logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 2000 1.9 TDI - Schemat pinów modułu komfortu 4B0962258E

boniek207 02 Maj 2008 18:00 3190 8
REKLAMA
  • #1 5098715
    boniek207
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam mam audi jak w tutule z modułem komfortu. interesuje mnie czy ktoś z was posiada schemat opisu tych wszystkich pinów jakie są w tym module podłączone
    może powiem o co mi chodzi. chciałbym założyć alarm i w alarmie trzeba podłączyć wyjście czujników drzwiowych wyzwalanych masą. wydaje mi się że do tego modułu przychodzą wszystkie impulsy z drzwi i z klap. nie chciał bym i podłączać 4 przewodów z każdych drzwi osobno do alarmu ponieważ wydaje mi się że w tym module powinno być wyjście jedenym kabelkiem np. do oświetlenia wnętrza lub do wyświetlania na fisie.
    problem polega na tym że nie wiem który to kolor przewodu. moduł ma numer 4b0962258e. chciał bym się również dowiedzieć który kolor odpowiada za klapę tylną a który za przednią ponieważ to też muszę podłączyć w alarmie z góry dzięki na pomoc bo samochód rozebrany i robota stoi
    boniek207

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
  • REKLAMA
  • #2 5099493
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    przecież sterowniki drzwi chodzą po CAN-ie.
  • REKLAMA
  • #3 5100398
    boniek207
    Poziom 10  
    interesuje mnie który przowód jest odpowiedziałny za impuls który idzie do oświetlenia wnętrza po otwarciu drzwi to by mi chyba pasowało pod alarm
    samochód to 2000 rok
    albo nich ktoś mi podpowie pod który przewód się podłączyć aby po otwarciu obojętnie których drzwi alarm się włączał
  • #4 5100454
    triomax
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    albo zamontujesz alarm z CAN-em albo z opóżnieniem czujników drzwiowych i to dosyć sporym lub rozbierzesz wszystkie drzwi i odseperujesz każdy czujnik po kolei
  • REKLAMA
  • #5 5100473
    boniek207
    Poziom 10  
    ale myślę że z modułu wychodzi jakiś impuls na oświetlenie czyli jak bym się wpioł pod ten kabelek to powinno chodzić chyba i zabezpieczyć to ewentualnie diodą
    to wy na to
  • #6 5100483
    triomax
    Poziom 14  
    musisz mieć centrlke alarmu z opużnieniem odczytu czujników w przeciwnym razie alarm będzie się włanczał zaraz po uruchomieniu
  • #7 5101290
    boniek207
    Poziom 10  
    ok wporządku ale powiedz mi jeszcze który kabel z modułu odpowiada za to że po otwarciu drzwi świeci się światło w środku lub może gdzieś jest schemat i jest opisane który kolor kabelka od czego jest
  • REKLAMA
  • #8 5101317
    triomax
    Poziom 14  
    to jest przewód brązowy z białym paskiem
  • #9 5101371
    boniek207
    Poziom 10  
    tak myślałem. on jest sterowany (-)?? jak go sprawdzałem to znaczy przyrządem jeden koniec do (+) a drugi koniec przyżądu do właśnie tego kabelka to cały przyrząd pokazywał że jest tam (-). może zrobiłem błąd i nie odczekałem tego czasu, przez który świeci się światełko w środku i po tym czasie powinienem dopiero zobaczyć czy coś będzie na tym wyjściu.
    a i jeszcze jedno pytanie czy z tego modułu wychodzi też impuls do wyświetlacza w liczniku który pokazuje otwarcie dzwi ma 1/2 fis. może pod ten kabelek się podłączyć i który to by był??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu pinów modułu komfortu o numerze 4B0962258E w Audi A6 z 2000 roku z silnikiem 1.9 TDI. Użytkownik poszukuje informacji o przyporządkowaniu przewodów w module, szczególnie interesuje go wyjście impulsów masowych z czujników drzwi i klap, które mogłyby być wykorzystane do podłączenia alarmu. Zwraca uwagę na możliwość wykorzystania przewodu sterującego oświetleniem wnętrza, który jest brązowy z białym paskiem i działa na zasadzie masy (-). Wskazano, że sterowniki drzwi komunikują się po magistrali CAN, co komplikuje bezpośrednie podłączenie alarmu. Zalecane jest użycie centralki alarmowej z opóźnieniem odczytu czujników, aby uniknąć fałszywych alarmów. Pojawiła się także kwestia impulsu do wyświetlacza FIS w liczniku, sygnalizującego otwarcie drzwi, jednak brak jest dokładnego schematu przypisania tego sygnału. Podsumowując, kluczowym przewodem do sygnalizacji otwarcia drzwi jest brązowy z białym paskiem, który steruje oświetleniem wnętrza poprzez masę, a komunikacja modułu odbywa się głównie przez CAN, co wymaga odpowiedniego podejścia przy integracji alarmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA