logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z VirtualDub - zamiana ścieżki dźwiękowej

RAIN MAN 24 Kwi 2008 01:51 18050 16
REKLAMA
  • #1 5071349
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam mam takie pytanko do szanownych forumowiczów oraz modelatorów jak przechwycić do programu VirtualDub film w formacie MPEG2 z twardego dysku gdzie jest w folderze zapisany.Mam opis jak właśnie w tym programie zamienić ścieżki dźwiękowe to znaczy wyeliminować oryginalną i nałożyć swoją.Czas jest identyczny audio które chcę podłożyć w stosunku do video filmu.Chyba że macie jakiś inny pomysł może z nowym jakimś programem tylko proszę aby był także w języku ojczystym.Widzę że chyba ten program w systemie avi może importować dany sygnał bo za nic nie chcę mi zaimportować do programu właśnie w MPEG2.
  • REKLAMA
  • #2 5071362
    dr_bones
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    nie bardzo rozumiem o co chodzi w pytaniu?
    czy chcesz sciagnac sciezke audio z mpeg2 do pliku, czy chcesz dodac swoja sciezke dzwiekowa do pliku w mpeg2??
    tak czy siak obie rzeczy da sie zrobic - musisz miec plik dzwiekowy WAV

generalnie:
    - jak chcesz zapisac plik sciezki dzwiekowej z pliku Video do WAV to otwierasz plik Video do VirtuaDub i menu File masz "Save WAV" ktore zrzuci do pliku dzwiek w formacie WAV
    - teraz jak chcesz dodać wlasna sciezke audo do filmu to otwierasz film w VirDub i w menu Audio masz opcje WAV Audio ( tutaj podkładasz swoja sciezke dzwiekowa do filmu w formacie WAV) radze zaznaczyc tez od razu "full processing mode" pozwoli to skompresowac sciezke audio jakims kodekiem (np mp3)

mam nadzieje ze pomoglem
    bones
  • REKLAMA
  • #3 5071366
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    ścieżkę audio już mam nagraną w pliku wav teraz chciałbym ją dodać do filmu a z filmu wyciąć całkowicie oryginalny dźwięk i w to miejsce właśnie dodać ten.Jest on identyczny z video ponieważ film udało mi się załatwić ale niestety jest w języku włoskim.Dlatego chcę pozbyć się włoskiego w filmie i zamienić na język polski.Cały czas pokazuje błąd i nieda się zaimportować do programu filmu nie wiem dlaczego co może być przyczyną.
  • REKLAMA
  • #5 5071593
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    No właśnie VirtualDub nie obsługuje normalnie MPEG2 i musi być nakładka aby dało sie o otworzyc film, ponieważ najpierw musisz pozbyć się tej ścieżki dzwiekowej która jest aktualnie.
    Swoją drogą wiem jak to zrobić w Avi ale MPEG nie próbowałem. Kiedy bawiłem się tym programem wszystko ripowało się do AVI !!
  • #6 5072238
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    Witam i dzięki za odpowiedź.Więc tak jak klikam na funkcję w VirtualDub typu Plik i daję Przechwyć avi to tylko otwiera się funkcja z przechwytywaniem z kamerki internetowej ponieważ odrazu widzę siebie na ekranie monitora.Gdy kliknę w funkcję Plik potem Otwórz plik Video otwiera mi się na twardym dysku funkcja gdzie jest tylko zaznaczone haczykiem Automatycznie wykryj i ładuj dodatkowe segmenty.Jak mam zaznaczone tylko Pliki typu wszystkie znane nie widzi filmu gdy zaznaczę All files wówczas pokazują się wszystkie pliki z całego filmu ale nie idzie ich zaznaczyć w całości są to pierwszy plik to:VIDEO_TS jak najadę nato tylko myszko pokazuje info Typ:Plik kopi zapasowej IFO rozmiar 8,00 KB , drugi to Typ:Informacje o filmie DVD także rozmiar 8,00 KB , trzeci to VTS_01_0 Plik kopi zapasowej IFO rozmiar 52,0 KB czwarty ten sam to Informacje o filmie DVD rozmiar 52,0 KB , piąty to VTS_01_1 Typ:Film DVD Rozmiar:0,99 GB szósty i siódmy ten sam rozmiar tylko zaznaczone jako VTS_01_2 i VTS_01_3 i w końcu ostatni VTS_01_4 Typ:Film DVD Rozmiar 705 MB.Gdy kliknę na ten właśnie największy pliki czyli 705 MB ukazuje mi się info:VirtualDub Błąd! MPEG Importer Filter: pack synchronization error byłbym zapomniał codo kodeków to mam zainstalowane K-Litte Codeck Pack Full 3.9.0.0 oraz ffdshow i realalt175 to wszystko.
  • REKLAMA
  • #7 5072548
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    A zainstalowałeś dodatek do VirtualDub
    Patrz link od AXELAKIS
  • #8 5072588
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Krzysztof1969 napisał:
    A zainstalowałeś dodatek do VirtualDub
    Patrz link od AXELAKIS
    VirtualDub MPEG-2 nie jest dodatkiem do VirtualDub'a, tylko zmodyfikowanym VirtualDub'em który obsługuje także MPEG-2.
    To są dwa oddzielne programy :!:

RAIN MAN czy zgrywasz zawartość płyty DVD na HDD :?:
    Jeśli tak to jak i czym to robisz :?:
  • #9 5072952
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    Na twardy dysk zgrywam zawartość płyty programem Shrink wersja 3.2.0.15
  • #10 5073214
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Kolego, chcesz podmienić ścieżkę dźwiękowa w filmie dvd virtualdubem?
    Niewykonalne.
    Trzeba zdemuxować strumienie (video, fonie, napisy, rozdziały), podmienić strumień fonii i zmuxować na nowo.
    Programy do demuxowania: najlepszy do demuxowania fonii - bo likwiduje opóźnienie fonii wprowadzone w niektórych dvd (z tym, że jeszcze parę innych on wykorzystuje - trzeba je mieć poinstalowane) jest doitfast4you, lub na piechotę: vobedit, ifoedit.
    Do authoringu (zmuxowanie dvd) wystarczy: ifoedit albo muxman, może też być nakładka: dvdauthorgui.
    I to wszystko tylko w przypadku samego filmu, żeby zachować menu, trzeba jeszcze byłoby się pobawić.
    W przypadku zwyklego mpeg2, tez trzeba czymś zdemuxować strumienie a potem, po podmianie - zmuxować - ja używam pvastrumento i cuttermaran.
    Wszystkie są darmowe.
  • #11 5073774
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź ale u mnie jest tylko sam film bez napisów dodatkowych ścieżek dźwiękowych itp.Krótko pisząc to tak jakbym nagrał film z tv.na nagrywarkę stacjonarną dvd , na płytę z jakiejś zagranicznej stacji i potem mając ale kiepskiej jakości chodzi konkretnie o obraz ten sam film na kasecie video i z tej kasety mam polski dźwięk czyli lektora i właśnie jego chcę dodać do tego filmu a wyeliminować całkowicie tamtą ścieżkę dźwiękową.To wszystko czego oczekują no jeszcze odpowiednio zsynchronizować dźwięk z video aby nie było opóźnień w stosunku wizji do foni.
  • #12 5075128
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Jeśli obsługa w zmodyfikowanym VirtualDubie jak był łaskaw mnie poprawić "Axelakis" i słusznie.
    Jest identyczna jak w formie do Avi a ja nie próbowałem tej wersji zmodyfikowanej to oczywiście da sie coś takiego przeprowadzić bez problemu. Jedyny problem w tym że dzwięk nie będzie pasował z tym co się mówi na filmie chyba że jest to ścieżka z identycznej pod względem długości i parametrów kopi filmu. Do tego też używałem programu "synchronizer" ale pod AVI. Więc dzwięk wmuksować się da ale nie wiem jak go przystosować do danej kopi filmu.
    Do takich różnych eksperymentów polecam pakiet GordianKnot tam już jest decrypt , VirtualDub, i inne przydatne programy. Może będziesz miał szczęście i nie będzie dużych różnic. Mam jednak mieszane uczucia co do zgodności. Najpierw musisz otworzyć film w programie. Dalej to już prościzna. Albo zripuj go do avi. Jak to zrobić za pomocą gordiana mogę ci napisać.
  • #13 5075457
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    Witam i dzięki za odpowiedź.Noi logiczne chętnie skorzystam z twoich rad jak to zrobić w tamtym programie.
  • #14 5077276
    sim
    Poziom 28  
    Jak postępować najprościej z mpeg2, to napisałem: np. pvastrumento i cuttermaran - pod warunkiem, że drugą ścieżkę dźwiękową masz idealnie dopasowaną (może być nawet wave).
    Jeśli nie, to sporo zabawy z dopasowaniem czeka.
    Dopasować trzeba całą długość ścieżki (inaczej będzie się bardzo nieprzyjemnie oglądało - to nie napisy). Zmuxować kontrolnie trzeba w celu wychwycenia różnic - startu i długości trwania - jeśli tylko początek się nie zgadza, to wystarczy dodać/odjąć opóźnienie fonii przy powtórnym muxowaniu i to jest sytuacja idealna. W praktyce, prawie na pewno nie będzie się zgadzać długość trwania.
    Dopasowanie długości trwania nie jest rzeczą specjalnie trudną, aczkolwiek dużo czasu zajmie i wykorzystać trzeba jeszcze kilka innych programów.
    Mogę wszystko opisać.
    Dla pewności: podaj jak wygląda struktura płyty nagranej w nagrywarce - najlepiej listę nazw plików, żebyśmy wiedzieli na czym trzeba pracować.
    A jaki to film? :)
  • #15 5077654
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    Film mam nagrany na twardym dysku w systemie jak już wsp.MPEG2 jako pliki VTS poprzez program SHRINK wersja 3.2.0.15 zgrywany a film nosi tytuł IRON ANGELS 2 ( ZELAZNE ANIOłY 2 ) był jak już wsp.nagrywany z którejś ze stacji włoskich a mam podkład dźwiękowy z kasety video dlatego chcę taki montażyk drobny zrobić i wyeliminować ścieżkę dźwiękową włoską i nato miejsce dać polską z lektorem którą mam już przygotowaną na twardym dysku w systemie wav kwestia tylko ją podmienić czas codo wizji jest identyczny codo całości filmu.Całe szczęście bo np.na stacjach niemieckich to strasznie obcinają filmy i z filmu np.1g 45m nagle robi się 1g 25m ponieważ napewno każdy zauważył że powiedzmy finałowa walka w jakimś filmie karate trwa oryginalnie 10 minut a oni robią z niej 2 minuty.
  • #16 5077974
    sim
    Poziom 28  
    Zdecyduj się wreszcie, co masz. Ponieważ wspominasz już drugi raz (vob, dvdshrink, a teraz vts) to jednak jest to dvd.
    No to już pisałem - vobedit, ifoedit i z 10GB wolnego miejsca na dysku.
    Vobedit - 'open' znajdujesz VTS_01_1.VOB,
    'edit' 'get video/audio delay' (jeśli będą zera lub do - powiedzmy - max. 200-300ms, to ok)
    'demux', zaznacz 'demux all video streams' i 'demux all audio streams' i po 'ok' podaj docelowe miejsce na dysku, 'zapisz.
    Otrzymasz VTS_01_1.m2v i np. VTS_01_1.80.ac3.
    To drugie gdzieś przenosisz a na to miejsce kopiujesz polską ścieżkę, którą nazywasz VTS_01_1.80.wav.
    Ifoedit, 'open', znajdujesz na dvd VTS_01_0.IFO, rozwijasz VTS_PGCITI, najeżdzasz na VTS_PGC_1, 'tools' i 'Save Celltimes to file' i wybierasz to samo miejsce na dysku, gdzie dałeś demuxowane strumienie. Zamykasz.
    Ifoedit, 'DVD Author' 'Author new DVD' i wybierasz strumienie - video 'VTS_01_1.m2v', audio 'VTS_01_1.80.wav', Chapters 'Chapters.txt.
    Najedź na VTS_01_1.80.wav i z boku ustaw sobie nazwę strumienia na 'Polish'.
    Na dole ustawiasz sobie miejsce docelowe i 'ok'.
    Po 10 min. otrzymujesz na dysku, gotowe do wypalenia dvd z lektorem.
    Jeśli fonia była dopasowana no to pełnia sukcesu. :)
    Programiki - na google sobie znajdź.
  • #17 5078271
    RAIN MAN
    Poziom 14  
    Witam ponownie już z tego wszystkiego mi się pomyliło masz rację i dobrze że przyuważyłeś mój błąd tak mam film nagrany w systemie vob jest wszystko ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zamiany ścieżki dźwiękowej w filmie MPEG-2 nagranym na twardym dysku, gdzie oryginalna ścieżka audio w języku włoskim ma zostać zastąpiona polskim lektorem w formacie WAV, przy zachowaniu synchronizacji z obrazem. VirtualDub w standardowej wersji nie obsługuje MPEG-2, dlatego konieczne jest użycie zmodyfikowanej wersji VirtualDub MPEG-2, która umożliwia import i edycję tego formatu. Jednakże VirtualDub nie pozwala na bezpośrednią edycję strumieni DVD (plików VOB), dlatego zalecane jest demuxowanie strumieni audio i wideo za pomocą narzędzi takich jak VobEdit, IfoEdit, DoItFast4You, pvastrumento czy Cuttermaran. Po demuxowaniu można podmienić ścieżkę audio na przygotowany plik WAV, a następnie zmuxować całość na nowo, zachowując strukturę DVD i synchronizację dźwięku z obrazem. Do nagrania zawartości DVD na dysk używany jest program DVD Shrink 3.2.0.15. Wskazane jest także korzystanie z pakietu GordianKnot, który integruje różne narzędzia do ripowania, synchronizacji i edycji materiałów wideo. Cały proces wymaga precyzyjnego dopasowania długości i opóźnień ścieżki audio, aby uniknąć rozbieżności podczas odtwarzania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA