logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić sygnał internetowy na 2 komputery bez routera?

renfilt 19 Sty 2004 12:55 2823 4
REKLAMA
  • #1 481655
    renfilt
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    czym podzilic sygnal na 2 komputery?

moje wyobrazenia:

jest sobie główny kabel z internetem, do tego głownego kabla robie w amatorski sposob rozgaleznik (trojnik) tak aby podlaczyc do dwoch kompow z kartami sieciowymi ...czyli zeby bylo tzw 2 w 1
    1.bedzie dzialać ten wynalazek???
    2.czy komputery beda zalezne czy niezalezne od sibie?
    3.to wszystko ma byc robione na "skrętce" !!!
    4.da sie tak zrobić bez zadnych hubów czy routerów??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 481662
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Niestety nie, minimum to hub lub switch, może być też potrzebny router, lub router z wbudowanym hubem...
  • REKLAMA
  • #3 481799
    andy076
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    najtanszym rozwiazaniem bez huba switcha jest zamontowanie w jednym kompie 2 kart sieciowych dzieki czemu mozesz udostepnic net na drugi komp oczywiscie kabel (skretka)z przeplotem (kros)
  • REKLAMA
  • #4 482022
    karol.kubiak
    Poziom 1  
    Odpowiedzi jest kilka:
    1. kupujesz hub, który jest zwykłym rozgałeziaczem tylko ze ma wzmacniacz, na wej podlaczasz net a zwyjscia do kompow (zaleznie ile chcesz kompow laczyc taki hub kupujesz)
    2. w obydwu kompach montujesz sieciowki (czyli w hoscie masz 2 a w drugim jedna) i laczysz to wszystko skretka skrosowana i powinno chdzic
    3. drugi komp laczysz przez USB z hostem i ponoc to dziala - wlasnie dzisiaj kolega mowil mi ze to sprawdzil i chodzi :)

tym czasem
  • #5 531557
    berti1985
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Chodzi mi o to rozwiązanie z usb , kabel z dwoma dużymi kińcówkami mam , czy to będzie działało , jezeli tak to co należy zrobić
    Pozdrowienia
    Bartek
REKLAMA