logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery przez USB bez użycia sieciówki?

transu 20 Sty 2004 17:41 4521 9
REKLAMA
  • #1 483376
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    i czy to bedzie działać
    mam starego laptopa który ma USB a szkoda mi kasy na sieciówke do niego
  • REKLAMA
  • #2 483384
    Bodzio
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Bezposrednio kablem nie polaczysz 2 komputerow przez usb. musial bys zakupic specjalne urzadzenie (zapomnialem jak sie nawywa) ale to jest za drogo. taniej jednak wyjdzie sieciowka i szybciej

Pozdrawiam
  • #3 483388
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    USB-Link. wersja dla USB1.1 kosztuje okolo 70zł
  • REKLAMA
  • #4 483480
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jeśłi masz płyte pc z modułem USB pozwalającym łączyć po usb (chyba się to nazywa usb pc2pc) to możesz łączyć bezpośrdnio kablem, inaczej może jedynie zniszczyć port.
  • REKLAMA
  • #5 483606
    waga
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Osobiście odradzam zakup USB-Link. Kabelek ten służy wyłącznie do przenoszenia plików między komputerami , transfer jest bardzo wolny , niestabilny i komputery często zawieszają się . Kupiłem ten wynalazek ponad rok temu (za ok. 75 zł) i od tamtej pory USB-Link zajmuje miejsce w najgłębszej szufladzie nie oglądając światła dziennego. Proponuję zakup karty sieciowej mimo , że jest droższa ale przynajmniej pewna .

Pozd.
  • REKLAMA
  • #6 483665
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmmm te drozsze wersje (od 120zł???) tych kabelkow umozliwiaja postaiwenie normalnej sieci.
    ale i tak taniej kupic sieciowke na pcmicia
  • #7 484059
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    juz zamowiłem sieciówke za 55 zł
    jednak to taniej wyjdzie i pewniej
    dzieki za rady
  • #8 484271
    domin0
    Poziom 12  
    proponuje zrobic kabel rownolegly , a szegulnie jej szybka odmiane ( eplip.sourceforge.net) predkosc ok 200-300KB .
    Niestety zeby dobrze dzialalo laptop musi byc zasilany z sieci.
    Jesli chcesz jedynie transferowac pliki na starym kablu (plip0,interlink 4bit) to urzyj totalcommandera ktory ma nawet test kabla
  • #10 484846
    gzylus
    Poziom 13  
    wlasnie mam zamiar zbudować kabel łączący dwa kompy przez usb pomysł jest taki zeby sparować dwa konwertory usb2.0 rs232 . scalakami dysponuję i miały być przeznaczone do innego celu . przy usb 2.0 powinno to działać szybko i transfer powinien być uzależniony od sterowników systemowych

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Bezpośrednie połączenie dwóch komputerów przez USB za pomocą standardowego kabla nie jest możliwe i może uszkodzić porty. Do tego celu potrzebne jest specjalne urządzenie, takie jak kabel USB-Link, który umożliwia transfer plików, jednak jest drogi (około 70-120 zł), wolny i niestabilny, co powoduje częste zawieszanie się komputerów. Alternatywnie można zastosować karty sieciowe, które są tańsze i bardziej niezawodne, zwłaszcza na starszych laptopach. Istnieje także możliwość wykorzystania kabla równoległego z protokołem eplip (projekt dostępny na sourceforge.net), który oferuje transfer rzędu 200-300 KB/s, ale wymaga zasilania laptopa z sieci. Zaawansowanym rozwiązaniem jest budowa kabla łączącego dwa komputery przez sparowanie konwerterów USB 2.0 do RS232, co może zapewnić szybszy transfer zależny od sterowników systemowych. Ostatecznie zakup karty sieciowej okazał się najbardziej opłacalny i stabilny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA