logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w Panasonic TC-21B3EE po czuwaniu, piszczenie przetwornicy

ztill 06 Maj 2004 13:44 1373 0
REKLAMA
  • Opis: Gdy TV zostanie włączony po kilku godz. pozostawnia w stanie czuwania, słychać glos, ...

Opis: Gdy TV zostanie włączony po kilku godz. pozostawnia w stanie czuwania, słychać glos, ale brak obrazu (słychać też piszczenie przetwornicy). Po kilku krotnym włączeniu i wyłączeniu. TV pracuje prawidłowo.

Uszkodzenie: Uszkodzony był układ scalony TA8653N.

Diagnoza: Fakt, że po czasie usterka ustępuje sugeruje uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych. Naprawę rozpocząłem od sprawdzenia napięć zasilających. W momencie braku obrazu zaniżone były napięcia 16V (11V), 12V (9V) wychodzące z zasilacza. To jak się okazało jest stanem właściwym dla tej przetwornicy, gdy nie pracuje odchylanie poziome. Przetwornica ta do prawidłowej pracy potrzebuje impulsy z trafopowielacza. Gdy wiedziałem, że za brak obrazu odpowiedzialny jest brak impulsów z generatora H, pierwszą częścią, którą sprawdziłem był kwarc 503khz. Ale ten element okazał się sprawny. Dalej sprawdziłem napięcia na wyprowadzeniach układu TA8653N. Moją uwagę przykuł wysoki stan (2V) na n.52 (X-RAY). Wysoki stan na tym wyprowadzeniu blokuje pracę generatora H. Dopiero po sprawdzeniu i przeanalizowaniu układu protectora zbudowanego na tranzystorze Q503, doszedłem do wniosku, że w momencie braku impulsów sterowania H napięcie to ma odpowiednią wartość. W następnej kolejności wymieniłem układ i to rozwiązało problem.
    O autorze
    ztill
    Poziom 23  
    ztill napisał 750 postów o ocenie 19, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA