logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar SM2 28'' - Zaniki fonii, napis dual ||, brak menu strojenia

ajac 19 Kwi 2008 21:16 1545 8
REKLAMA
  • #1 5055067
    ajac
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam
    Mam problem z tv Telestar chassis SM2 zaniki fonii przy których na ekranie pojawia się napis ,,dual ||'' rozstrajanie programów
    brak menu strojenia i do wywołania go nie pomagają żadne wskazówki z forum typu dwukrotne wciskanie menu procesor SAA5290ZP/056,
    pamięć PCF8594C-2 I właśnie ją podejrzewam o uszkodzenie lecz na razie
    nie posiadam nic do podmiany .Może ktoś spotkał podobny objaw proszę o sugestie.

Moją sugestią jest abyś podał w tytule tematu model TV. Reg. pkt. 11.
    [_OBCY_]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5055087
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Na początek wymień pamięć, ona bardzo często robi różne cuda.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5055254
    ajac
    Poziom 12  
    Sory nieznam modelu bo zdarta nalepka
    Po wciśnięciu menu jeszcze raz, lista menu przewija się na inne ustawienia np; obrazu
  • REKLAMA
  • #5 5055286
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam.
    Napisz jakim pilotem się posługujesz. Jeżeli RC5 (powinien działać przy tym procku) to w strojenie wejście jest tak; - nacisnąć niebieski nad P<P, przytrzymać OK aż pojawi się OVERVIEW i ponownie ale krótko OK.

powodzenia.
  • #6 5056333
    ajac
    Poziom 12  
    Pilot w kodzie RC5 orginalny SD3 i działają wszystkie przyciski a menu strojenia zero , zastanawiają mnie zaniki dźwięku przy których wyświetlane jest na przemian stereo, dual-1, dual-2 może to moduł nicam jest przyczyną tych objawów
  • #7 5058460
    ajac
    Poziom 12  
    ajac napisał:
    Pilot w kodzie RC5 orginalny SD3 i działają wszystkie przyciski a menu strojenia zero , zastanawiają mnie zaniki dźwięku przy których wyświetlane jest na przemian stereo, dual-1, dual-2 może to moduł nicam jest przyczyną tych objawów

podstawiłem wsad 24C08 i bez zmian brak menu strojenia
  • #9 5065607
    ajac
    Poziom 12  
    podstawiłem czystą pamięć i rozebrałem pilota który jak się okazało nieźle był zasyfiony i wszystko działa OK
    Dzięki za zainteresowanie wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Telestar z podwoziem SM2, który wykazuje zaniki dźwięku oraz na ekranie pojawia się napis „dual ||”. Użytkownik zgłasza brak dostępu do menu strojenia, które powinno być wywoływane przez dwukrotne naciśnięcie przycisku MENU na pilocie z procesorem SAA5290ZP/056 i pamięcią PCF8594C-2. Wskazano, że często przyczyną problemów jest uszkodzona pamięć, którą warto wymienić. Zalecano także odpowiednią procedurę wywołania menu strojenia: przytrzymanie przycisku MENU na pilocie aż pojawi się napis OVERVIEW, a następnie ponowne krótkie naciśnięcie MENU lub OK. Pilot oryginalny w kodzie RC5 (model SD3) działa poprawnie, jednak po wymianie pamięci i oczyszczeniu pilota problem zniknął, a menu strojenia stało się dostępne. Podejrzenia co do modułu NICAM jako przyczyny zaniku dźwięku nie potwierdziły się. Ostatecznie rozwiązaniem było podmiana pamięci oraz oczyszczenie pilota, co przywróciło pełną funkcjonalność menu i stabilność dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA