logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - błąd niezgodności schematu po zamianie elementu, jak naprawić?

Myrek1 15 Kwi 2008 22:23 2600 11
REKLAMA
  • #1 5034909
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam.
    Zrobiłem schemat w Eagle, do tego płytkę i rozmieściłem elementy. Następnie wróciłem do robienia schematu i zmieniłem jeden element na inny przez plecenie replace. Po przejściu na płytkę wyskakuje błąd o niezgodności ze schematem, na płytce pozostaje stary element. Jak to naprawić? Siedzę już nad tym godzinę i nic. Szukałem na elce i też nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #2 5035137
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Replace jest tylko w edytorze PCB i działa tylko gdy wyłączone jest okno schematu.
    Przejdź na schemacie do starego elementu i skorzystaj z opcji Change lub usuń element i wstaw nowy, wtedy na PCB modyfikacje wprowadzane są automatycznie.
  • REKLAMA
  • #3 5035184
    Myrek1
    Poziom 23  
    No właśnie jest w edytorze schematu, przykład:

I nie mogę znaleźć opcji change.
  • REKLAMA
  • #4 5039192
    Myrek1
    Poziom 23  
    Nikt nie wie? Bardzo mi to jest potrzebne.
    Dziękuję.
  • #5 5039650
    raven000
    Poziom 12  
    korzystasz z wersji beta, z tego co widzę po screnie

jak znalazłeś błąd w oprogramowaniu to wypadało by go zgłosić do producenta oprogramowania
  • REKLAMA
  • #6 5068550
    Myrek1
    Poziom 23  
    Dzięki. Faktycznie był to błąd Eagle, w nowszej wersji jest to poprawione.

Mam jeszcze pytanie. Zrobiłem sobie mały otworek w padzie o wielkości 0,2mm na nakierowanie się wiertła. Jednak na ten otworek nachodzi ścieżka i przy wydruku cały pad jest zadrukowany. Jak pozbyć się poprowadzenia ścieżki do samego środka padu, tak żeby było widać ten otworek po wydrukowaniu na papierze?

• #7 5069745
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Jeśli korzystasz z Cam-procesora odznacz "fill pads".
  • #8 5071344
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ta opcja nie jest możliwa. Wydaje się, że jest ok, a te drill'e zakrywa drukawka, bo przy eksporcie do pdf jest ok. Może drill jest za mały(0.2mm).

Jak, po użyciu autoroutera zmienić wielkość tych otworów? Jak zmieniam w DRC, to nie zmieniają się na płytce. Nie chce od nowa używać autoroutera bo namęczyłem się przy poprawianiu jego działania (przeniesienie dużej ilości przelotek spod scalaków SMD na bok).
  • #9 5071355
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Chyba tylko przez zmianę rozmiaru w bibliotece elementu, ale może jest prostrzy sposób.
  • #10 5071357
    Myrek1
    Poziom 23  
    To są przelotki, nie pady.
    Wiem jak to zmienić przed użyciem autoroutera, to opcja "minimum drill" w DRC. Zmieniłem tam na 0.2mm i użyłem autoroutera. Teraz chciałem zmienić średnice i nie działa jak już mam rozmieszczone ścieżki. Po zmienia tego parametru nic się nie dzieje i oczywiście wywala błędy w DRC Err.
    Inne opcje działają po autorutingu, ta nie.
  • #11 5071376
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Próbowałeś Change-->Drill potem klik na przelotkę?
  • #12 5077817
    Myrek1
    Poziom 23  
    Dzięki, tak też można. Choć bardziej chodziło mi o jakiś automat.
    Zastanawiałem się też, dlaczego nie można zmienić tej opcji, gdzie działa zmiana innych.

Podsumowanie tematu

✨ W programie Eagle pojawia się błąd niezgodności schematu z płytką po zamianie elementu przez funkcję Replace w edytorze schematu. Replace działa poprawnie tylko w edytorze PCB przy wyłączonym oknie schematu. Zaleca się zamiast Replace w schemacie użyć opcji Change lub usunąć stary element i wstawić nowy, co automatycznie aktualizuje płytkę. Problem był błędem w wersji beta Eagle, który został naprawiony w nowszej wersji. Dodatkowo poruszono kwestię małego otworu (0,2 mm) w padzie, który jest zakryty przez ścieżkę przy wydruku. Rozwiązaniem jest wyłączenie opcji "fill pads" w Cam-procesorze. Zmiana średnicy przelotek po autoroutingu nie działa przez DRC, ale można to zrobić ręcznie przez Change → Drill i kliknięcie na przelotkę. Automatyczna zmiana średnicy przelotek po autoroutingu nie jest możliwa, co powoduje błędy DRC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA