logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux i Vista jednocześnie na laptopie z Core Duo - pójdzie?

stopi 21 Kwi 2008 12:31 6333 16
REKLAMA
  • #1 5060456
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Mam laptopa IBM Lenovo N100-3000. Procek w nim to T2350 1,86GHz Core Duo. Dysk 120GB SATA + 1,5GB RAM. Czy na takim da radę zainstalowac Linuxa i Vistę Home Premium jednocześnie? Aktualnie mam na nim tylko Vistę i czeka mnie reinstal, a chciałbym też miec linuxa. Myślałem o Ubuntu, Mandrivie lub Kooroara.

Odpalałem Ubuntu z płytki Live i działał, ale np. gdy odpalałem SmallDawn albo Slackware to np. te linuksy miały problem z obsługą TouchPada (kursor myszki latał w cały świat przy jakimkolwiek ruchu palca), i uruchamiały się strasznie długo.

Głównie chodzi o to właśnie czy:
    - instalator linuksowy wykryje Vistę, i będę miał wybór systemu przy starcie
    -obsługa touchpada będzie poprawna
    -linuks nie będzie miał problemu z prockiem dwurdzeniowym

Czy ktoś może robił już takie kombinacje instalacji systemów?
  • REKLAMA
  • #2 5060482
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Witam

W przypadku Mandrivy zadziała , bo u mnie tak działa ;)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5060503
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    W Ubuntu i Mandrivie touchpad chodzi idealnie , obsługa dwurdzeniowych procków jest , nie wiem jak z wyborem systemu podczas bootowania , bo do Visty nie instalowałem Linuksa .
    Problemy : sterowniki do kamery wbudowanej (jeśli jest) , i podobno audio w Mandrivie , pod Kubuntu audio działa od razu .
  • REKLAMA
  • #4 5060583
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Wszystko zadziała bez problemu jeśli to odpowiednio skonfigurujesz. Ja mam zainstalowaną Viste i Ubuntu pod ubuntu wszystko działa touchpad, kamerka, bluetooth. Wszystko można zrobić.
  • #5 5060613
    stopi
    Poziom 28  
    A możecie napisać na jakich lapkach i z jakimi prockami wam działają te linuksy?
  • #6 5060672
    snajpersky
    Poziom 11  
    a nie lepiej Debiana zainstalowac jezeli faktycznie chcesz sie nauczyc linuxa to nie widze lepszego systemu . Obszerne polskie forum ,a obslugo nie taka trudna jak sie wydaje

pozdro
  • REKLAMA
  • #7 5060887
    hicat
    Poziom 30  
    :arrow:snajpersky a jaka jest różnica pomiędzy debianem a ubuntu przecież to to samo tylko ubuntu ma już w sobie zainstalowane wsparcie do większości urządzeń gnome przegladarki itp pozatym ubuntu mu na poczatku bezproblemowo się zainstaluje (graficzny interface partycjonowania dysku).
    Wybór linuxa zależy tylko od niego mało jest tematów typu "jakiego linuxa zainstalować" i kłutnie zaisntaluj Mandrive, Ubuntu, Debiana, Slackware, PLD itd... System który mu będzie najlepiej odpowiadał musi wybrać on sam.

Ja napisałem dla przykładu ubuntu bo sam z niego korzystam na laptopie asus. Procek c2d 1gb ram 120gb hdd sata nvidia go7300. Ale parametry nie grają roli linux teraz jest jak windows zainstalujesz go praktycznie na wszystkim.
  • #8 5061228
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    hicat napisał:
    ... linux teraz jest jak windows zainstalujesz go praktycznie na wszystkim.

Jest nawet lepiej , bo na nowych lapciach "Vista only" instalując XPeka masz "trochę" roboty ze sterownikami , a Linuks ma prawie wszystkie stery od razu.
  • #9 5064474
    stopi
    Poziom 28  
    To super. Chyba zdecyduję się na Ubuntu, bo Mandrivę mam na jednym kompie już, a na innym jeszcze mam Auroxa :) Ciekaw jestem tego linuksa Kororaa tez. Po uruchomieniu z LiveCD wydaje się bardzo efekciarski (pływające okienka itp..), ale chyba nic poza tym...
  • #10 5093212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5093472
    stopi
    Poziom 28  
    To , że linux zadziała z win xp to wiem :) chodzi mi właśnie głównie o konfiguracje win vista + linux
  • #12 5093534
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5095429
    stopi
    Poziom 28  
    A teraz mam pytanie odnośnie konkretnego linuksa czyli Ubuntu - czy w Ubuntu podczas instalacji instalator udostępnia opcje partycjonowania? Chodzi o to, że generalnie musiałbym pozmieniać sobie partycje, bo w tej chwili mam tylko dwie - jedna mała pod Viste, a druga duża dla przechowywania danych NTFS. Chciałbym tez to zrobić tak, żeby te dane na tej dużej partycji zostały i tylko utworzyć w jej wolnym obszarze partycję pod linuksa. Ile w ogóle potrzeba na SWAPa i na partycje instalacyjną dla Ubuntu tak żeby swobodnie działał?Chcę mieć linuksa bardziej dla samego systemu niż dla instalowania pod nim nie wiadomo czego.... Podobno SWAP powinien mieć 2x tyle co RAM w komputerze, ale ile w tym jest prawdy to nie wiem. Myślę, że przy 1,5Gb RAMu 2GB na SWAP będzie ok.
  • #14 5095466
    hicat
    Poziom 30  
    Podczas instalacji Ubuntu udostępnia opcje partycjonowania. Możesz wykorzystać trochę wolnego miejsca z którejś partycji. Itp. A co do swap. Ja mam 1gb pamięci i 1gb swap wszystko działa bez żadnego problemu.
  • #15 5097107
    stopi
    Poziom 28  
    No i klapa... Zainstalowałem Win Vista tworząc partycję tak, żeby zostało jeszcze wolne miejsce na późniejsze partycje pod linuksa. W sumie miałem partycje:

hd0,sda0 (niewidoczna z poziomu visty, jednak przechowująca jakieś recovery visty, tak po prostu "wymyślił' sobie win vista)
    hd0,sda1 (właściwa partycja na której zainstalowany jest vista i plik ładujący cały system)
    hd0,sda2 (partycja na dane visty)
    hd0,sda4 - rozszerzona zawierająca "podpartycje":
    hd0,sda5 (swap)
    hd0,sda6 (ext3)

Potem zainstalowałem Ubuntu i oczywiście co...?? Ubuntu nadpisał bootrecord Grubem, ale ... Grub niestety nie rozpoznał, że jest Vista. W związku z czym w wyborze menu Gruba miałem tylko linuksa. Po ciężkich bólach udało mi się uruchomić Viste edytując jedną z linii wyboru systemu w Grubie i wpisując to:

root (hd0,1)
    makeactive
    chainloader +1 /bootmbr
    boot

po czym naciskając "b" zabootował windows. Nie wiem jednak jak sprawić, żeby zapisać na stałe plik konfiguracyjny Gruba dodając mu te linijki wyboru systemu windows. Nie mogę tego zrobić bo nie mam praw dostępu do odpowiedniego pliku w katalogu /boot który przechowuje menu wyboru systemów. Na roota się nie mogę zalogować... Gdy wpisuję to hasło które podawałem to nie chce się zalogować. Gdy pozostawiam puste pole też nie chce. Po prostu chodzi o to jak dopisać na stałe z poziomu Gruba do jego konfiguracji takie coś:

title Microsoft Windows Vista
    root (hd0,1)
    savedefault
    makeactive
    chainloader +1 /bootmbr
    boot

Sorki, jeśli coś zagmatfałem, ale jestem po 7h ślęczenia z kompem...:/
  • #16 5097206
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    stopi napisał:
    Na roota się nie mogę zalogować... Gdy wpisuję to hasło które podawałem to nie chce się zalogować. Gdy pozostawiam puste pole też nie chce.

Gdzie wpisujesz hasło roota ? Kdm/gdm mogą nie zezwalać na logowanie się bezpośrednio na konto uprzywijejowane. Najlepiej, po uruchomieniu systemu, wciśnij klawisze ctrl-alt-f1 i spróbuj zalogować się jako root w konsoli.
    Pozdrawiam
  • #17 5097365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na laptopie IBM Lenovo N100-3000 z procesorem Intel Core Duo T2350 1,86 GHz, dyskiem 120 GB SATA i 1,5 GB RAM można zainstalować jednocześnie Windows Vista Home Premium i Linuxa (np. Ubuntu, Mandriva, Kororaa). Instalatory Linuksa, zwłaszcza Ubuntu i Mandriva, zazwyczaj wykrywają system Windows i umożliwiają wybór systemu przy starcie dzięki bootloaderowi GRUB, choć czasem wymaga to ręcznej konfiguracji pliku menu.lst. Obsługa touchpada działa dobrze w Ubuntu i Mandrivie, a wsparcie dla procesorów dwurdzeniowych jest standardowe. Problemy mogą wystąpić ze sterownikami kamery i audio, zależnie od dystrybucji. Ubuntu oferuje graficzny instalator z opcją partycjonowania, pozwalający na utworzenie partycji Linuxa bez utraty danych na istniejących partycjach NTFS. Zalecane jest instalowanie najpierw Windows, a potem Linuxa, aby GRUB poprawnie wykrył system Windows. Swap o wielkości około 1-2 GB jest wystarczający przy 1,5 GB RAM. W Ubuntu konto root jest domyślnie zablokowane, a uprawnienia administracyjne uzyskuje się przez sudo. Kororaa wyróżnia się efektami graficznymi opartymi na Compiz. Debian jest polecany jako alternatywa dla nauki Linuksa, choć Ubuntu ma lepsze wsparcie sprzętowe i prostszy instalator.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA