logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podświetlenie nie działa w Pioneer KEH-M9100 po podłączeniu - co sprawdzić?

q_nerk 22 Kwi 2008 00:04 1661 9
REKLAMA
  • #1 5063093
    q_nerk
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam!
    Niedawno męczyłem się z diodami do tego radia do panela, w końcu stanęło na żarówkach które udało mi sie dorwać. Teraz problem następny: brat pod moją nieobecność podłączał radio do siebie, co skończyło się lekkim dymkiem i nie chodzącym podświetleniem w ogóle. Żarówki są na 100% ok. Gdzie mogę szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 5063109
    Xsid
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    przepalone ścieżki tworzące obwód z żarówkami
  • REKLAMA
  • #3 5063144
    q_nerk
    Poziom 12  
    rozkręciłem radio i nic nie wygląda na ruszone, w panelu jest na 100% ok, schematu do tego radia dorwać nie mogę...
  • #4 5063157
    Xsid
    Poziom 14  
    sprawdź czy do panela dochodzi napięcie do podświetlania, jeśli nie, poszukaj wewnątrz radia
  • #5 5063186
    q_nerk
    Poziom 12  
    nie dochodzi niestety, wewnątrz radia też jest mała żaróweczka i też nie chodzi. Radio rozebrałem, po wyciągnięciu mechanizmu kasety, nie widać żadnych uszkodzeń na płytce
  • REKLAMA
  • #6 5063195
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    bierzesz miernik i lecisz po scizce zasilajacej podswietlenie, szukasz gdzie jest przerwa. Jak bys prowadzil serwis i liczyl na schemat do kazdego sprzetu to bys z glodu padl :) Nieraz trzeba troche pomyslec i pokombinowac...

Inna sprawa to czy zarowki sa polaczone szeregowo czy rownolegle - to tez warto brac pod uwage :)
  • #7 5063198
    q_nerk
    Poziom 12  
    równolegle bynajmniej w panelu
  • REKLAMA
  • #8 5063205
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    q_nerk napisał:
    równolegle bynajmniej w panelu

No to w rece miernik i jazda... Najlepiej na wylaczonym radyjku i w mierniku ustawiasz sobie omomierz lub brzeczyk (do sprawdzania przejscia)... No i patrzysz do jakiego elementu (ktory moze byc walniety) cie to doprowadzi... :)
  • #9 5063706
    q_nerk
    Poziom 12  
    przeleciałem co się da i doszedłem do scalalaka a dalej niewiem jak go sprawdzić. Ale zakładam że jest ok, bo wszystko inne prócz podświetlenia chodzi
  • #10 5064802
    Xsid
    Poziom 14  
    jaki scalak?

Podsumowanie tematu

✨ W Pioneer KEH-M9100 po podłączeniu radia przez inną osobę pojawił się problem z brakiem podświetlenia panelu mimo sprawnych żarówek. Przyczyną może być przepalona ścieżka obwodu podświetlenia lub przerwa w zasilaniu. Zaleca się sprawdzenie napięcia na panelu oraz w środku radia, gdzie znajduje się dodatkowa żaróweczka podświetlenia, która również nie działa. Podświetlenie w panelu jest połączone równolegle. Diagnostyka powinna odbywać się za pomocą miernika, sprawdzając ciągłość ścieżek zasilających podświetlenie i lokalizując ewentualne przerwy. Po dotarciu do scalaka, który może sterować podświetleniem, trudno jest go zweryfikować bez schematu, jednak jeśli inne funkcje radia działają poprawnie, scalak prawdopodobnie jest sprawny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA