logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD się wyłącza i przechodzi w stan czuwania...

spawn23 02 Maj 2008 13:55 2723 7
  • #1 5098059
    spawn23
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem, mianowicie monitor LCD wyłącza się po uruchomieniu komputera i przechodzi w stan czuwania.
    Monitor jest sprawny bo podłączałem go do innego komputera i chodził. Myślałem, że poszła karta graficzna, ale podłączyłem monitor do zintegrowanej karty na płycie głównej i jest to samo!
    Monitor włącza sie na 20 sekund i wyłącza sie, wiec może coś jest nie tak? Da sie to naprawic czy mogę wyrzuci kompa do kosza?
  • #2 5098140
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Komputer dalej się uruchamia normalnie? Przechodzi POSTa?
  • #3 5098168
    spawn23
    Poziom 2  
    Jak włączam komputer to zazwyczaj monitor wyłącza sie zanim odpali Windowsa, ale czasami potrafi pochodzic 5 min.
    Jak gaśnie monitor to kompuyer chodzi jeszcze parę minut, ale później restatruje sie przy czym monitor już wogóle nie reaguje.
    Czasami tez nie słychać speakera podczas uruchamiania komputera.
  • #4 5098174
    spinnaker
    Poziom 32  
    Jaka płyta główna, karta graficzna i zasilacz? Temperatury może są za wysokie na chipsecie.
  • #5 5098205
    spawn23
    Poziom 2  
    Komputer to już stary jest:
    Cytat:
    płyta Nvidia nForce 2 K7N2G-L, procek Athlon 2200+, karta Radeon 9000Pro

, a co do temperatury to teraz nie bardzo mogę sprawdzić, ale nie przegrzewał sie przez ostatnie 4 lata.
    Poprawiłem wszystkie posty TONI_2003
  • Pomocny post
    #6 5098220
    spinnaker
    Poziom 32  
    Niech kolega sprawdzi stan kondensatorów na płycie, grafice jak i w zasilaczu, pomierzy niech też napięcia w idle i w stresie.
  • #7 5104708
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Przeżyłem coś podobnego, zainstalowałem sterownik z załączonej płyty do karty graficznej i nie ma wyłączania się monitora
  • #8 5105057
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Czy na monitorze wyświetla się cokolwiek, np.bios ? Przy starcie komputera słyszysz Bip ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LCD wyłącza się i przechodzi w stan czuwania zaraz po uruchomieniu komputera, mimo że sam monitor jest sprawny (działa na innym komputerze). Problem występuje zarówno przy podłączeniu do dedykowanej karty graficznej, jak i do zintegrowanej grafiki na płycie głównej. Monitor działa przez około 20 sekund do kilku minut, po czym gaśnie, a komputer kontynuuje pracę lub restartuje się. Czasami brak jest sygnału dźwiękowego BIOS (bip) przy starcie. Sugerowane przyczyny to uszkodzone kondensatory na płycie głównej, karcie graficznej lub w zasilaczu oraz możliwe problemy z napięciami zasilania. Zalecane jest sprawdzenie stanu kondensatorów oraz pomiar napięć w spoczynku i pod obciążeniem. Jeden z użytkowników zasugerował, że instalacja sterowników do karty graficznej może rozwiązać problem wyłączania się monitora. Warto również zweryfikować model płyty głównej, karty graficznej i zasilacza oraz monitorować temperatury chipsetu, choć w tym przypadku przegrzewanie się nie było wcześniej zauważalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA