logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Platan Clasik 12 ISDN - brak komunikacji z PC przez RS232, MAX232 problem?

rsikon 15 Kwi 2008 15:54 3527 16
REKLAMA
  • #1 5033132
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam,

posiadam centrale jak w temacie. Problem polega na braku pełnej możliwości programowania jej ponieważ są problemy z programowaniem z PC poprzez RS232.

Wygląda to tak, że 3 komputery stacjonarne (różnej klasy, od pentiuma I do nowych athlonów) jak i 2 laptopy nie komunikują się z centralą.

Niestety port "niby" sprawny, zaprzyjaźniony serwis pokazał, że na jakimś przedpotopowym laptopie IBM udało się połączyć z centralą.

Niby problemem jest "jakość" RS232 w komputerze.

Producent ma to gdzieś, proponuje swoją przejściówkę z RS232 na USB za stówkę.

Miał ktoś coś podobnego?

Port w centrali oparty jest o układ MAX232, jeszcze szczegółowo mu się nie przyglądałem. Jeżeli układ ten łączy sięz procesorem za pomocą dwóch żył. To kombinuję czy nie wpiąć się na żywca innym modułem opartym o MAX232 w centralę i zobaczyć co wówczas z tego wyjdzie.

Jak dla mnie to wygląda mi na wadliwą aplikację układu MAX232 - bo co innego może powodować, że na X komputerach brak komunikacji a na 1 laptopie działa?

Radzio
  • REKLAMA
  • #2 5033244
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Kabel masz fabryczny ??? i komp z RS232 żadne tam USB ;)
  • #3 5034245
    rsikon
    Poziom 26  
    Kabel fabryczny.

Odpowiednio wpinany.

A swoją drogą, dlaczego on jest "kierunkowy"?
  • REKLAMA
  • #4 5034769
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    rsikon napisał:
    Kabel fabryczny.

Odpowiednio wpinany.

A swoją drogą, dlaczego on jest "kierunkowy"?

Tak ma być z jednej strony jest wlutowany rezystor.
    Sprawdź też na innym kompie może za małe napięcia na wyjściu RS.
    Pzd Krzychu
  • #5 5034849
    rsikon
    Poziom 26  
    PRZECIEŻ PISZE, ŻE SPRAWDZANE ITD...

ZAGADNIENIE BRZMI DLACZEGO NA STARYM SZMELCU CHODZI A NA INNYCH NIE.

NASÓWA MI SIE ODPOWIEDZ, BO DO D... (EWENTUALNIE ZŁOŚLIWIE) SKONSTRUŁOWANY PORT W CENTRALI.
  • REKLAMA
  • #6 5035345
    tgrtgr
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    W tej centrali transmisja z komputerem idzie przez optoizolację a nie przez MAX 232, MAX jest potrzebny do drukarki i chyba do wytworzenia napięcia ok -6V dla matrycy (pierwsza noga od lewej nie pamiętam tylko czy na dole czy górze ).
    W układzie optoizolacji masz ok 10 diod 4148, 3 tranzystory pnp i to one najczęściej się psują (na "zwarcie") - najlepiej sprawdzać miernikiem przy wyłączonej centrali i kablu, na zakresie pomiarowym dla diod gdzie mierzymy napięcie złącza (ok 0,6V).
    Jeśli tu o.k. to w dalszej kolejności sprawdzamy transoptory PC817 (nie wstawiać białych odpowiedników).
    Zdarza się czasem że konieczna jest wymiana procesora
  • REKLAMA
  • #7 5035508
    rsikon
    Poziom 26  
    W takim razie mój pomysł do kosza....

Jak można "podnieść" sprawność portu? Skoro na jakimś kompie ruszył to jest on w stanie działać tylko ma jakieś spore ale by ruszyć :/

W sumie jedną funkcje muszę zaprogramować - dosłownie nie chce mi się z tematem walczyć... a podejście producenta powala z nóg.

Wysłać do nich i z dwa tygodnie można czekać - tak było za pierwszym razem.
    Niby sprzęt testują... a po przyjściu przesyłki z nówką centralką, pierwsze podpięcie do sieci 230V (tylko zasilanie, nic więcej) i z miejsca bezpiecznik przepalony :)

Naprawa ekspresowa trwała około 14 dni :)

Kicha i tyle.
  • #8 5042274
    andrzej_malch
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A skąd wiesz że centrala jest sprawna, ja w pierwszej kolejności podmienił bym max-a a następnie sprawdził zasilacz dokładnie bo zasilacze w tych centralach to stara konstrukcja i różne dziwne rzeczy czasami się dzieją. Posprawdzaj napięcia.
  • #9 5050352
    trig
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jak można "podnieść" sprawność portu? Skoro na jakimś kompie ruszył to jest on w stanie działać tylko ma jakieś spore ale by ruszyć :/

zmień sobie transpotory 817 na klasę C , sprawdź czy port rs twojego pc daje z 10 mA i napięcie ok 10-12 V. Jak nie ma to nie trzyma standardu rs232 twój pc ....

W sumie jedną funkcje muszę zaprogramować - dosłownie nie chce mi się z tematem walczyć... a podejście producenta powala z nóg.

a jaki problem jest zaprogramowac centralę przez telefon , skoro tylko drobnostkę chcesz zmienić ?

Naprawa ekspresowa trwała około 14 dni :)

klepiesz bzdury , jak zapłacisz za ekspres to robią max w 48 godzin ,
    korzystałem wiele razy i nigdy się nie spóźnili ,
    Głowny problem to przewoźnik który ma czas.....
  • #10 5050656
    rsikon
    Poziom 26  
    Nie klepie bzdur a opisuje jak była realizowana naprawa expresowa gwarancyjna "wyjątkowa sytuacja" - centralka fabrycznie nowa, nie instalowana nigdzie i odrazu problemy.

Dlaczego przez tel odpada - nie ma możliwości dostania siędo tej funkcji za pomocą aparatu.

Mój komp nie trzyma standardu RS232... :) a więc za tem tylko 1 na jakieś 6 kompów trzymał standard ;)

Obawiam się, że "wymogi jakości portu" są zawyżone i to jest główny problem.

Radzio
  • #11 5052651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5052713
    rsikon
    Poziom 26  
    R-MIK

I tego właśnie się obawiam - a jak tak będzie to zje.... ich jak psy.

U nas działa więc wszystko jest ok... a jak się nie da to proponujemy przejściówkę za 100kę. Tak mniej więcej wygląda rozmowa z nimi. A daje se palca uciąć, że mój przypadek to nie wyjątek.

Na upartego centralkę pod pachę i z oscylokopem do lapcia na którym to działało - wszystko by się wyjaśniło. Tylko oscyloskopu nie mam :)

Spoko powoli... powoli i to się wyjaśni. Narazie muszę innym tematem się zająć - wrzutnikiem monet do kserokopiarki.

Radzio
  • #13 5067584
    trig
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    standard di12 trzyma , tylko nowe pc mają problem z wystawianiem odpowiednio sygnałów do zasilania pętli prądowej , bo tam jest pętla prądowa.Z reszta po co ja to pisze jak tu większość " fachowców wie lepiej " Ale jak wiecie lepiej to wieszajcie sobie kogo chcecie , bo wasze teksty są żenujące na temat podstaw działania portu rs232. Obejrzyj sobie oscyloskopem jak nowe pc, laptopy, za miast stałego prądu dają sieczkę w ramach oszczędności prądowej .
    Wspominałem o transoptorach 817 klasy c wymieniłeś je czy dalej teorie snujesz o braku standardu ?
  • #14 5070142
    rsikon
    Poziom 26  
    Dalej wieszać będę.... ;)

"Fachowiec" z owej firmy w rozmowie telefonicznej stwierdził, że opcje które chcę zmienić da się tylko przez PC. Dziś z nudów wertuję instrukcje i ooooo niby jest co chce.... tyle, że robiąc to zgodnie z instrukcją dalej lipa - niby da sie zmienić opcje z poziomu aparatu ale jakoś to nie wychodzi.

Więc dzwonie ponownie do firmy i inny fachowiec twierdzi, że sie dat o zmienić - mimo iż wcześnie nie było takiej możliwości - tyle, że dla odmiany należy to zrobić nie jak instrukcja podaje z 4 cyfrowym kodem dostępu a z 8 cyfrowym.

Owszem jednak się dało... ciężko było ale się dało, szkoda tylko że fachowcy nie mówią "nie wiem" tylko odrazu walą "nie da się", no i dobrze by było gdyby instrukcja papierowa była rzetelna :)

Tak więc z mojej strony narazie koniec walki z tym czymś - co do transoptorów - nie będę narazie grzebał bo gwarancji mi szkoda. Kto wie czy centrala jutro całkiem nie siądzie ;)

Radzio
  • #15 15199751
    cecyk
    Poziom 10  
    trig napisał:
    standard di12 trzyma , tylko nowe pc mają problem z wystawianiem odpowiednio sygnałów do zasilania pętli prądowej , bo tam jest pętla prądowa.Z reszta po co ja to pisze jak tu większość " fachowców wie lepiej " Ale jak wiecie lepiej to wieszajcie sobie kogo chcecie , bo wasze teksty są żenujące na temat podstaw działania portu rs232. Obejrzyj sobie oscyloskopem jak nowe pc, laptopy, za miast stałego prądu dają sieczkę w ramach oszczędności prądowej .
    Wspominałem o transoptorach 817 klasy c wymieniłeś je czy dalej teorie snujesz o braku standardu ?

Witam chodzi ponownie o problem z komunikacją DI 12, Solo5 przez USB-RS.
    W lapku zmieniłem sys z XP na 7 32 bit
    na XP działało na 7 przestało lapek i przejściówka te same.
    sprzętowo przejściówka widoczna.
    Chyba Win nie zmienia standardów i prądów
    Może jakaś podpowiedź co może być przyczyną.
  • #16 15201509
    Serwis Platan
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Może pomóc uruchomienie programu di12 ze zgodnością z systemem Windows XP SP3 oraz z prawami administratora
  • #17 15204759
    cecyk
    Poziom 10  
    Dzięki kolego Serwis Platan.
    Krótko i na temat.
    Uruchomienie ze zgodnością z XP SP2 przyniosło oczekiwany rezultat.
    pozdrawiam!
    Grzegorz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku komunikacji centrali Platan Clasik 12 ISDN z komputerem przez port RS232, mimo użycia fabrycznego kabla i różnych komputerów (Pentium I do Athlonów). Komunikacja działa jedynie na bardzo starym laptopie IBM, co sugeruje problem z jakością sygnałów RS232 w nowoczesnych komputerach. Port w centrali oparty jest na układzie MAX232, jednak transmisja z komputerem odbywa się przez optoizolację z transoptorami PC817 i elementami dyskretnymi (diodami 1N4148, tranzystorami PNP), które często ulegają uszkodzeniu. Wskazano, że napięcia i prądy generowane przez nowe komputery mogą nie spełniać wymagań pętli prądowej stosowanej w centrali, co powoduje problemy z komunikacją. Proponowano wymianę transoptorów na wersję klasy C oraz sprawdzenie napięć i prądów na porcie RS232 komputera. Producent zaleca przejściówkę RS232-USB, jednak użytkownik krytykuje takie podejście. Dodatkowo, problem z programowaniem centrali przez telefon jest niemożliwy ze względu na brak dostępu do odpowiednich funkcji. W nowszych systemach Windows (np. Windows 7) pojawiły się problemy z komunikacją przez przejściówkę USB-RS232, które można rozwiązać uruchamiając oprogramowanie w trybie zgodności z Windows XP SP2/SP3 oraz z uprawnieniami administratora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA