logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FreeBSD 6.1 długo się uruchamia - problem z montowaniem root z ufs

domel90 15 Kwi 2008 14:34 783 1
REKLAMA
  • #1 5032877
    domel90
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam zainstalowane FreeBSD 6.1 i do tego jeszcze kilka usług (Apache, FTP, Qmail).

Serwer generalnie chodził bez problemów przez dłuższy czas i w tym czasie kilkakrotnie go restartowałem. Serwer zawsze podnosił się bez problemów.
    Aż do czasu, kiedy to po restarcie FreeBSD wstaje już ponad godzinę i wstać nie może.
    Wszystko zatrzymało się na:

trying to mount root from ufs: dev/ad4s1a
    Loading configuration file...

po jakimś czasie pojawiło sie jeszcze

interrupts ethernet point to point

i nic się nie zmienia.

Gdy chcę go zrestartować z przycisku pisze mi że "operacja anulowana FreeBSD jeszcze nie gotowe".

Nie wiem czy to jest normalne i czy mam czekać bo może system sprawdza dyski blok po bloku.
    Podkreślam że serwer był wyłączony prawidłowo.
    Już kiedyś coś takiego miałem na poprzedniej maszynie, ale nie czekałem tylko uruchomiłem ponownie lecz bez ACPI i poszło, ale z ACPI nie chciał wstawać.

Co mam zrobić?
    Czy czekać? Czy to normalne? Czy ACPI potrzebne jeśli serwer pracuje 24 godziny na dobę.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 5035606
    domel90
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ponieważ po całej nocy nic się nie zmieniło a serwer sie powiesił bo nawet Caps Lock nie jest aktywny.
    Zrobiłem restart i :
    - W trybie domyślnym to samo co poprzednio (czyli nie uruchamia się)
    - W trybie bez ACPI wstaje ale wysłanie maila trwa bardzo długo
    - w trybie safe odpalił się i z wysyłaniem mail nie jest źle.

Pytanie moje brzmi.

Czym charakteryzuje się tryb safe? Czy mogę zawsze uruchamiać serwer w tym trybie???
REKLAMA