logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - jak ustawić warstwy, by punkty lutownicze były nad ścieżkami?

lukas0987 21 Sty 2004 17:22 4901 12
REKLAMA
  • #1 484721
    lukas0987
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Czy da się ustawić tak warstwy aby warstwa z punktami lutowniczymi była nad warstwą ze ścieżkami?
    Gdy sytuacja jest taka jak na zdjęciu to przy wydruku niewidzę otworów do wiercenia i muszę ścieżki puszczać tak aby niezachodziły na te otwory, a to jest bardzo niewygodne.
    Czy da się to rozwiązać inaczej?

(Czy ma ktoś już opracowaną metodę wydruku w Eagle? Moja metoda polega na exportowaniu do *.bmp rysunku i wydruku. Jednak nieładnie to wychodzi.)

Proszę o odp.
    Pozdrawiam
    Łukasz
    Załączniki:
    • Eagle - jak ustawić warstwy, by punkty lutownicze były nad ścieżkami? plytka.JPG (19.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 484754
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Hmm powiem Ci ze ja drukuje to przy pomocy "drukarki" pt. PDF Factory, jest program ktory sie instaluje jako drukarka i drukujesz sobie do pliku pdf. W taki sposob jak drukowalem w Eaglu to otwory normalnie byly widoczne, sciezki wogole nie nachodzily na nie. Potem otwieram plik pdf z plytka w acrobacie, zaznaczam ladnie rysunek plytki, nastepnie daje powiekszenie (dosc duze) i kopiuje, potem wklejam np. do worda i tam juz sobie wymiaruje. Wazne zeby skopiowac rysunek z pdfa w jak najwiekszym powiekszeniu (oczywiscie w granicach rozsadku, ja powiekszam zwykle do 800%), wtedy najdokladniej wychodzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 485742
    chyras
    Poziom 12  
    lukas0987 napisał:

(Czy ma ktoś już opracowaną metodę wydruku w Eagle? Moja metoda polega na exportowaniu do *.bmp rysunku i wydruku. Jednak nieładnie to wychodzi.)

Przeciez wystarczy uzyc CAM i dac Load Job, wybrac skrypt layout2 i dac Process Job - otrzymujemy w ten sposob pliki z obrazem warstw w Encapsulated PostScript (EPS) - wydruk tego to pod winda to juz inna sprawa.

Pozdrawiam,
    Chyras
  • REKLAMA
  • #4 520600
    lukas0987
    Poziom 18  
    Czy da się ustawić tak warstwy aby warstwa z punktami lutowniczymi była nad warstwą ze ścieżkami?

Naprawdę nikt mi niepomoże :(
  • #5 527424
    chyras
    Poziom 12  
    Nie da sie sie tego zrobic. Jesli do wiercenia chcesz miec otwory to zrob tak jak pisalem wyzej, zrob wydruk CAMem do EPSa, pilnujac by odznaczyc opcje Fill Pads w CAM, dla kazdej warstwy, ktora drukujesz. Wtedy otwory beda niezaczernione, czyli jak sadze tak, jak chcesz.

Pozdrawiam,
    Chyras
  • #6 616108
    nadir16
    Poziom 2  
    można naprzykład wydrukować wszystko na czarno. Zaznaczyć opcję drukowania w eaglu na black i po bulu, a pozatym pokombinuj z kwadracikiem z kolorami, powłączaj powyłączaj kolorki a napewno do wniosków o drukowaniu dojdziesz.
  • REKLAMA
  • #7 616132
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    żeby wszyscy mieli takie problemy....
    trzeba wcisnąć print, jeszcze mi nie wydrukowało zakrywając otworki
    wersja b dla tych którzy chociaż raz używali eagla, jak czasami coś mi się zwiesi to używam tego sposobu
    a)przygotowujemy do wydruku (ustawiamy co ma być widoczne)
    b) zaznaczmy pady i przelotki na niewidoczne
    c)zaznaczamy pady przelotki na widoczne
    d) krzyczymy Jezu, bo stał się cud na ekranie normalnie widać otworki
    potem print screen, ale głównie chodziło mi o pokazanie otworków ;)
    czasami lepiej troszeczkę poklikać, pół godzinki klikania w eaglu i juz 99% pytan mniej
  • #8 617339
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    hmmmmm acula jest chyba w przykazaniach "nie wzywaj imienia Boga na daremno" ;)
  • #9 617561
    lukas0987
    Poziom 18  
    Acula klikałem 2 dni i nie wpadłem na to. Rewelacja ułatwiło mi to robienie płytek o 90% :D .
  • #10 3258175
    pgp
    Poziom 19  
    Hmm- a jak wydrukować te pliki EPS pod Winda ?? Chyba trzeba miec jakiś specjalny program... ?
  • #11 3258195
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Darmowy Ghostscript i GSview (GUI pod windę). Przy okazji otwiera też PDF i PostScript i umożliwoa konwerję między tymi (i innymi) formatami.
  • #12 3259300
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    A nie lepiej po prostu opcja "Print..." w Eaglu? Wydrukuje "z otworkami", w skali 1:1...
  • #13 3261216
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Loker napisał:
    A nie lepiej po prostu opcja "Print..." w Eaglu? Wydrukuje "z otworkami", w skali 1:1...

Taaa, tyle że pgp odkopał wątek z przed ponad dwóch lat :]
    Kiedyś faktycznie taki problem występował i nie tylko w drukowaniu, ale i w eksporcie.
    W nowej wersji wydruk działa tak jak powinien.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ustawienia warstw w programie Eagle tak, aby punkty lutownicze (pady) były wyświetlane nad ścieżkami, co ułatwiłoby widoczność otworów do wiercenia podczas wydruku. Okazało się, że bezpośrednia zmiana kolejności warstw w Eagle nie jest możliwa. Jako rozwiązanie zaproponowano użycie modułu CAM z załadowaniem skryptu layout2 i wygenerowaniem plików EPS, przy czym ważne jest wyłączenie opcji "Fill Pads", aby otwory nie były zakryte. Alternatywnie, można drukować do pliku PDF za pomocą wirtualnej drukarki PDF Factory, co pozwala na powiększenie i lepszą kontrolę nad wydrukiem. W nowszych wersjach Eagle problem z wydrukiem otworów został rozwiązany i standardowa funkcja "Print" umożliwia poprawny wydruk z widocznymi otworami w skali 1:1. Dodatkowo wskazano narzędzia Ghostscript i GSview do obsługi plików EPS pod systemem Windows. Użytkownicy podkreślili, że manipulacja widocznością padów i przelotek w ustawieniach wydruku może pomóc w uzyskaniu czytelnego wydruku otworów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA