logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciąć fragmenty filmu i nagrać na płytę w VirtualDub?

vaaks 17 Lis 2007 14:55 90869 16
REKLAMA
  • #1 4491017
    vaaks
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Gdzie można znaleźć jakiś samouczek do tego programu??
    Albo powiedzcie jak mogę powycinać fragmenty z filmu, tzn. powycinałem niepotrzebne fragmenty, ale nie wiem co i jak dalej.
    Przegrałem z taśmy video na płytę film. Chcę go skrócić i ponownie nagrać na płytę. Nie wiem jak to zrobić wykorzystując ten program. Żaden z programów do edycji nie ma samouczka po polsku.
  • REKLAMA
  • #2 4491419
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
  • REKLAMA
  • #3 4491916
    vaaks
    Poziom 11  
    Niestety nie ma tu tego, czego potrzebuję. (virtual dub mod 1.5.10.2)
    Powycinałem z nagrania to co było do wycięcia i zapisałem na dysku. Ale jest to w AVI i strasznie tego dużo ( 72 Gb).
    Co należy zrobić, aby nagrać to na płytę DVD?
    Będę wdzięczny za wyjaśnienia krok po kroku w zrozumiałym dla laika języku :oops:
  • #4 4494532
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    Po włączeniu VirtualDubMod zmień:
    -> Video -> Full processing mode
    na
    -> Video -> Direct stream copy
  • #5 4494766
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    WojtasJD napisał:
    Po włączeniu VirtualDubMod zmień:
    -> Video -> Full processing mode
    na
    -> Video -> Direct stream copy

I nadal będzie miał 72 GB.

Musisz zaznaczyć Fast recompress a następnie w tym samym menu kliknąć w Compression i wybrać kodek.

Tutaj masz tutorial jak to zrobić.
  • #6 4495373
    WojtasJD
    Poziom 43  
    xray81 napisał:
    I nadal będzie miał 72 GB.

Wątpie bo jak było napisane w pierwszym poście (co prawda nie wprost i nie wiadomo w jakim formacie) materiał źródłowy pochodzi z DVD a zmieścić 72GB na jedną DVD troche ciężko :wink:
  • #7 4496043
    xray81
    Poziom 22  
    Wiadomo że 72 GB nie da się zmieścić na płycie DVD, ale gdy użyje się encodera na materiale wideo zamieszczonym na tej płycie to wtedy może zająć 72 GB na twardym dysku.
  • #8 4496377
    tzok
    Ocena: 6414
    Direct steram copy - kopiuje wybrane fragmenty bez rekompresji, w takim formacie w jakim były.
    Full processing - kompresuje wybranym kodekiem, ale domyślnie jest to RAW, czyli zapisuje zdekompresowany materiał bez żadnej kompresji.
  • REKLAMA
  • #9 4508572
    vaaks
    Poziom 11  
    A można prosić o wyjaśnienia po polsku, bo jestem z pokolenia które w szkole miało tylko rosyjski, a o komputerach nikt nie słyszał.
    Proszę o wyjaśnienia "krok po kroku" - mam wersję programu.
  • #10 4509096
    xray81
    Poziom 22  
    Przetłumaczyłem dla ciebie poradnik z wcześniej zamieszczonego przez ze mnie linka. Niektóre odnośniki do kodeków mogą nie działać, wtedy będziesz musiał poszukać je w google. Działa odnośnik do DivX bitrate Calculator. Ściągnij sobie nowszego VirtualDuba. Tutaj masz link do wersji 1.7.6
    Załączniki:
    • avi2divx.pdf (119.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 4509137
    tzok
    Autor chce wyciąć fragmenty materiału, nie chce go rekompresować ani niczego zmieniać. Poradnik dotyczy (re-)kompresji materiału i jest tu nieprzydatny. Audio i Video ma być direct stream copy i cięcie od i do klatek kluczowych.
  • #12 4509656
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Taa, jeszcze poradnik w którym ktoś proponuje (-re)kompresować do DivX3.11 Low Motion czy DivX4 może był i dobry ale pare lat temu :wink:
  • #13 4511688
    xray81
    Poziom 22  
    Czy wy czytacie wszystko co tu jest napisane czy tylko rzucacie na to okiem?

Tzok autor w swoim drugim poście napisał że już powycinał wszystko i zapisał to jako nieskompresowany materiał.

WojtasJD to jest przede wszystkim poradnik obsługi VirualDuba a jak byś czytał dokładnie to jest w nim napisane że może wybrać również DivX'a 5. Od czasów divix 3.11 w obsłudze VirtualDuba nic się nie zmieniło.

Vaaks jako kodek wybierz Xvid (jest darmowy), za DivX'a należy płacić jak się chce nim kodować materiał wideo. Xvid'a możesz zainstalować osobno lub w pakiecie ffdshow.
    Tutaj masz link do kodeka LAME MP3.
  • #14 4511897
    tzok
    xray81 napisał:
    Tzok autor w swoim drugim poście napisał że już powycinał wszystko i zapisał to jako nieskompresowany materiał.
    Wiem co pisał i wiem co zrobił... to Ty przeczytaj dokładnie.

Zgrał z VHS i nagrał na DVD i mu się zmieściło (czyli ma to już w MPEG-2), potem chciał powycinać (zapewne reklamy) i po zapisaniu w VirtualDub wyszło mu 72GB... nie ma sensu aby to ponownie kompresował, bo straci na jakości. Wycinanie fragmentów nie wymaga rekompresji materiału, więc wystarczy odpowiednio skonfigurować VD i ponownie wyciąć fragmenty z oryginalnego materiału w formaci MPEG-2 i zapisać plik wynikowy, bez rekompresji.

O ile dla audio domyślnym stawieniem jest "Direct stream copy" i niczego zmieniać nie trzeba, to dla wideo jest "Full prosessing mode" a metoda kompresji "Uncompressed RGB/YCbCr". Teraz musi ustawić wideo na "Direct steram copy" i jeszcze raz powycinać reklamy, czy co tam chce i zapisać plik, z tym 72GB plikiem nie ma się co bawić, bo jego kompresja potrwa długo a wynikowa jakość będzie gorsza niż uzyskana opisywaną metodą.
  • #15 4513109
    xray81
    Poziom 22  
    tzok napisał:
    Zgrał z VHS i nagrał na DVD i mu się zmieściło (czyli ma to już w MPEG-2).

Skąd wiesz czy na DVD nagrał plik mpeg a nie zrobił może DVD Video (wiem że to jest też mpeg2).

Niech kolega vaaks odpowie w jakim formacie jest ten materiał na dvd wtedy w końcu ci odpowiednio doradzimy.
  • #16 4513142
    tzok
    "Zrobienie DVD Video" jest tożsame z nagraniem pliku MPEG-2, a że w tym przypadku są szczególne ustawienia kodeka i plik nazywa się DAT a nie MPG naprawdę różnicy nie robi...
  • #17 4513192
    vaaks
    Poziom 11  
    Z płyty wczytuję MPEG - 2

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wycinania fragmentów filmu i nagrywania go na płytę DVD przy użyciu programu VirtualDub (w wersji VirtualDubMod 1.5.10.2). Użytkownik zgrał materiał z taśmy VHS na płytę DVD w formacie MPEG-2, następnie wyciął niepotrzebne fragmenty i zapisał plik AVI o rozmiarze 72 GB, co jest zbyt dużym plikiem do nagrania na DVD. Wskazano, że VirtualDub domyślnie zapisuje materiał w trybie "Full processing mode" bez kompresji, co powoduje ogromny rozmiar pliku. Aby uniknąć rekompresji i zachować oryginalną jakość, należy ustawić wideo i audio na "Direct stream copy" i wycinać fragmenty od klatki kluczowej do klatki kluczowej. W przypadku konieczności zmniejszenia rozmiaru pliku zalecane jest użycie opcji "Fast recompress" z wybranym kodekiem, np. darmowym Xvid (alternatywnie DivX, który jest płatny). Poruszono także kwestie formatu pliku na DVD (MPEG-2 lub DVD Video) oraz różnic między kopiowaniem strumienia a pełnym przetwarzaniem. Użytkownik potwierdził, że materiał na płycie jest w formacie MPEG-2. Podsumowując, aby wyciąć fragmenty bez utraty jakości i nagrać na DVD, należy w VirtualDub ustawić "Direct stream copy" dla audio i wideo, wyciąć fragmenty od klatek kluczowych i zapisać wynikowy plik, który będzie mniejszy i kompatybilny z nagrywaniem na DVD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA