Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ARDO A1000L dziwne odglosy z bebna- filmik

asfalton 18 Apr 2008 15:22 1758 5
    asfalton
    Level 10  
    Witam wszystkich, i proszę o pomoc- zepsuła mi sie pralka, kiedy bęben sie kręci strasznie hałasuje!

pozdrawiam
    bolczyk13
    Level 18  
    Sprawdź czy nic nie wpadło do zbiornika np. fiszbina ze stanika i obciera o bęben. Może czasami obcierać przerdzewiały zaczep grzałki.
    Jeżeli ciężko jest obracać kołem pasowym tzn. do wymiany łożyskowanie.
    Sprawdź także czy bęben nie ma luzu poprzecznego bo może opadł i trze o grzałkę.
    asfalton
    Level 10  
    Dzięki za pomoc, nie wiem jak zajrzeć w przestrzeń między bębnem, tylko tylni panel jest odkręcony. Jeśli rozumiem ze kolo pasowe to to z filmiku to ciężko sie nim obraca. Mam również pytanko- jakich łożysk używa się w pralce tego typu?

Proszę o poprawienie powyższego załącznika w/g tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971744.html jeżeli nie zobaczę poprawy usunę. [_OBCY_]
    jogi1966
    Level 19  
    Jeżeli poświecisz latarką w otworki bębna to zawsze coś widać -sprawdziłeś czy przypadkiem koło pasowe nie trze po krzyżaku a łożyska to chyba 6305 i 6204 ale nie jestem pewien.
    bolczyk13
    Level 18  
    Tzn. że musisz wymienić łożyska 6305RS i 6204ZZ oraz simering 35x62x10. A ten dźwięczny odgłos to tarcie bębna o zaczep grzałki. Do pracy.
    Pozdrowienia
    asfalton
    Level 10  
    Wielkie dzięki, udało się. Okazuje sie ze to fiszbina :D, okręciła się dookoła grzałki. Pozostał problem dokręcenia obejmy-pralka przecieka, jest jakiś specjalny sposób na dokręcenie obejmy?

Dodano po 34 [minuty]:

ok już nie przecieka, wielkie dzięki jeszcze raz