logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor M462T - TV nie włącza się, dioda standby świeci, wymiana kondensatorów i trafopowielacza

cinek@ 07 Lis 2006 00:10 1070 0
REKLAMA
  • Nie można włączyć,dioda standby świeci

Właściciel opisal usterkę jak w temacie-rzeczywiście dioda standby świeciła a przy próbie załączenia odbiornik przechodził w stan blokady-brak reakcji na rozkazy z pilota i klawiatury lokalnej.Po otwarciu odbiornika już wizualnie widać było kilka przegrzanych elektrolitów w zasilaczu impulsowym-pomiary wykazały mocno zawyżone napięcia po stronie wtónej,U1 zawyżone ze 120V na 160V!Do wymiany C513-1µ/63V,C515-47µ/25V,C521,C533-47µ/250V-wszystkie na 105°.Po wymianie kondensatorów sprawdziłem przetwornicę na sztucznym obciążeniu,test wypadł pomyślnie- napięcia powróciły do normy.Niestety przy próbie uruchomienia tv okazało się,że coś blokuje przetwornicę.Typowałem trafopowielacz i mój strzał okazał się celny-zawyżone U1 spowodowało przebicie i zwarcie międzyzwojowe TVL108/5.Po wymianie trafa na HR7593(może też być HG3030) tv wystartował ale oczywiście nie był to koniec usterek.Na ekranie pionowe czerwone pasy-utrata pojemności C609-47µ/250V.Zlokalizowałem jeszcze jeden przegrzany elektrolit C551-100µ/40v powodujący zwężenie obrazu w pionie.
    O autorze
    cinek@
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: rtv
    cinek@ napisał 82 postów o ocenie 27, pomógł 14 razy. Mieszka w mieście rybnik. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA