logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

chce kupić wzmacniacz i equalizer ale nie wiem jaki

criso 02 Maj 2008 09:12 2242 2
REKLAMA
  • #1 5097284
    criso
    Poziom 2  
    mam na oku ten sprzęt :

wszystko jest firmy FISHER

wzmacniacz - CA-2221
    equalizer - EQ-3000
    magnetofon- CR-4140
    tuner - FM-2421

w temacie napisałem że chce kupić wzmacniacz i equalizer, ale koleś nie chce sprzedać osobno, więc biorę wszystko.

pytania :

1) czy Fisher to dobra firma ? można ją porównywać np. do Pioneer'a ?
    2) czy te modele są dobre ?
    3) ile są warte poszczególne części tego zestawu ? na allegro nic nie znalazłem oprócz tunera (kup teraz = 179zł) w ogóle mało jest na allegro tego sprzętu firmy Fisher, czy to znaczy że jest dobry i mało kto chce sprzedawać ? czy po prostu, że to niemiecka firma i dlatego w Polsce mało tego jest ?

I jeszcze pare pytań

4 jeśli wzmacniacz ma moc 200W , i 4 wyjścia na głośniki to na pojedyńczym wyjściu ma 50W ?

5 i jakie głośniki najlepiej podłączyć do takiego wzmacniacza ? po 50W ? czy większe ? i jakiej firmy ?

6. jeśli kolumna ma 3 głośniki ,i ma 140W to te Waty sie dzielą na 3 głośniki ? np. 80W,35W i 25W ?

7. co sądzicie o tych kolumnach :
    http://allegro.pl/item351956645_kolumny_2x250watt_tanio_.html

Z góry dzięki .
  • REKLAMA
  • #2 5097437
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Fisher do cudów świata nie należy najgorszy nie jest typowy średniak ale ja bym wolał coś innego właśnie z Pioneera Technicsa bądź yamahy. Może napiszesz ile masz na to kasy i się inaczej poszuka.
    Moc kolumny nie jest określana jak to napisałeś mając kolumnę 100W i podane głośniki
    GDN 60W wg IEC całkowicie GDN 30/60/1
    GDM 40W wg IEC całkowita nazwa 18/80 (80 to nie moc głośnika tylko moc w zestawie jakim może pracować )
    GDWT 2.5W wg IEC całkowita nazwa to GDWT 9/80 (80 to nie moc głośnika ale również informacja jak to w zestawie może pracować)
    całość ma ciut ponad 100W taka statystyka jest dla A140 zawsze
    Te kolumny co podałeś też we mnie podziwu nie budą lepiej gdybyś poszukał np altonów 80
  • #3 5102758
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    > 4 jeśli wzmacniacz ma moc 200W , i 4 wyjścia na głośniki to na
    > pojedyńczym wyjściu ma 50W ?

Co to znaczy "ma moc 200W". Jeżeli ma tyle poboru albo tyle napisał sprzedawca na allegro, to zacznij szukać parametrow gdzieś indziej.
    Moc wzmacniaczy domowych powinna być generalnie podana jako 2 razy ileś na 8 i na 4 omach (o ile wzm. może pracować na 4 omach).
    4 wyjścia są typowo stosowane we wzmacniaczach stereo, są one połączone po dwa na kanał (dwa lewe i dwa prawe). Jak podlączysz 4 kolumny, będą one połączone po dwie równolegle na każdy kanał.

> 5 i jakie głośniki najlepiej podłączyć do takiego wzmacniacza ? po
    > 50W ? czy większe ? i jakiej firmy ?

Głośników nie rozpatruje się jako "50tki" "setki", itp. W domowym sprzęcie mocy nie ma co tak matematycznie dobierać, liczy się brzmienie, klasa, możliwości, itp. One zależą od jakości i wielkości zastosowanych głośnikow. Te CATy sobie daruj, lepiej poszukaj tonsila, ew. STX. Obejrzyj też dokładnie kolumny przywożone przez ludzi z niemiec, tylko nie CAT. Postaraj się wykosztować bardziej na kolumny, daruj sobie korektor (w winampie masz lepszy :P )

> jeśli kolumna ma 3 głośniki ,i ma 140W to te Waty sie dzielą na 3
    > głośniki ? np. 80W,35W i 25W

Moc kolumny dwudrożnej zależy od mocy basowego, 3 drożnej w 90% od basowego.
    Altusy 140 mają ok. 100W mocy, brzmią generalnie głośno, mocno, ale twardo. Mają ostrą górę, dobrze jest ją nieco przyciąć. Dobrze zdrywają się z aktywnym subem.

--
    pozdrawiam
    Hefi
REKLAMA