logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stłumiony dźwięk w mikserze DIY z tranzystorami BC107 zamiast BC109

Mateusz169 25 Kwi 2008 12:53 1298 3
REKLAMA
  • #1 5075308
    Mateusz169
    Poziom 11  
    Witam, potrzebowałem prostego miksera 2-3 kanałowego, poszukałem trochę i znalazłem(schemat poniżej). Zbudowałem go "na pająka" i zamknąłem w plastikowym pudełku z tym, ze zamiast tranzystorów BC109 użyłem BC107(w sklepie nie mieli akurat tych właściwych). Do miksera podłączam gitarę(12kΩ) i mikrofon(600Ω). Układ działa, jednak dźwięk gitary i mikrofonu jest stłumiony. Czy jest to wina źle dobranych wartości kondensatorów, tranzystorów czy ten układ tak po prostu działa? Usunąłem dwa rezystory(zdjęcie), ponieważ sygnał wychodzący z miksera był cichszy niż wchodzący. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
    Stłumiony dźwięk w mikserze DIY z tranzystorami BC107 zamiast BC109
  • REKLAMA
  • #2 5076461
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Witam.
    Te rezystory lepiej zastosuj, zawsze układ będzie pewniejszy. A co mikrofonu i tej gitarki, to aby podpiąć te urządzenia pod ten mikser musisz dać jeszcze przedwzmacniacze mikrofonowe :) Po jednym na każde wejście ;) i powinno grać normalnie, albo i ze wzmocnieniem ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5079525
    rzuczek
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Małe pytanko z czego ten schemat? Nie wygląda mi na zbyt nowoczesny...

Jakie masz napięcie DC na bazach tranzystorów oraz na wspólnym kolektorze (C8 przed wyjściem) i na Emiterach

Pozdrowienia
  • #4 5100552
    Lenwe Tasartir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    rzuczek napisał:
    Małe pytanko z czego ten schemat?

Zapewne z elektrodowego downloadu ;)
REKLAMA