logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP2834 - Czarne pasy i brak koloru po włączeniu, wymiana kondensatorów

ztill 22 Lip 2004 11:48 1711 0
REKLAMA
  • Opis: TV włącza się. Jest fonia, po włączeniu na całym ekranie widoczne czarne poziome pa...

Opis: TV włącza się. Jest fonia, po włączeniu na całym ekranie widoczne czarne poziome pasy(takie jak przy uszkodzonym układzie TXT), po upływie kilku minut pasy giną, ale brakuje koloru.
    Uszkodzenie: Uszkodzone kondensatory elektrolityczne C636 (1000mF), C627 (1000mF) strona wtórna przetwornicy. Kondensatory 1mF i 47mF po pierwotnej.
    Diagnoza: Po włączeniu TV początkowo sądziłem, że mam do czynienia z uszkodzeniem układu TXT. Gdy jednak TXT pojawił się na ekranie to poszedłem w kierunku filtracji napięć zasilających. Wymieniłem powyższe kondensatory. Gdy pojawił się prawidłowy obraz to jeszcze po włączeniu widać było szarpania pionowych linii. Aby to usunąć wymieniłem kondensatory elektrolityczne w stopniu sterownia H.
    O autorze
    ztill
    Poziom 23  
    ztill napisał 750 postów o ocenie 19, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA