logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIONEER DEH 760 SDK - Nie czyta płyt CD, regulacja lasera?

MELSYFIKATOR 22 Sty 2004 10:27 1614 8
REKLAMA
  • #1 485681
    MELSYFIKATOR
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    mam problem, otórz moj leciwy Piomeer nie chce czytać płyty, chętnie ja przyjmuje, widze jak laser sie przesuwa w kierunku środka płyty, oźniej wraca, wydaje dziwny turkor , płytka wyskakuje z powrotem.
    Wczoraj na forum sugerowanu mi regulacje lasera potencjometrmi umieszczonymi z boku(jest ich 8) ,a może wystarczy regulacja potencjometrem przy laserze.
    Proszę o pomoc.!!!
  • REKLAMA
  • #2 485788
    efekt
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Na początek niczym nie kręć. Wyczyść laser (dośc dobry dostęp do soczewek), powinno pomóc.Musisz go wyjąć z mechanizmu ,zdjąć plastyk z lasera oczyścić pryzmat. Miałem kilka takich modeli w naprawie ,zawsze pomagało czyszczenie.
    powodzenia Sławek
  • REKLAMA
  • #3 485953
    efekt
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Uważaj na taśmę od lasera,można uszkodzić
  • #4 486273
    MELSYFIKATOR
    Poziom 12  
    oczysciłem, nadal wykrywa płytę, sakreci nią, wózek za laserem przesuwa sie do krawedzi płyty, turkotanie i płyta wyskakuje.
    pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #5 486442
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    podciągnij prąd lasera potencjometrem znajdującym się na module lasera.
  • #6 486445
    MELSYFIKATOR
    Poziom 12  
    Dzięki spróbuję, ale co zrobić jak to nie pomoże?
  • REKLAMA
  • #7 486612
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    obawiam się że nie obejdzie się bez wymiany lasera jeżeli wyżej wymienione zabiegi nie przyniosą efektu.
  • #8 486949
    MELSYFIKATOR
    Poziom 12  
    No dobra, ale czy ktoś wie do czego służą i jak regulować te osiem potencjometrów z boku radia.
    Sugerowano że ich rozregulowanie może być przyczyną takiego zachowania lasera.
  • #9 487262
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Jeszcze jedna podpowiedź czyli sposób na clariona. Delikatnie odetnij dosłownie 1/4mm tasiemki aby w złączu styki nie popadały w dziurki wyrobione na taśmie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza samochodowego Pioneer DEH 760 SDK, który nie czyta płyt CD. Urządzenie przyjmuje płytę, laser przesuwa się w kierunku środka, następnie wraca, pojawia się turkotanie, a płyta jest wyrzucana. Zalecane jest najpierw dokładne oczyszczenie lasera, w tym soczewek i pryzmatu, po zdjęciu plastikowej osłony. Należy zachować ostrożność przy manipulacji taśmą lasera, aby jej nie uszkodzić. Jeśli czyszczenie nie przyniesie efektu, sugerowana jest regulacja prądu lasera potencjometrem umieszczonym na module lasera. W przypadku braku poprawy konieczna może być wymiana lasera. Pojawiła się także kwestia ośmiu potencjometrów z boku radia, które mogą wpływać na działanie lasera, jednak brak jest szczegółowych instrukcji ich regulacji. Dodatkowo, w podobnych urządzeniach (np. Clarion) pomocne bywa delikatne skrócenie tasiemki w złączu, aby zapobiec złemu stykowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA