logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wężyki paliwowe w kosie spalinowej McCullouch TrimMac 250?

przemek16 29 Kwi 2008 20:39 13947 13
REKLAMA
  • #1 5089683
    przemek16
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam, posiadam taki model kosy spalinowej. Ze starości skruszał grzybek pompki paliwa i wszystkie wężyki paliwowe. Pompkę kupiłem i wężyki też, ale mam problem z poskładaniem tego do kupy. Mam filtr paliwa i zawór zwrotny, w zbiorniku paliwa są dwa otwory i z gaźnika wychodzą dwa króćce. Jeden jest od pompki paliwa i tłoczy powietrze do zbiornika żeby wypchnąć paliwo, a drugi to dopływ paliwa. Jak powinienem podłączyć to wszystko razem. Zrobiłem rysunek pomocniczy, tak jak ja to widzę, proszę o weryfikację.

Jak podłączyć wężyki paliwowe w kosie spalinowej McCullouch TrimMac 250?

Moderowany przez Jasiek690 :

Poprawiłem obrazek. Proszę następnym razem korzystać z TEGO przepisu.

• REKLAMA
  • #2 5100090
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    No no , chyba zle odebrales dzialanie. Pompka tloczy paliwo przez gaznik a ta druga rurka to powrot nadmiaru. Nie mozesz tloczyc powietrza do zbiornika bo korek jest tak zbudowany ze to Twoje tloczenie na nic by sie zdalo.
    Mialem taka kose ze 3 lata temu ale padl silnik i juz jej nie naprawialem.
    Pozdrawiam
  • #3 5100325
    przemek16
    Poziom 15  
    A czy powodem tego, że kosa gaśnie może być uszkodzony korek wlewu paliwa? Kiedy się ją przewróci do góry nogami, tak że paliwo spływa ze zbiornika do gaźnika to chodzi, a jak jest w normalnej pozycji, to zapala i za chwilę gaśnie. A i możesz mi rozrysować poprawne podłączenie tego filtra i zaworu zwrotnego w zbiorniku?

Z góry dziękuję.
  • #4 5100516
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5100570
    przemek16
    Poziom 15  
    A odpowietrznik zbiornika paliwa znajduje się w korku wlewu? Jeśli tak, to jak mogę sprawdzić czy jest sprawny? Bo jak wyżej pisałem kosa pracuje dobrze w pozycji kiedy paliwo spływa ze zbiornika.
  • #6 5100656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 5101188
    przemek16
    Poziom 15  
    Po podłączeniu w sposób pokazany na Twoim rysunku, kosa wcale nie chce zapalić, nawet nie zaskakuje. Wcześniej zapalała bez problemu, pochodziła chwilę i gasła
  • #8 5117660
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Ale to chyba logiczne że paliwo do gaźnika powinno być zasysane przez filtr ... może jest już zapchany i dlatego nie chce zapalić. Ten "odpowietrznik" w korku to zazwyczaj malutka dziurka, spróbuj dmuchnąć przez korek tylko go wyczyść dokładnie ;)
  • #9 5117955
    przemek16
    Poziom 15  
    Kosa już zapala. Teraz mam inny problem. Kiedy już zapalę i trzymam wciśniętą dźwigienkę gazu, kosa chodzi, lecz gdy przechylę ją do pozycji w jakiej sie pracuje, momentalnie się dusi i gaśnie. Dzieje się tak bez znaczenie czy filtr paliwa jest założony czy nie. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Co powinienem sprawdzić? Ja podejrzewam ten odpowietrznik w korku paliwa, ponieważ jest z niego wyrwana ta linka, która uniemożliwiała odłożenie korka w inne miejsce, musiał wisieć na tej lince, tak jak jest w każdej kosie i pile spalinowej. Myślałem też, że może to być membrana w gaźniku, albo jakaś uszczelka. Myślałem nad kupnem zestawu naprawczego Walbro za 40zł, ale nie chce wydawać pieniędzy w ciemno. Proszę o porady. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #10 5118537
    badboy84
    Poziom 43  
    To spróbuj odpalić ją bez korka i przechyl później do pozycji pionowej czyli takiej w jakiej pracuje. Jeszcze jedno co mi przychodzi na myśl to to że filtr się przekręcił i w momencie ustawienia kosy pionowo nie może pociągnąć paliwa, sprawdź czy jeżeli kosa jest pionowo to filtr powinien być w najniższym punkcie zbiornika.
  • #11 5118763
    przemek16
    Poziom 15  
    Tylko będę miał problem ją odpalić bez korka i przechylić, bo zawsze wlewam pełny zbiornik paliwa. I w zasadzie filtr paliwa i rurka powrotna zawsze są w paliwie zanurzone.
  • #12 5118911
    badboy84
    Poziom 43  
    Obejrzałem przed chwilą moją kose i o ile filtr jest na samym dnie to wężyk powrotny jest włożony do zbiornika gdzieś na 1-2 cm i raczej jest na wierzchu i nie jest zanurzony. Odlej pół zbiornika i odpal bez korka, jeżeli nic się nie zmieni to pokombinuj z wężykiem powrotnym.
  • #13 5120325
    przemek16
    Poziom 15  
    Witam, przed chwilą sprawdziłem. Kosa nie chce zapalić z odkręconym korkiem, bo musi być w pozycji leżącej. Skróciłem też wężyk powrotny do 1cm. To też nie pomogło. Podejrzewam teraz membranę w gaźniku. Wiadomo, że gaźniki z membranami są stosowane do urządzeń, które muszą pracować we wszystkich pozycjach (np. pilarka i kosa spalinowa), a moja kosa pracuje poprawnie tylko w pozycji pionowej, czyli wtedy kiedy membrana znajduje się w położeniu równoległym do ziemi. Na biegu jałowym trochę falują obroty. Czy waszym zdaniem membrana może być przyczyną i czy powinienem kupić zestaw naprawczy?
  • #14 5281749
    kodimk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witaj,dobrze glowkujesz z ta pompka i pompowaniem powietrza,mam ten sam problem,wiesz jak odkercisz gaznik tam jest taka mala dziurka ktora prowadzi do komory korbowej silnika ,ta komora robi podcisnienie czyli w momencie kiedy silnik spreza powietrze,tam wytwarza sie proznia,ktora dziurka prze kolektor ssacy(odzielna dziurka) idzie do gaznika,tam jest membranka ktora pompuje w ten sposob mieszanke do silnika ,ja mam gaznik zama,i ten sam problem patrzylem memranki sa cale ta rurka z z filtrem podlaczsz pod gaznik a tamta pod pompke,Pompka w pompujesz powietrze do zbiornika.w zakretce nie ma zadnej dziurki,dziurki sa w ,przy, gaznikach opadowych.U mnie dzieje sie tak samo zapale p[ochodzi i gasnie ,kupilem nawet drugi gaznik uzywke WALBRO, ale tam zasada jest troche inna nie ma pompki,gaznik sam robi podcisnienie.i jest jedna rurka.sam nie wiem co jest przxyczyna,jak dla mnie to rozszczelnienie komory korbowej,i nie wytwarza sie proznia ,prze co nie zasysa mieszanki ,lub zaworek zwrotny moze byc zwalony ,caly czas nad tym pracuje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z podłączeniem węży paliwowych i pompki paliwa w kosie spalinowej McCullouch TrimMac 250, której oryginalne elementy uległy uszkodzeniu. Użytkownik posiada nową pompkę, filtr paliwa i zawór zwrotny, ale ma trudności z prawidłowym ich montażem. W zbiorniku paliwa znajdują się dwa otwory, a z gaźnika wychodzą dwa króćce – jeden do pompki paliwa, drugi do dopływu paliwa. Wskazano, że pompka tłoczy paliwo do gaźnika, a druga rurka pełni funkcję powrotu nadmiaru paliwa, a nie tłoczenia powietrza do zbiornika, gdyż korek wlewu jest szczelny i odpowietrznik znajduje się w korku. Problemy z gaśnięciem kosy przy pracy w pozycji roboczej mogą wynikać z uszkodzonej membrany gaźnika, niewłaściwego działania odpowietrznika korka lub nieprawidłowego położenia filtra paliwa i wężyka powrotnego. Zalecane jest sprawdzenie szczelności membrany gaźnika oraz prawidłowego montażu filtra na dnie zbiornika, a także oczyszczenie odpowietrznika korka. Wskazano, że membrana gaźnika jest kluczowa dla pracy urządzenia w różnych pozycjach, a jej uszkodzenie może powodować gaśnięcie silnika. Rozważono zakup zestawu naprawczego gaźnika Walbro. Dodatkowo omówiono zasadę działania pompki i membrany w gaźniku, podkreślając znaczenie podciśnienia w komorze korbowej dla prawidłowego zasysania mieszanki paliwowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA