logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

stroboskop Włoski moon szukam oznaczeń tranzystorów

Hrabia322 21 Kwi 2008 22:47 1151 2
REKLAMA
  • #1 5062810
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam dostał mi się do naprawy strobo MOON przywieziony z Włoch kilkanaście lat temu.
    Działał świetnie czasami nawet i do godziny czasu się świecił albo i dłużej i przyszedł na niego kres i wywalił bezpiecznik więc pomyślałem żeby wymienić mu bebechy oszacowałem na "oko" (miernik) które części zostawić które wymienić i mam 2 tranzystorki nie znam ich oznaczeń i w sklepie elektronicznym też ich nie zna pomożecie ?
    Tak wygląda:

Na jednym tranzystorku pisze tak:[ C203 D GE ]a na drugim[ GE2N 4870]. są w obudowie TO-92 co to za tranzystorki i jakie ewentualnie zastosować zamienniki?

Powiedzcie Czy palnik może być już zużyty ? chodź nie widać na nim żadnej "przepalenizny" jak go sprawdzić.
    Elementy które zostały zastosowane wyglądają na solidne więc może to jeszcze będzie działać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5064636
    mounter
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    wymień palnik

pierwszego nie znalazłem
    drugi to
    2N2646-MET
    Zamiennik dla: 2N4870
  • #3 5065097
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    mori.pl dzięki za odpowiedź. A czy jak nie wymienię palnika to jest możliwość uszkodzenia reszty elektroniki? Bo na razie nie mam możliwości kupna. Myślę że nic sie nie stanie jak go nie wymienię a podłączę do prądu.

Kolega napisał mi że ten drugi tranzystorek o oznaczeniach [ c203d ge]
    to jest C203D czy byłby to tyrystor a nie tranzystor jest to możliwe.??
    Jak sądzicie ??
REKLAMA