logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips L6.2 – trzaski w głośnikach przy zmianie jaskrawości i dużym prądzie kineskopu

andrejo 16 Sty 2004 18:47 1738 6
REKLAMA
  • #1 478271
    andrejo
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam problem z tv Philips L6.2 polegajacy na tym że w momencie kiedy zmienia się jaskrawość obrazu słyhcać strzelanie w głosnikach. Czy może spotkał się ktoś z podobnym problemem?usterka ta występuje w momencie kiedy zaczyna płynać duży prąd kineskopu.
  • REKLAMA
  • #2 478300
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Przyjrzyj się czy nie sieje gdzieś trafo. I jeszcze jedno pytanie czy w tym momencie nie widać nic niepokojącego na ekranie?
  • REKLAMA
  • #3 478348
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2289
    Jesteś przekonany ,że to strzela w głośnikach,sprawdz czy masz umasiony kinol,zobacz czy nie uciekła sprężynka na kinolu od stalowej linki.
  • REKLAMA
  • #4 478391
    andrejo
    Poziom 12  
    zaobserwowałem dwie poziome linie na srodku jedna pod drugą jak by jakieś nap. było źle filtrowane.
  • REKLAMA
  • #5 479800
    Mirekgozdz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Sprawdź wartość napięcia zasilającego odchylanie poziome i czy zmiwnia swoją wartość w trakcie zmiany jaskrawości, gdy napiecie jest nietabilne sprawdź kondzioły w zasilaczu. Pozdrawiam Mirek
  • #6 480776
    andrejo
    Poziom 12  
    Właśnie znalazłem przyczynę tkwi ona w module odchylania (pionowa płytka) podstawiłem i jest ok. Jutro będę znał dokładną przyczynę to napiszę o tym. Dziękuje za zainteresowanie
  • #7 482206
    andrejo
    Poziom 12  
    Witam kolegów przyczyną powyższej usterki był tranzystor polowy w szerokości obrazu na module H.
    Mszę przyznać że sprzet działał ok tylko te trzaski a linie na obrazie to wina anteny.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips L6.2 pojawia się problem trzasków w głośnikach podczas zmiany jaskrawości obrazu, szczególnie gdy płynie duży prąd kineskopu. Objawom towarzyszą dwie poziome linie na środku ekranu, co może wskazywać na nieprawidłowe filtrowanie napięcia. Sugerowano sprawdzenie transformatora oraz stanu mechanicznego kinol (masy i sprężynki). Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony tranzystor polowy w module odchylania poziomego (moduł H), który odpowiada za szerokość obrazu. Wymiana modułu odchylania pionowego tymczasowo poprawiła sytuację. Linie na obrazie były niezależne od usterki i wynikały z problemów z anteną. Zalecane jest także sprawdzenie stabilności napięcia zasilającego odchylanie poziomego oraz kondensatorów w zasilaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA