniem lub uszkodzeniami w obwodach sterujących HOT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA