logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite 4090XCDT - nie można zainstalować systemu

jasieczek1 24 Kwi 2009 12:19 2835 7
REKLAMA
  • #1 6451229
    jasieczek1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam. Mam lapka jak w tytule, kupiłem do niego dysk 20GB i teraz mam problem z wgraniem systemu XP-PRO. Pomimo wielu kombinacji ustawienia w Biosie, moje wysilki nie przynoszą wyników, wgrywanie przy użyciu dyskietek startowych do xp-pro, kończy się brakiem reakcji lub kończeniem instalacji w trakcie ładowania plików systemu. Chciałbym prosić o pomoc w prawidłowym ustawieniu biosu gdyż w tym upatruję swoje problemy. Nigdzie nie mogę znaleźć wskazówek.
    Proszę o radę .
  • REKLAMA
  • #2 6451655
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Dlaczego kolega wgrywa system przy użyciu dyskietek startowych?
  • REKLAMA
  • #3 6452445
    jasieczek1
    Poziom 14  
    Witam. jestem niedoświadczony i kilka razy wlaśnie tak udalo mi się zainstalować system XP - MAM LEGALNEGO WINDOWSA- XP-PRO ale sam nie startuje przy instalacji, a ja nie znam innego sposobu.
  • #4 6453989
    Robik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ustaw w Bios bootownie z CD-ROM, powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 6454262
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Sprawdź czy dysk nie jest uszkodzony. Ewentualnie zrób format wszystkich partycji oraz fixmbr. Mały dysk więc możesz to zrobić Fdiskiem.
  • #6 6466225
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    trzymaj klawisz "c" podczas włączania laptopa wtedy zabotuje z napędu.
  • REKLAMA
  • #7 6475641
    jasieczek1
    Poziom 14  
    Witam, nic nie pomaga, przy próbie reinstalacji z win98 se po wyświetleniu strony - co chcesz zrobić- jest komunikat win 32 hrnl 386.exe i polecenie zakończenia instalacji. win 98se ładuje się bez problemu chociaż w zlej rozdzielczości ( maly obraz) po zmianie dysku na ten 4GB z wgranym systememXP-PRO , laptop dziala bez problemu, czy i jak mogę przenieść obraz dysku z systemem na ten dysk 20GB. mam do dyspozycji Free agent disk 500 GB ale także bez instrukcjii z racji mojej małej wiedzy prosilbym o radę.
    Pozdrawiam
  • #8 6866984
    tom11141
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.Wchodzisz w bios szukasz "first boot device" lub coś w tym stylu "enter" zmieniasz na "cd-rom' klikasz "F10" w okienku "yes" i ustawienia są zapisane w biosie nastąpi restart płytka z xp w napędzie podczas uruchamiania będzie napis boot cd-rom "press any key" lub coś w tym stylu kliknąć np.enter i uruchomi się instalator z dysku.Może ta informacja pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas instalacji systemu Windows XP Pro na laptopie Toshiba Satellite 4090XCDT z nowym dyskiem twardym 20GB. Instalacja nie uruchamia się poprawnie ani z płyt, ani z dyskietek startowych. Próby zmiany ustawień BIOS w celu bootowania z CD-ROM oraz użycia klawisza "c" podczas startu nie przyniosły rezultatu. Podczas próby instalacji z poziomu Windows 98 SE pojawił się błąd "win 32 hrnl 386.exe". Laptop działa prawidłowo z innym dyskiem 4GB, na którym jest zainstalowany XP Pro. Użytkownik pytał o możliwość przeniesienia obrazu systemu z działającego dysku na nowy 20GB, wspominając o posiadaniu FreeAgent disk 500 GB. Sugestie obejmowały sprawdzenie dysku twardego pod kątem uszkodzeń, formatowanie partycji, użycie fixmbr lub Fdisk, oraz ponowną weryfikację ustawień kolejności bootowania w BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA