logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-V4X - migająca dioda safety, minus na wyjściu hybrydy

aroo 20 Kwi 2008 23:47 1544 6
REKLAMA
  • #1 5059448
    aroo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    Wzmacniacz jak w tytule. Włącza się, mruga dioda safety z początku wolno, poźniej szybko. Na jednym z wyjść hybrydy jest -zasilania, ale po rozlutowaniu nóżki pozostaje, więc chyba końcówka mocy jest dobra. Napięcie mierzyłem na przekaźniku (na jednym obwodzie jest 0 a na drugim minus). Luty na tranzystorach q503, q504 już poprawiłem, ale nie wymieniałem ich. Przekaźnik pstryka przy wyłączaniu, ale też nie wymieniałem. Proszę o sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5059597
    adamniuch
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Miałem coś takiego, ale w innym modelu techniksa.
    Po pożyczeniu schematu, okazało się że część obwodu zabezpieczającego
    jest "wszyta" w hybrydę końcówki mocy. I po dokładnej ekspertyzie tam "leżało" uszkodzenie. A wtedy tej końcówki nie dało się
    załatwić, a koszt w serwisie, ze sprowadzeniem przekraczał cenę wzmacniacza. Ale czasy się zmieniły i już wiele części można ściągnąć. Spróbuj na portalu zdobyć schemat, ja niestety nie posiadam. Jagby nie było to są firmy sprzedające schematy: foxel, rtvc, klar.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5059684
    Diagran6
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Albo brak napięcia +50V, albo uszkodzony SVxxxx. Poniżej schemat: Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • SU-V4X.pdf (524.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 5059740
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Raczej uszkodzeniu uległa końcówka mocy SVI2004A.
  • REKLAMA
  • #5 5063068
    aroo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Udało się, winny był tranzystor q501, który stabilizuje napięcie 1.8V. Wzmaciacz śmiga, tylko potencjimetr trzeszczy... Dziękuje bardzo za schemat, bardzo pomógł. Pozdrawiam.
  • #6 5063086
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    Zapytam z ciekawości, jaka "końcówka" jest w tym wzmacniaczu?
  • #7 5068238
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-V4X uruchamia się, ale dioda safety miga najpierw wolno, potem szybko. Na jednym wyjściu hybrydy pojawia się napięcie minusowe, które utrzymuje się nawet po odlutowaniu nóżki, co sugeruje, że końcówka mocy może być sprawna. Pomiar napięć na przekaźniku wykazał brak napięcia na jednym obwodzie i obecność napięcia minusowego na drugim. Poprawiono luty na tranzystorach Q503 i Q504, lecz nie wymieniono ich. W odpowiedziach zasugerowano, że uszkodzenie może leżeć w hybrydzie końcówki mocy, która w tym modelu jest zintegrowana z obwodem zabezpieczającym. Wskazano również na możliwy brak napięcia +50V lub uszkodzenie hybrydy SVxxxx (konkretnie SVI2004A). Ostatecznie problem rozwiązała wymiana tranzystora Q501 stabilizującego napięcie 1,8V. Po naprawie wzmacniacz działa poprawnie, choć potencjometr trzeszczy. Udostępniono schematy oraz informacje o źródłach ich pozyskania, co może pomóc w dalszych naprawach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA