logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyzerować bufor danych w centrali Slican CCA2720EU?

lukpol 18 Kwi 2008 17:25 3631 5
REKLAMA
  • #1 5050779
    lukpol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam problem z centralą Slican CCA2720. Po zaczytaniu danych z centrali do programu taryfikatora, nie zeruje się bufor z danymi w centrali. To jest druga centrala tego typu, z którą mam doczynienia. Przy pierwszej wystarczyło zaczytanie danych z centrali i bufor zerował się automatycznie. Problem wynika zapewne z mojej niewiedzy i dlatego proszę o pomoc. W jaki sposób można wyzerować bufor danych w centrali?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5051106
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Jeżeli używasz starszego programu do odczytu taryfikacji, nie Bilingmana, to jest tam w menu opcja "stanowisko główne", jej zaznaczenie powinno skutkować zerowaniem bufora. Jeśli używasz Bilingmana, to ... nie pamiętam czy program powinien zerować bufor, niestety człowiek raz na miesiąc coś tam zczyta z jednej NCT (tu było by widać efekt) i jakoś nie zwróciłem uwagi.

Natomiast, aby skasować bufor zdarzeń, to o ile pamiętam można wejść, np. z telefonu w program #981 KOD CENTRALI (jeśli jest) *, dalej w funkcjach powinno być "Kasuj bufor zdarzeń". Tyle, że zapełnienie bufora nie powinno przeszkadzać, bo stare rekordy nadpisywane są nowymi, a programy odczytują tylko nowe, dodane dane.

Poruszanie się po menu CCA to góra/dół 2/8, lewo/prawo 4/6, aktywacja/wejście *, wyjście 0. Aby zatwierdzić zmiany wprowadzone w danym wierszu należy przejść do innego wiersza (wtedy zniknie chyba gwiazdka z prawej strony tego edytowanego).
  • REKLAMA
  • #3 5052022
    lukpol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dziękuję, co prawda przez telefon się nie dostałem do centrali, ale znalazłem starsze oprogramowanie do taryfikacji i nim wykasowałem dane w buforze.
  • REKLAMA
  • #4 5052629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5052683
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Wejść w program centrali można na dwa sposoby (zależy od jego wersji), według instrukcji:
    Cytat:

Łączenie się z programatorem (#981 K * lub 92-981-K-987)

Więcej
    Cytat:

4.1.1. Łączenie się z programatorem (#981 K * lub 92-981-K-987)
    Jeśli chcesz połączyć się z programatorem centrali musisz przywołać uprawnienia konta serwisowego o numerze katalogowym 981. (Opis działania kont patrz Instrukcja Obsługi). Jedynie to konto ma uprawnienia do programowania centrali i jest powoływane przy Twardym Resecie standardowo.
    Uprawnienia konta serwisowego uzyskujesz poprzez wybranie „#981 KKKK*”, gdzie:
    · #981 funkcja przywołania konta serwisowego i wejście do programatora,
    · KKKK - klucz dostpu nadawany przez serwis lub osobę odpowiedzialną za programowanie centrali, standardowo - po twardym resecie centrali - klucz nie istnieje i nie trzeba go wpisywać
    * - gwiazdka, zakończenie wpisywania wywołania funkcji programatora,
    W starszych wersjach programu centralowego (poniżej wersji 1.32) aby przywołać uprawnienia konta serwisowego i wejść do programatora należy wybrać z telefonu: „92-981-KKKK-987”, gdzie:
    · 92 - numer usługi przywołania uprawnień konta,
    · 981 - numer katalogowy konta,
    · KKKK - opcjonalny klucz dostępu nadawany przez serwis lub osobę odpowiedzialną za konto (standardowo - po twardym resecie centrali -brak),
    · 987 - cyfry te należy wybrać na tle sygnału zgłoszenia centrali, co spowoduje wejście do programatora.
    Oznaką tego, że nastąpiło połączenie z programatorem centrali jest pojawienie się na wyświetlaczu centrali w górnej linii napisu: „PROGRAMATOR” w dolnej zaś pierwsza opcja menu głównego programatora.
  • #6 5057671
    jeremiusz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zerowanie wyświetlacza - przy pobieraniu rozmów tzw. bilingu ) - najlepiej zaznaczyć opcje w programie - " zerowanie wyświetlacza " - działa w 100 %.

Pozdr. Jarek
REKLAMA