logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja,a wlasciwie resetowanie kartridza HP 339

jarowit 19 Kwi 2008 23:31 16797 13
REKLAMA
  • #1 5055636
    jarowit
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,

Wlasnie zamowilem HP DeskJet 6940, ktory uzywa do koloru czarnego kartridze HP 339 (dosyc popularne). Mam zamiar je regenerowac, o ile znalezienie instrukcji do regeneracji nie przysporzylo mi problemow, o tyle resetowanie poziomu tuszu w kartridzu jest dla mnie problemem, czy ktos ma na ten temat jakies informacje?

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5059945
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    jak na razie - metoda resetu ILI nie znana - na 100% "pustostan" zapisany jest w chipe głowicy
    a nie w drukarce jak to dotychczas było - założenie "pustego" tuszu do innej drukarki która go nigdy nie miała w sobie skutkuje komunikatem - tuszjesz wyczerpany - i potem stan jest pusty ale pieknie i tak drukuje wyczerpanym tuszem.
    WNIOSEK - zeby drukowac nie trzeba resetowac - tylko raz klepnac OK - drukuj wyczerpanym.
  • REKLAMA
  • #3 5060138
    jarowit
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Hmm ale dobrze ze przynajmniej drukuje:) a jak jest z tymi kartridzami refabrykowanymi na allegro? w opisach aukcji nic nie jest napisane o jakis problemach ze wskaznikami tuszu,moze jednak jest jakis sposob:)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 5060160
    gabrycha
    Poziom 19  
    Jak były by poresetowane to byłoby to napisane WILKIMI CZERWONYMI LITERAMI - na pewno nie jest tak fajnie - na bank są wyczerpane
  • REKLAMA
  • #5 5061265
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Ponoć jest urządzenie do resetowania tych wkladów i kosztuje UWAGA 80 tyś.zł
  • REKLAMA
  • #6 5063600
    gabrycha
    Poziom 19  
    No tak to ono raszej służy do ich produkcji a nie resetowania - miał ktoś poczucie humoru - nie ma co
  • #7 5064491
    eswaq
    Poziom 11  
    witam

a ja wiem ze w starych kartridzach wystarczy zakleić taśmą przezroczystą odpowiednie piny i włożyc kartridz do drukarki i wtedy drukarka widzi kartridz jako pełny . Ja mam problem ze swoim kartridzem hp 344 kolor Został napełniony przez firmę ale chyba nie wiedzieli ze trzeba go zrestartować . Szukałem w necie ale nic nie znalazłem na temat resetowania tego kartridza. wiem ze mozna zrobic tak gdy sie ma dwa takie same , jeden pełny oryginalnie a drugi napelniony poprostu wkładamy nowy oryginalny a następnie regenerowany. i wszystko chula.

Jeśli któryś z kolegów wie jak to zrobić proszę o info.
    pozdrawiam.
  • #8 5065737
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Ktoś bajki Ci opowiada ja tym się zajmuję zawodowo i to co napisałeś to się odnosi do wkładów 21 22 27 28 56 57 58 a niw w tych trzy cyfrowych.pozdro
  • #9 5067472
    gabrycha
    Poziom 19  
    jak już wyoisujemy symbole "zawodowe" to od siebie dokładam te:15, 45, 17, 23, 78 na 3 cyfrowe nie ma sposobu "wyzerowane" we własnym rejestrze pamięci.
    wymienione przez MERKUSA i MNIE pamietane są przez drukarkę - resetuje sie wiec drukarke a nie tusz (przez zaklejanie oczywiście)
  • #10 6880098
    Dandre
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Dzień dobry.
    Odświeżę temat.
    Wszedłem w posiadanie kombajnu OfficeJet 7310 , który od klika dni sygnalizuje mi dużym czewonym wykrzyknikiem i tekstem z wyświetlacza " Bład - sprawdź pojemnik z czarnym tuszem " problem z drukowaniem.
    Przeczyściłem styki kartridża ( HP339) i drukarki, ale to nic nie dało.
    Podejrzewam, że może to być problem z zablokowaniem kartridża i chciałbym zapytać, czy można coś zaradzić, aby używać napełnianego, a nie kupowac za każdym razem nowy ?
  • #11 6880238
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Pewnie uszkodzona elektronika kartridża.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 6880327
    gabrycha
    Poziom 19  
    się wkłada stary nabity i jedyne co jest niepoprawnie to:
    1-komunikat JEDNORAZOWO na monitorze że ten tusz jest "PUSTY"
    2-drukowanie i dolewanie do pustego ile się da!!!
    Jak ci miga błąd TUSZA - to znaczy że ten tusz już nie nadaje się ELEKTRONICZNIE do dalszego używania

to wszystko z autopsjii - mam po opieką kilkanaście maszynek na tuszach 339 i każda drukuje na zastrzykach że aż miło.
  • #13 16721043
    janek88888
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Kupiłem właśnie używana HP 5940
    okazało się że miga lampka od tuszu kolorowego - wymieniłem na oryginalny i problem jest wciąż ten sam
    postąpiłem również tak jak opisano poniżej
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3245201.html

Gdy zaklejam wszystkie piny błąd znika ale oczywiście nie drukuje

pomocy co mogę jeszcze zrobć

dzięki
  • #14 16722567
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Przeczyść styki. Sprawdź czy nie jest uszkodzona tasiemka z pinami w karetce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu resetowania poziomu tuszu w kartridżach HP 339 stosowanych w drukarkach HP DeskJet 6940 oraz innych modelach. Kartridże te posiadają wbudowany chip, który zapisuje stan zużycia tuszu i nie ma znanej metody resetu chipu (ILI). Próby użycia kartridża zresetowanego w innej drukarce skutkują komunikatem o wyczerpanym tuszu, jednak drukarka pozwala na dalsze drukowanie po potwierdzeniu komunikatu. Nie istnieje tani lub powszechny sposób na elektroniczne zresetowanie chipu w tych kartridżach, a urządzenia do resetowania są bardzo kosztowne (ok. 80 tys. zł) i raczej służą do produkcji kartridży. Metody mechaniczne, takie jak zaklejanie pinów, działają tylko w starszych modelach kartridży (np. 21, 22, 27, 28, 56, 57, 58), a nie w kartridżach trzycyfrowych jak HP 339. W przypadku problemów z komunikatami o błędach tuszu w drukarkach OfficeJet 7310 i HP 5940, często przyczyną jest uszkodzenie elektroniki kartridża lub styki, które można próbować czyścić. Regeneracja kartridży HP 339 jest możliwa, ale resetowanie chipu pozostaje problematyczne, a drukowanie z komunikatem o pustym tuszu jest możliwe po potwierdzeniu ostrzeżenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA