logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satelite 2520CDT, instalacja systemu - jak zrobić?

bezduszny 27 Kwi 2008 13:12 1857 2
REKLAMA
  • #1 5081467
    bezduszny
    Poziom 10  
    Siema! Kumpel poprosił mnie abym postawił mu jakiś system na tej starej bo 11 letniej toshibie, ale mam pewien problem.W biosie ustawiłem bootowanie cd i kiedy wkładam "dobrze" wypaloną płytkę mini xp zaczyna bootować, pisze tam ten standardowy komunikat żeby wcisnąć klawisz aby rozpoczeła się instalacja. no wiec wciskam i lipa zwiecha totalna. dziwnie w ogóle płytą mieli jakby sie nie mogła się rozpędzić.na lapku zainstalowanych jest fabrycznie 98 na którym płytka normalnie rusza tz. normalnie napęd chodzi i można wejść na cd.i tu moje pytanie. czy trzeba jeszcze coś w biosie pogrzebać tz jakieś ustawienia. może ma ktoś doświadczenia z takim gratem.proszę o pomoc :P
  • REKLAMA
  • #2 5082158
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Najlepiej, jakbyś sprawdził, czy system z nowym jądrem NT będzie chodził na tak słabym laptopie. Poza tym miniXP jest wersją nielicencjonowaną przez Microsoft i w świetle prawa jest nielegalna. Jedynym wyjściem jest tylko i wyłącznie windows98 i windowsMe. Polecam szczególnie ten pierwszy, ponieważ jest stabilniejszy i zauważalnie sprawniejszy. Poza tym, płyty win98 (przynajmniej te SE) są płytami startowymi - zobacz, czy laptop z niej się uruchamia. Problem może być z źle nagraną płytą, stare napędy zaś mają często problemy z rozczytaniem płyt CD-R i CD-RW.
  • #3 5082431
    bezduszny
    Poziom 10  
    ten procesor obsługuje architekturę i386. jednie co to problem z napędem albo cd.chociaż cd ostatnio korzystałem na innym kompie i hulało
REKLAMA