logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie do routingu sygnału WIFI na LAN z anteny Yagi?

Tomekwojciechowski 27 Kwi 2008 10:35 2624 13
REKLAMA
  • #1 5080930
    Tomekwojciechowski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich
    Problem jest długi, więc do sedna sprawy. Za kilka dni zmieniam dostawcę internetowego na innego, który rozsyła Internet drogą radiową. Potrzebuję takie urządzenie, które podłącze do anteny yagi na dachu a ono będzie potrafiło zroutować sygnał radiowy WIFI na LAN. Chcę podłączyć do tego urządzenia dwa niezależnie działające komputery przewodem Lanem 20m. Chodzi mi o to, aby płacić tylko za jeden komputer a nie za dwa.
    Dostawcę interesuje tylko mak karty sieciowej w tym przypadku będzie to mak tego urządzenia i aby za tym urządzeniem już nie widział tych dwóch komputerów tylko ze cos tak ktoś pobiera. Prędkość łącza to 1Mb zależy mi na tym, aby urządzenie potrafiło podzielić pasmo np., na 512kb/s, gdy dwa komputery są włączone albo 1Mb, gdy chodzi tylko jeden. Zależałoby mi tez na tym, aby tak jak kiedyś (po przewodzie LAN skrosowanym) mogłem przesyłać niezależnie i szybko pliki z jednego komputera na drugi. Cena, jaką chciałem przeznaczyć to + - 200zł
    Proszę o informacje. Wszystkie sugestie mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 5080967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5081007
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Potrzebujesz dowolny router z trybem WISP, np. ASMAX BR-604G - cena ok. 145zł

--------------------------------------------------------------------------------
    Gdy wszystko już zawiedzie i tracisz nadzieję
    w PC.NET odnajdziesz zawsze pomocnych rąk wiele...
  • #4 5081048
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Czy jest możliwość zmiany mac adresu w którymś z powyższych routerów??
  • REKLAMA
  • #5 5081215
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Witam .

Kup Ovislinka WL 1120 APPRO ( ostatnio widziałem na alegro za 93 zł )

będzie działał jako clijent , router i możesz zmienić adres mac .

Mam takiego samego i sprawuje sie dobrze .

pozdrawiam maniek475
  • #6 5082149
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Ja polecam Ovislink 5460APv2 w trybie WISP, wersja softu e11 posiada QOS.
    Od tygodnia działam na nim i ani razu mi sie nie zawiesił także polecam.
  • #7 5082695
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Również polecam 5460APv2 ze zmienionym softem. Nadaje się idealnie na małe sieci domowe. Posiada rozległe opcje konfiguracyjne (przy rozszerzonym sofcie). U mnie na ustawieniach fabrycznych działa jako AP już od ponad roku i żadnych problemów-a działa w warunkach strychowych ;)
    Wiec szczerze polecam.

pozdrawiam,
    mariusz
  • #8 5107850
    Yaro126
    Poziom 20  
    Napiszcie mi, czy w tym modelu też jest możliwość zmiany adresu MAC, bo jakoś nie umiem się tego nigdzie doczytać ---> Ovislink WL- 5460 APv2
  • #9 5109039
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Napisz jeszcze w jakim trybie i jaka wersja softu. Ja mam zmianę adresu MAC w trybie WISP soft e11 w Advanced Settings.
  • #10 5109378
    Yaro126
    Poziom 20  
    Chodzi o tryb WISP, przymierzam się żeby kupić ten router do zastosowania w domu jako access point...
  • REKLAMA
  • #11 5115902
    Koliber-Kraków
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ja zdecydowanie polecam za to urządzenia tp-link z atherosem, owislinki mają dużo mocy ale fatalne radio sam to sprawdziłem i się zawiodłem. Ovislink może być ale przy mocnym syganale dostawcy, tpki zaskoczyły mnie tym że "widzą" dwa razy więcej sieci niż inne tego typu urządzenia.
  • #12 5180536
    marekkaz31
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    owis WL-5460 ma funkcje zmiany adresu MAC. Polecam jest bardzo dobry.
  • #13 5181154
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    5460APv2 - ponad 60 zamontowanych w sieci 0 problemów.

"a zdecydowanie polecam za to urządzenia tp-link z atherosem, owislinki mają dużo mocy ale fatalne radio sam to sprawdziłem i się zawiodłem. Ovislink może być ale przy mocnym syganale dostawcy, tpki zaskoczyły mnie tym że "widzą" dwa razy więcej sieci niż inne tego typu urządzenia."

Widzi 2x więcej i przez to jest bardziej podatny na zakłócenia, jako AP - OK, bo przebije się przez wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest urządzenie do podłączenia anteny Yagi, które umożliwi routing sygnału radiowego WiFi na LAN, pozwalając na podłączenie dwóch komputerów przewodem LAN z zachowaniem jednego adresu MAC, aby dostawca widział tylko jedno urządzenie. Wymagana jest możliwość podziału pasma (np. 512 kb/s na dwa komputery lub 1 Mb/s na jeden) oraz szybka wymiana plików między komputerami po kablu. Proponowane rozwiązania to routery z trybem WISP lub klienta WiFi, które pozwalają na zmianę adresu MAC i zarządzanie QoS. Polecane modele to TPLINK TL-WR543G, ASMAX BR-604G (ok. 145 zł), Ovislink WL-1120 APPRO (ok. 93 zł), Ovislink WL-5460APv2 z oprogramowaniem e11 lub e13, które oferują funkcje zmiany MAC i QoS. Dyskusja wskazuje, że urządzenia Ovislink mają mocny sygnał, ale mogą być mniej stabilne przy słabszym sygnale, natomiast TP-Link z chipsetem Atheros lepiej wykrywają sieci, choć nie pozwalają na zmianę MAC. Ovislink WL-5460APv2 jest często polecany do małych sieci domowych i posiada rozbudowane opcje konfiguracyjne. Najnowszy firmware do WL-5460APv2 to wersja e13.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA