logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnienie łącza internetowego drogą radiową

lisuuu 30 Gru 2006 14:36 2152 12
  • #1 3386930
    lisuuu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam mam zamiar udostępnić swoje łącze (neostrade 1mb) droga radiową, a to jest zarys mojej sieci:

Chciał bym to zrobić dobrze i tanio bo nie lubię wyrzucać niepotrzebnie kasy.
    Prosił bym o pomoc w doborze:

-Access pointa z wbudowanym ruterem szerokopasmowym - neostrada. (Dom A)
    Moje wymogi co do tego urządzenia:
    - dobór urządzenia do warunków przedstawionych na rysunku.
    - możliwość podłączenia anteny zewnętrznej.
    - konfiguracja przez przeglądarkę WWW - lokalna oraz zdalna
    - filtrowanie dostępu do Internetu poprzez filtry adresów IP, Mac oraz poszczególnych portów protokołu TCP/IP
    - definiowana dostępu po adresach MAC kart klienckich.

- Karta sieciowa na PCI - komputer stacjonarny (Dom B)
    - Antena odbiorcza zastanawiam sie nad Helikalna lub yagi (Dom B)- odległosc od komputera do anteny przy oknie max 5m
    Załączniki:
    • Udostępnienie łącza internetowego drogą radiową siec.jpg.JPG (25.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3387109
    pnhd
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Nie widze obrazka, ale wlasnie zeby kasy sie nie pozbyc to wypadaloby sie zaopatrzyc w sprzet linksys.
    do neo modem ten co ma wyjscie rj-45 (nie usb). dalej linksys wrt54gl v.1.1 i soft alternatywny. na drugim koncu np. ovislink wl5460ap, ale w trybie klient.
    albo rowniez linksys jak powyzej.
    w sofcie alternatywnym masz mozliwosc definiwania wszystkiego.
    Pozdrawiam
  • #4 3387524
    pnhd
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    tego modelu nie znam. ale jezeli da sie w nim firmware zmienic to pewnie byloby ok. w tym celu proponuje rzucic okiem na www.openlinksys.info

a poniewaz sam uzywam wspomnianego wczesniej modelu dlatego zapodalem jako przyklad. po wymianie softu mozna na nim wszystko ustawic. nawet jak maja kontrolki sie zachowywac - to juz raczej bajer odbiegajacy od tematu.
  • #5 3387558
    lisuuu
    Poziom 12  
    Chciałem dodać ze w domu A mam zamiar podlaczycć za pomocą RJ 45 2 komputery w tym mój :)
  • #6 3387579
    kotlar
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    czesc
    tak lisuuu jestem na etapie udostepniania neostrady(1Mb) dwom moim sasiadam drogą radiową. odleglos miedzy naszymi domami to okolo 30m(domy sa jakby wierzcholkami trojkata rownobocznego o boku 30m).

planowalem u osoby bioracej neostrade(podpisanie nowej umowy) wziasc modem z wyjsciem RJ45 i podpiac go pod ruter(np. http://allegro.pl/item151137312_router_d_link_di_524_promocja_gwarancja_rachunek.html ) jest jeszcze inne rozwiazanie a minowicie kupic ruter z modemem(np. http://allegro.pl/item152186917_d_link_dsl_g604t_anex_a_modem_adsl_ap_router.html )

od rutera osoba u ktorej on stoi mila by polaczenie za pomaca kabla i zwyklej sieciowki.
    pozostale dwie osoby posiadaly by karty sieciowe(np. http://allegro.pl/item151346453_d_link_karta_pci_dwl_520_prism_3_0_faktura_vat.html )

mam teraz kilka pytan odnoscie powyzszych rozwazan a minowicie:
    1.czy taka konfiguracja ma sens??
    2.czy na antenkach zamontowanych w ruterze i tych w kartach sieciowych mozna usyskac zadowalajace polaczenie czy nalezy jeszcze zainstalowac jakies zewnetrzen anteny??
    3.co z legalnoscia takiej sieci??

za wszelaka pomoc bede bardzo wdzieczny
    pozdrawiam kotlar
  • #8 3390183
    dan-j2
    Poziom 18  
    A nie lepiej dsl wziasc przez ta udostepniana neo mozesz miec naprawde spore problemy
  • #9 3390231
    lisuuu
    Poziom 12  
    Spore problemy tzn??
    Cena Dsl 1000 jest kosmiczna w porównaniu z neostradą 1Mb.
  • #10 3398228
    antek21
    Poziom 2  
    Polecam ten zestaw Linksys WAG200G. U mnie działa bezproblemowo. Ten zestaw, do którego dałeś link(router wag 200g+karta) powinien się sprawdzić. Jest łatwy w użyciu i spełnia prawie wszystkie Twoje wymogi.
  • #11 3401183
    lisuuu
    Poziom 12  
    Spełnia prawie wszystkie wymogi, a jakich wymogów nie spełnia??
    Co mu brakuje?
  • #13 3413663
    antek21
    Poziom 2  
    Chciałem przez to powiedzieć, że z podanych przez Ciebie w/w wymogów nie ma tylko odkręcanej anteny.
    Jednak mimo to spokojnie będzie to działało, bez żadnej anteny zewnętrznej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępnienia łącza internetowego Neostrada 1 Mb drogą radiową pomiędzy dwoma domami oddalonymi o około 30 metrów. Autor poszukuje jednego urządzenia typu access point z wbudowanym routerem szerokopasmowym, które umożliwi podłączenie zewnętrznej anteny, konfigurację przez przeglądarkę WWW (lokalnie i zdalnie) oraz filtrowanie dostępu na podstawie adresów IP, MAC i portów TCP/IP. Wskazano, że popularnym i ekonomicznym rozwiązaniem jest sprzęt marki Linksys, zwłaszcza modele WAG200G oraz WRT54GL z alternatywnym oprogramowaniem, które pozwala na zaawansowaną konfigurację i kontrolę dostępu. Dyskutowano także o kartach sieciowych PCI do komputera w drugim domu oraz o wyborze anteny odbiorczej (helicalna lub Yagi) z uwzględnieniem maksymalnej długości kabla do komputera (ok. 5 m). Zwrócono uwagę, że niektóre zestawy Linksys spełniają większość wymagań, choć mogą nie mieć odkręcanej anteny zewnętrznej, co jednak nie powinno znacząco wpłynąć na działanie sieci. Poruszono również kwestie kosztów i alternatyw, takich jak zakup routera z modemem DSL, jednak ze względu na cenę i prostotę rozwiązania radiowego, preferowane jest wykorzystanie sprzętu Wi-Fi. Wskazano przydatne źródła informacji o sieciach WLAN, np. stronę wlan.waw.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA