logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekształcić przerzutnik T w przerzutnik JK? Sugestie i wskazówki

arahnophobia 24 Kwi 2008 18:23 9641 9
REKLAMA
  • #1 5073021
    arahnophobia
    Poziom 10  
    Witam.
    Czy istnieje mozliwosc przekształcenia przerzutnika t w przerzutnik jk?
    Jesli tak to czy mozna prosic o jakies sugestie jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 5073076
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    arahnophobia napisał:
    Witam.
    Czy istnieje mozliwosc przekształcenia przerzutnika t w przerzutnik jk?
    Jesli tak to czy mozna prosic o jakies sugestie jak to zrobić?
    Zacznijmy od tego, iż nie ma synchronicznego przerzutnika typu T - dwójka licząca... :cry:
    Wobec powyższego Twoje zapytanie jest bezprzedmiotowe.
  • #3 5073135
    arahnophobia
    Poziom 10  
    No coz zgodnie z naszym programem nauczania na ptc,na uniwersytecie śląskim istnieje,dowód:
    http://ckd.us.edu.pl/v2/pages/1174/index.php
    W takim razie pozwolę sobie zmienic moje pytanie:czy da sie przekształcic dwójke liczącą w przerzutnik typu JK?
  • REKLAMA
  • #4 5073187
    Quarz
    Poziom 43  
    arahnophobia napisał:
    No coz zgodnie z naszym programem nauczania na ptc,na uniwersytecie śląskim istnieje,dowód:
    http://ckd.us.edu.pl/v2/pages/1174/index.php
    Tylko w teorii (i to kiepskiej)... pokaż mi praktyczny układ w stosowanych technikach logicznych układów scalonych :?: :?: :?:
    Natomiast to co jest narysowane wyżej, to nie występuje w podane w powyższej lince i nie jest to żadnym dowodem i zechciej zauważyć, iż nie ma tam przerzutnika synchronicznego typu T, jest tylko asynchroniczny przerzutnik typu T zrealizowany z przerzutnika synchronicznego typu D lub typu J - K.
    Materiał tam podany (rysunki) są przekopiowane z dobrze mi znanej i wiekowej książki... :D

arahnophobia napisał:
    W takim razie pozwolę sobie zmienic moje pytanie:czy da sie przekształcic dwójke liczącą w przerzutnik typu T.
    Ależ nawet nie przeczytał/e/a/ś dokładnie mojej poprzedniej odpowiedzi... :twisted: 8-O
    Przerzutnik asynchroniczny typu T (synchronicznego nie znam) to jest właśnie dwójka licząca :!: :!: :!:
  • #5 5073298
    arahnophobia
    Poziom 10  
    Mi tylko i wyłącznie chodzi o możliwośc zrobienia tego w teorii.
    Rysunek dodałem bo ne ma go na stronce,ale zauważ ze w części ?zawartość ćwiczenia" w punkcie 3 "Przerzutniki synchroniczne"
    Na rysunku "Rys. 8.6. Tablice przejść przerzutników synchronicznych."
    jest pokazana tablica przejść dla przerzutnika T i jak sama nazwa wskazuje jest on synchroniczny.
  • REKLAMA
  • #6 5073329
    Quarz
    Poziom 43  
    arahnophobia napisał:
    Mi tylko i wyłącznie chodzi o możliwośc zrobienia tego w teorii.
    Rysunek dodałem bo ne ma go na stronce,ale zauważ ze w części ?zawartość ćwiczenia" w punkcie 3 "Przerzutniki synchroniczne"
    Na rysunku "Rys. 8.6. Tablice przejść przerzutników synchronicznych."
    jest pokazana tablica przejść dla przerzutnika T i jak sama nazwa wskazuje jest on synchroniczny.
    ale jest tylko tablica przejść... ponieważ ze względu na na brak w nim zewnętrznych wejść informacyjnych (takich jak w D, czy J - K) przerzutnik ten (jako wynikowy) należy zakwalifikować do przerzutników asynchronicznych, ponieważ swój stan wyjściowy zmienia (na przeciwny) natychmiast po zmianie stanu zbocza aktywnego na jego jedynym wejściu T.
  • #7 5073639
    arahnophobia
    Poziom 10  
    W takim razie tablica 8.1 "Realizacja przerzutników synchronicznych"
    tez od tak sobie pokazuje jak zrobic przerzutnik T z wyjsciem C (clock).
    Bez urazy ale jesli wszedzie na necie przerzutnik jest uznany za synchroniczny,posiada on wejscie C,mój wykładowca kaze mi zrobic przerzutnik jk na synchronicznym przerzutnikuT,to albo wszyscy poza tobą nie mają racji ,albo poprostu sie mylisz xD
  • #8 5073905
    Quarz
    Poziom 43  
    arahnophobia napisał:
    W takim razie tablica 8.1 "Realizacja przerzutników synchronicznych"
    tez od tak sobie pokazuje jak zrobic przerzutnik T z wyjsciem C (clock) [jak już to z wejściem C, dop. Quarz].
    Bez urazy ale jesli wszedzie na necie przerzutnik jest uznany za synchroniczny,[spacja]posiada on wejscie C,[spacja]mój wykładowca kaze mi zrobic przerzutnik jk [skoro małe literki jk to jest to - wedle nomenklatury - przerzutnik asynchroniczny, dop. Quarz] na synchronicznym przerzutnikuT,[spacja]to albo wszyscy poza (t)Tobą nie mają racji[tu spacja zbędna] ,[spacja]albo poprostu sie mylisz xD
    Wiesz co?
    Lepiej poucz się, ale z porządnego podręcznika, a narysowany tam sposób realizacji przerzutnika T (podobno synchronicznego) zechciej starannie przeanalizować :idea: :!: :D
    Zechciej też zauważyć, iż jest to wejście typu bramkującego (dwójka licząca; liczy, albo nie liczy), które niewiele ma wspólnego z przerzutnikiem potencjałowo - impulsowym typu T, który był historycznie pierwszym przerzutnikiem wyzwalanym jednym ze zboczy sygnału zegarowego.
    Spróbuj z niego zrobić (jak potrafisz, bo ja nie potrafię) poszukiwany przez Ciebie synchroniczny przerzutnik typu J-K Master - Slave... :cry: ... a zobaczysz co otrzymasz (zauważ też, iż w materiałach, którymi tu "podpierasz" się, nie ma takiego schematu realizacyjnego).
    I może wtedy wreszcie zrozumiesz dlaczego nie produkuje się w technikach scalonych "synchronicznych przerzutników typu T"... :!:
  • REKLAMA
  • #9 5074156
    arahnophobia
    Poziom 10  
    o dziekuje,nareszcie uzyskałem odpowiedz o jaką mi chodzilo ,czyli czy jest to mozliwe.O nic wiecej mi nei chodzilo,gdybys od razu to napisał nie byloby wogóle tej polemiki xD
    Bo zalezalo mi tylko na tym zeby potwierdzic moja teorie ze tego nie da sie zrobic.
    W kazdym razie dzieki za odpowiedz : )
  • #10 5074192
    Quarz
    Poziom 43  
    arahnophobia napisał:
    o dziekuje,nareszcie uzyskałem odpowiedz o jaką mi chodzilo ,czyli czy jest to mozliwe.O nic wiecej mi nei chodzilo,gdybys od razu to napisał nie byloby wogóle tej polemiki xD
    Bo zalezalo mi tylko na tym zeby potwierdzic moja teorie ze tego nie da sie zrobic.
    W kazdym razie dzieki za odpowiedz : )
    Proszę... zechciej też przestrzegać zasad pisowni oraz stawiać spacje, przy znaku przestankowym, we właściwym miejscu .

Natomiast odpowiedź (chyba prostą i zrozumiałą) dostałeś ode mnie tam: 24 Kwi 2008 18:37 Re: przerzutnik typu t i jk... 8-O

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przekształcenia przerzutnika typu T w przerzutnik typu JK, ze szczególnym uwzględnieniem aspektu synchroniczności. Wskazano, że w praktyce nie istnieje przerzutnik synchroniczny typu T jako samodzielny element, a tzw. przerzutnik T jest realizowany teoretycznie lub jako dwójka licząca, często zbudowana na bazie przerzutników typu D lub JK. Przerzutnik T posiada jedno wejście sterujące (T), które zmienia stan wyjścia na przeciwny przy aktywnym zboczu sygnału zegarowego, co klasyfikuje go jako asynchroniczny w sensie braku zewnętrznych wejść informacyjnych. Materiały dydaktyczne pokazują tablice przejść dla przerzutnika T, jednak nie zawierają schematów jego realizacji synchronicznej. Próby stworzenia synchronicznego przerzutnika T oraz jego przekształcenia w przerzutnik JK w technikach scalonych są niepraktyczne i nie stosowane. Ostatecznie potwierdzono, że w teorii można rozważać takie przekształcenie, ale w praktyce i w standardowych technologiach scalonych nie jest to realizowane.
REKLAMA