logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gamma 3 Philips, nowa pamięć, SAFE, SAFE1, przyczyna?

curylop 19 Kwi 2008 18:29 3030 13
REKLAMA
  • #1 5054456
    curylop
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Mam takie radio posiada pamięci 24C02 i 24C04. Ponieważ miałem problem że kaseta cicho grała i radio na FM (ledwie było co słychać). Pomyślałem ze to coś z pamięciami. przekładając pamięć 24c04 z programatora do radia - tak parę razy. Urwały mi się nóżki i włożyłem nową pamięć do radia. I teraz gdy włączę radio pisze SAFE, wpisze kod (na pewno dobry) wyskakuje SAFE 1 puszcze przyciski i tyle. Nic na wyświetlaczu nie pokazuje. Co może być przyczyną tego że tak jest??
  • REKLAMA
  • #2 5054492
    jurkuc
    Poziom 28  
    Ocena: 314
    Tak się właśnie kończy - przepraszam za wyrażenie - bezmyślne przekładanie pamięci. Tym bardziej, że w tym radioodtwarzaczu kod nie jest zapisany w żadnej z tych pamięci, lecz w jednym z procesorów.
    Ale do rzeczy, napis SAFE to nic innego jak pytanie o kod. Aby wywołać możliwość wpisywania kodu należy nacisnąć jednocześnie klawisze:
    M + VF ( przez co najmniej 5 s ), następnie wpisać kod i ponownie zatwierdzić tymi samymi klawiszami. A skoro pojawia się napis SAFE1 więc kod jest nieprawidłowy. Tak mogło się stać właśnie z powodu zamiany eepromów.
    Odszukanie właściwego ( czytaj zmnienionego ) kodu można zrealizować tzw. " klepaczem ", o którym pisano wielokrotnie na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #4 5055667
    curylop
    Poziom 16  
    jurkuc napisał:
    Tak mogło się stać właśnie z powodu zamiany eepromów.
    Odszukanie właściwego ( czytaj zmnienionego ) kodu można zrealizować tzw. " klepaczem ", o którym pisano wielokrotnie na elektrodzie.

sam wyżej napisałeś ze kod siedzi w procesorze wiec kod się nie mógł zmienić. najwyżej licznik błędów mógł się zmienić.
  • Pomocny post
    #5 5057370
    jurkuc
    Poziom 28  
    Ocena: 314
    Proponuję więc po zapamiętaniu oryginalnych zawartości eepromów spróbować z tymi. Są to oryginalne zawartości z działającego radia.
    Załączniki:
    • Gamma III VWZ6Z3.zip (1.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 5057492
    rob1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    witam
    dla niemajacego wprawy radio trudne do zrobienia,wymaga klepacza a przy niektorych kompach jest wymagana jego modyfikacja gdyz podlaczenie blokuje szyne i2c ,jesli niemasz doswiadczenia to sobie odpusc
  • REKLAMA
  • #7 5058781
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Tak, tylko że Gamm3 było kilka wersji różniących się softem i dlatego podkładanie pamięci nie zawsze się udaje jak nie znasz wersji. Miałem sztuki z wysypaną samoczynnie pamięcią i z wysypaną podczas szukania kodu a także źle wlutowane pamieci, to delikatny druk, trzeba uważać.

SławeK
  • #8 5059107
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Curylop, były trzy wersje gammy. Gamma3 miała dwie pamięci x2404, gamma 3A i 3B miały X2404 i X2402. Napisz, jaki masz procesor, gamma 3b miała najbardziej wyrafinowany algo znajdowania kodu.
    Jurkuc - nieprawda, w gammie 3b przy niewłaściwym wpisie w #EEh nawet podanie właściwego kodu również skutkuje SAFE1
  • #9 5059196
    curylop
    Poziom 16  
    rob1 napisał:
    witam
    dla niemajacego wprawy radio trudne do zrobienia,wymaga klepacza a przy niektorych kompach jest wymagana jego modyfikacja gdyz podlaczenie blokuje szyne i2c ,jesli niemasz doswiadczenia to sobie odpusc

Powtarzam po raz kolejny kod posiadam. Wiec nie wiem po co ten klepacz.

Procesor to TMP47P860N
  • REKLAMA
  • #10 5059336
    apap
    Poziom 21  
    Jeżeli Twój kod jest właściwy, to wrzuć do 2402:
    #CD: 00
    #EE: 00
    Jeżeli kod masz np. 1234, to wpisz:
    #FE: 12 - pierwsza i druga cyfra kodu
    #FF: 34 - trzecia i czwarta cyfra kodu.
    Wlutuj eeprom, podłącz i włącz radio - jeżeli kod jest właściwy, radio MUSI włączyć się bez kodu -
    Pozdr
  • #11 5061445
    curylop
    Poziom 16  
    Zrobiłem tak jak apap pisze i po włączeniu już nie pyta o kod tylko od razu czysty wyświetlacz
  • Pomocny post
    #12 5061462
    apap
    Poziom 21  
    OK, od tego trzeba może było zacząć - prześlij mi oryginalną treść Twojej pamięci.
  • #13 5061491
    curylop
    Poziom 16  
    wgrałem tez pliki jurkuca i dalej to samo wiec jeśli przyśle swoje pliki to nic to nie da chyba ze się mylę.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Witam ponownie problem rozwiązany.
    Na samym początku jak się zabrałem za to do roboty radio na FM i kaseta cicho grała. wiec jak lutowałem to cyna przypadkowo złączyła mi 2 miejsca na płytce i stąd ten pusty wyświetlacz. zmiana binów w pamięciach tez myślę ze pomogła. Dziękuje wszystkim za pomoc
  • #14 5062636
    apap
    Poziom 21  
    Cieszę się, że w końcu sukces, proponował bym Ci jednak użyć Twojego oryginalnego bina, nie pamiętam na 100%, ale tam mogą być parametry poustawiane przez factory na etapie strojenia, jest wiele takich sprzętów, w tej chwili masz działającego klona cudzego radia, na Twoim binie może być po prostu lepiej.
    Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył radia Gamma 3 Philips z pamięciami EEPROM 24C02 i 24C04, gdzie po wymianie uszkodzonej pamięci pojawiał się komunikat SAFE1, uniemożliwiający poprawne wpisanie kodu zabezpieczającego. Kod jest zapisany w procesorze TMP47P860N, a nie w pamięciach EEPROM, dlatego samo przekładanie pamięci nie rozwiązuje problemu. Komunikat SAFE oznacza prośbę o kod, a SAFE1 wskazuje na błędny kod lub uszkodzenie licznika błędów w EEPROM. Radio Gamma 3 występuje w kilku wersjach różniących się oprogramowaniem i konfiguracją pamięci, co utrudnia podkładanie EEPROM bez znajomości wersji. Rozwiązaniem było ręczne wpisanie kodu do odpowiednich adresów EEPROM (#FE, #FF) oraz wyzerowanie liczników błędów (#CD, #EE), co pozwoliło na pominięcie pytania o kod i uruchomienie radia. Ostatecznie problemem okazało się zwarcie na płytce spowodowane przypadkowym połączeniem ścieżek lutowniczych, które powodowało brak sygnału i pusty wyświetlacz. Po usunięciu zwarcia i wgraniu poprawnych plików binarnych radio działało prawidłowo. Zaleca się używanie oryginalnych plików EEPROM, gdyż zawierają parametry fabryczne dostosowane do konkretnego egzemplarza radia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA